Pil Ömrü ve Hızlı Şarj

Powerbank pil dolunca kapatıyorsa telefon o süre içinde pili azalmıyor mu? Yani gece yavaş bile olsa pil kaybı olduğunda powerbank tekrar devreye girmiyor mu?
Sabah tam dolu pil lazım olduğunda gece telefonu powerbanke bırakıyorum. Sabah %97-98 civarında buluyorum. Telefon %100'e ulaştığında artık akım çekemez hale geliyor. Zaten powerbank, kendisinden akıl çekilmediği zaman kendi kendisini kapatıyor.

Tekrar devreye girebilmesi için kablonun çıkarılıp takılması lazım. Uyurken bunu yapamıyoruz. :)
Keşke yüzde 100 şarj olduktan sonra batarya eksilse bile tekrar şarj olmama özelliği olsaymış güzel olurmuş.
Belki de telefona bu özelliği kazandıran uygulamalar vardır da biz cahiliz. Harbiden böyle bir uygulama olmalı bence.
Bir de dediğim gibi telefon %100 şarj olduktan sonra da şarj alıyor diye biliyorum. Ama bu ekstra şarjın bir zararı var mı bunu bilmiyorum. Yani bu aşamada bataryanın en yüksek sağlıklı voltajının üstüne mi çıkıyor acaba?
Maksimum voltaj 4.2'ye ayarlanmış olsa bile 4.18v olduğunda da %100 gösterebilir. O yüzdelik dilimler kademe kademe ayarlı. Aldatmaca olduğunu söyledim. %100'den sonra 0.02 volt falan daha alıyordur. Belki de 4.15v olunca %100 göstermeye başlıyordur. Bilemeyiz o kadar detayını. Yani telefon daha fazlasına izin vermez, orası kesin.

Sabah tam dolu pil lazım olduğunda gece telefonu powerbanke bırakıyorum. Sabah %97-98 civarında buluyorum. Telefon %100'e ulaştığında artık akım çekemez hale geliyor. Zaten powerbank, kendisinden akıl çekilmediği zaman kendi kendisini kapatıyor.

Tekrar devreye girebilmesi için kablonun çıkarılıp takılması lazım. Uyurken bunu yapamıyoruz. :)

Belki de telefona bu özelliği kazandıran uygulamalar vardır da biz cahiliz. Harbiden böyle bir uygulama olmalı bence.

Maksimum voltaj 4.2'ye ayarlanmış olsa bile 4.18v olduğunda da %100 gösterebilir. O yüzdelik dilimler kademe kademe ayarlı. Aldatmaca olduğunu söyledim. %100'den sonra 0.02 volt falan daha alıyordur. Belki de 4.15v olunca %100 göstermeye başlıyordur. Bilemeyiz o kadar detayını. Yani telefon daha fazlasına izin vermez, orası kesin.

Powerbank'de bu özellik olduğunu bilmiyordum. Çok iyiymiş o zaman cidden akıllı prizlere gerek yok :) Teşekkürler. Powerbank'de olup telefonda olmaması, belki de üreticiler pilin çabuk tükenmesini istiyorlardır kim bilir :)

Bahsettiğim uygulama ile yüzde 100 den sonra şarja devam edip uygulamanın uyarısı ile şarjdan çıkarttıktan sonra epey bir süre yüzde 99'a düşmediğini hatırlıyorum. Ancak bataryanın yüzde 100 olduğunda direk çekersem çok kısa sürede yüzde 99'a düşüyor. Bu demek oluyor ki arada epey bir miktar kısım var. Belki yüzde 3 5 lik bir kısım olabilir bilemiyorum. Yine de o noktaya kadar zorlamayı gerek görmüyorum ne olur ne olmaz :)

Ayrıca uygulamada şarj geçmişi ile önceden yapılan şarjların tarihi, kaçtan kaça şarj olduğu ve ne kadar sürede şarj olduğuna dair bilgileri görebiliyorsunuz. Fotoğraflarını atayım belki kullanmak isteyen olabilir :)

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2019-08-08 at 22.28.13(1).jpeg
    WhatsApp Image 2019-08-08 at 22.28.13(1).jpeg
    84,4 KB · Görüntüleme: 105
  • WhatsApp Image 2019-08-08 at 22.28.13.jpeg
    WhatsApp Image 2019-08-08 at 22.28.13.jpeg
    50,2 KB · Görüntüleme: 109
Son düzenleme:
Dolaylı yoldan evet etkiler. Fakat etkileyen şey "hız" değil, pilin ısınmasıdır.

Bu da pilin ısınmasına neden olur. En iyi yöntem "sık sık" şarj etmektir. Pil doluluğu %10 ile %90 arasında olmalıdır. Misal oyun oynarken pili bitirmek pile kalıcı hasar verir. Pil %10'un altına düştüğünde ve eğer şarj edecek durumun yoksa bırak kendiliğin yavaş yavaş bitsin. Çok gerekmedikçe pili %100 şarj etme. Çok gerekmedikçe %10'un altına düşürme. Tek seferde kesintisiz olarak %10'dan %90'a kadar şarj etme. 15-20 dakika da bir dinlendir. Mesela %10'dan %45-50'ye kadar şarj edip çek. Kısa süre sonra tekrar takıp %70-75 yap ve tekrar tak %90 yap. Akşam yatağa hazırlanırken tak, tam yatarken çıkar. Sabah kalkar kalkmaz tak, lavabo falan derken epey dolar zaten.

Sabah kalktığında tam dolu pil görmek istiyor isen, buna gerçekten ihtiyacın olsa bile telefonu yatarken prizde bırakma. Priz yerine powerbank'te bırak. Telefon pili %100 olduğunda çoğu powerbank gücü keser.

Ben bu disipline uyarak 1,5 sene pili sıfır haliyle korudum. Bir yerden sonra da aman diyor insan tabii. :)
Bu ne rezilliktir ya! Moderatör cahil diye ben neden ceza almak zorundayım? Hangi kısmı yanlış bilgilendirme? Lityum iyon pilin ısınması "uzun" vadede ömrünü etkilediğini bilmeyen birinin moderatör yapmak suç değil ama "adı gibi emin" olmadığı şeye sadece kanısı olan şeye yanlış bilgilendirme damgası vuracak moderatörün görevine devam etmesini sağlamak tüm üyelere yapılan büyük bir saygısızlıktır. İnsanlar burada emek ve zaman harcıyor.

Ey yöneticiler, buranın sahibi siz misiniz? Bana pek öyle gelmedi!

Sıcaklık, tüm pillerin düşmanıdır!
Apple, 35 derecenin üzerine çıkartmayın diyor. Bizim moderatör de yanlış bilgi diyor.

Son düzenleme:
Yanlış bilgilendirme? Kesin bu cezayı bir konuda DDR4 ram slotuna DDR3 ram takabileceğini iddia ederek milleti yanlış yönlendiren, uyarınca jet hızında girdisini silen Mikail isimli moderatörünüz vermiştir. Bu arada umarım kendisi DDR4 ile DDR3'ün hem form factor hem de mikro kod olarak birbirinden farklı olduğunu öğrenmiştir. 😑

Aliexpress den, Samsung S5 için 5000 lik batarya almıştım, en az 2 seneyi geçti batarya banamısın demiyor. Telefonu yaklaşık 2 ay oldu bırakalı ama, hala açık ve tablet modun da kullanmaya devam ediyorum. En az 2 sene kullanılan bir batarya, hala nasıl performansından ödün vermez anlamadım. Kullandığım şekil şöyle diyeyim. Çoğu zaman yanlış olduğunu bile, bile mecburiyetten sıfırı tüketene kadar kullanıyordum. Ama genel anlam da yüzde 5 veya 10 gibi şarja takıp tam dolum yapıp çekiyordum ama, kesinlikle en çok önem verdiğim şey telefonu şarj ederken kullanmamak. Şimdi bu duruma ne diyebiliriz bilemiyorum? Batarya hala çok iyi bitirmek o kadar kolay olmuyor diyebilirim. En, önemlisi telefon şarj olurken telefon ile konuşmayın. Diğer eylemleri biraz zor yerine getirebiliriz diye düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı