Pisi Linux'a nasıl katkıda bulunabilirim?

Beryesa

Hectopat
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
71
Çözümler
1
Merhaba. Zamanında yenilikçi olarak birtakım bloglarda ses getirip sonrasında çeşitli nedenlerde çöpe atılan ve sonrasında Pisi adıyla yeniden doğan bu dağıtım; çatalı olan Solus'a kıyasla, ki şu an pisinin daha eski sürümlerine dayanmasına rağmen Linux dünyasında Pisi ve Pardus'un toplamından daha çok biliniyor, oldukça geride kalmış durumda.

Bu kötü bir durum değil ama PiSi'nin de bu treni kaçırmamış olacak kadar tarihi varken biraz öne çıkmasını isterim.
Elbette farklı teknik imkanlar, budgie masaüstüsü ile öne çıkması gibi farklılıklar olsa da durumun temelinde aslında (en azından benim vardığım sonuç olarak) İngilizce ve globalizasyon var. Evet, Solus da çok uluslararası bir proje sayılmaz, bütün ekip İrlandalı; ama çeşitli bloglarda ve haberlerde yer almakta, kendi küçük topluluğunun dışında da bilinmekte. Şimdiki PiSi'ye kıyasla daha geniş bir deposu olsa da aslında aktiflik olarak çok ciddi farklar yok.

Burada amacım birini övüp diğerini yermek değil, mümkün olduğunu belirtmek.
İngilizce konusunda oldukça iyileştirmeye ihtiyaç var, özellikle de websitesinin. Ama henüz Türkçe olarak bile nasıl yardım edebileceğimize dair bir bilgi yok, Pardus'un zamanında tek bir kararla ölmesinin en büyük sebeplerinden biri özgür yazılım olsa da şirket tarzında, çoğunlukla içeride geliştirilmesiydi.

Şu bir gerçek ki; Dünya, Türkiye'den daha büyük ve ne yazık ki Türkiye'de özgür yazılıma katkıda bulunmak çok da gelişmiş bir konsept değil. Sadece kod olarak değil, şu anki ekonomik durum ile bağışlar da pek mümkün değil, olanlar da pek işe yarar değil. En basitinden, kaç tane yansısı var Pisi'nin? Ve ya forumlarda kaç kişi ingilizce cevap bulabilir? Bu durumu kendi kutumuz içinde kalarak çözmeyiz, sonu aynı olur. "Otobüs Faktörü"müz kaç? Ya da projenin ne kadar geleceği var?

Sonuç olarak, İngilizce durumunu geliştirmek için yardım etmek isterim ama en basitinden bir "Katkıda bulunun" sayfası bulamadım. Belki yeterince bakamamışımdır, ama kıyasla diğer tüm projelerden daha çok zaman harcadım bulmak için. Ayrıca iletişim için eposta ve forumlardan daha modern, kullanışlı çözümler kullanılabilir, etkileşim arttırılabilir. Edit: Discord ve Telegram linklerini yeni gördüm, ama yine de soruma cevap arıyorum. :)

Kısacası, projeye nasıl katkıda bulunabilirim? :)
 
Son düzenleme:
Repolarında bulunmayan paketleri pisi paket yöneticisine uygun olarak paketleyip gönderebilirsiniz. Kontrol edip repoya ekleyebilirler.
 
Tam açık olamadı ama, lokalizasyon anlamında sormuştum. "katkıda bulunun" kılavuzu bulunmadığı için yine de hiçlikte dolaşıyorsunuz.

Bahsettiğiniz Telegram, Discord gruplarına girip sormayı denediniz mi? Sayfalarında yoksa bu gruplardan sormakta yarar var. Ya da forumları varsa oradan da sorabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı