Piyango sorusu

WhatsTheMatter

Kilopat
100 bin kişinin katıldığı bir piyangoda, bin kişi seçilecek diyelim. Bu demek oluyor ki bu piyangoya katılan insanların her birinin bu piyangoyu kazanma şansı %1.

Piyango çekildi, bin kişinin kazandığı açıklandı diyelim. Şimdi bu bin talihli kişinin bu piyangoyu kazanma ihtimali ilk başta %1 idi, yani %99 ihtimalle kazanamayacaklardı. %99 ihtimalle kazanamamak demek, neredeyse kazanamamayı garantilemek demek. Ne oldu da bu kişiler bu piyangoyu kazandı?

Yani bana öyle geliyor ki kazanma ihtimali %1 olan bir şeyde bile aslında %50 ihtimalle kazanmak, %50 ihtimalle de kaybetmek söz konusu. Neticede ya kazanacaksın ya da kaybedeceksin. Yanılıyor muyum? Sorduğum soru cahilce gelebilir ama bir yandan da zekice de gibi. :)Açıklayabilecek var mı?
Edit: milli piyango gibi, yarım ve çeyrek biletlerin olduğu ve birden fazla bilet satın alınabilen bir çekilişten bahsetmiyorum. Green card çekilişi gibi, herkesin tek ve tam bilet alabildiği bir çekilişten bahsediyorum.

Son düzenleme:
Ben bu soruyu ChatGPT'ye sordum:
1676810670269.png

Soru baştan sona yanlış.100.000 kişinin katıldığı bir sans oynunda 1 kişinin o oyunu kazanma yüzdesi 1 değildir. Adı üstünde "yüzde". Geri kalanına bakmadım bile 😁 (sakin olun gözümden kaçmış 😁)

Son düzenleyen: Moderatör:
Şans dediğimiz şey burada devreye girmiyor mu işte? 100 tane topun 50 tanesi kırmızı 50 tanesi yeşil. Hepsi eş büyüklükte ve homojen karışmış. Hangi renk seçeceğin tamamen şans.

Bu farkı anlayamayan çok fazla kişi var.

Arkadaşlar, eve girdiğiniz zaman dinozor görmezsiniz ama görebilirsiniz de. Yani şimdi senin dinozor görme olayın görmek ve görmemek olarak ikiye ayrılıyor değil mi? O zaman %50 şansla dinozor göreceksin eve girdiğin zaman. Unutma matematikte %50 iyi bir olasılık değeridir. İşte bu doğru bir mantık değil.

Olasılık dediğimiz şey bir olayın gerçekleşme ihtimalinin 0 ve 1 arasında aldığı değerdir. Senin dediğin şey bir olasılık değil. Evet hayır durumu gibi bir şey. Olanak gibi bir adı vardı bu olayın ama yanlış hatırlıyor da olabilirim. Bu iki durumu birbirine çok karıştırıyor insanlar.

Bir şeyin olup olmamasıyla olma olasılığı aynı şeyler değil kısaca.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Buyrun hocam.

Ben bu soruyu ChatGPT'ye sordum:
Eki Görüntüle 1675130

Teşekkürler. Fakat birden fazla bilet alınamıyor hocam.

Soru baştan sona yanlış.100.000 kişinin katıldığı bir sans oynunda 1 kişinin o oyunu kazanma yüzdesi 1 değildir. Adı üstünde "yüzde".geri kalanına bakmadım bile 😁

Zaten anlamamışsın birader. 100 bin kişinin katıldığı şans oyununda 1 kişi kazanmayacak, 1000 kişi kazanacak.
Ayrıca yüzdeliğin ne olduğunu bildiğinden emin misin? 500, 1000'in %50'sidir mesela. Bunu bilmiyor musun?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı