Piyango sorusu

Ben şansa inanmam, başarmanın tek sırrı torpildir. Piyangoyu çeken kişi tanıdığınsa kazanma ihtimalin %100(!)
ChatGPT'ye soru sorarken "herkes tek bilet alabiliyor" diye bir şart koşulmalıydı. Tabii ben bunu ilk postta belirtmediğim için arkadaş sormadı haliyle. Kabahat bende.
Yani bu ilk postta verdiğim misal, Green Card çekilişi gibi bir şey idi. Onun için milli piyango gibi, onlarca bilet alabileceğiniz bir çekilişten bahsetmemiştim.
ChatGPT :
1676821492558.png

Olasılık hesabında "neredeyse garantilemek" diye bir şey olmayabilir ama her şey matematik değil, işin bir de psikolojik boyutu var.
Matematikte psikoloji, dediğiniz şekilde yoktur. Hesapladığın şeyde psikolojik etmenleri parametre olarak alabilirsin ama "Şu anki psikolojik durumumdan ötürü ben 50%'lik bir olasılık daha ekleyeceğim" diyemezsin.

Mesela ben %99 ihtimalle kaybedeceğim bir çekilişe girmem. Benim bu çekilişi %99 ihtimalle kaybedecek olmam ile %100 ihtimalle kaybedecek olmam arasında bana göre bir fark yok.
"Size göre", matematiğe göre değil. Matematik senin ve benim için farklı değil. Girip girmemeniz, girmeniz durumundaki kazanma olasılığınızı etkilemiyor.

Ama girseydim %50 ihtimalle ya kazanacak ya da kaybedecektim.
Hayır. Bunun yanlışlığını Ecmel açıklamıştı zaten.

Olasılıklar hakkında biraz daha araştırma yaparak bu karmaşayı giderebilirsiniz. Telefonda ve biraz meşgul olduğumdan kaynak atamıyorum.

Matematikte psikoloji, dediğiniz şekilde yoktur. Hesapladığın şeyde psikolojik etmenleri parametre olarak alabilirsin ama "Şu anki psikolojik durumumdan ötürü ben 50%'lik bir olasılık daha ekleyeceğim" diyemezsin.

"Size göre", matematiğe göre değil. Matematik senin ve benim için farklı değil. Girip girmemeniz, girmeniz durumundaki kazanma olasılığınızı etkilemiyor.

Hayır. Bunun yanlışlığını Ecmel açıklamıştı zaten.

Olasılıklar hakkında biraz daha araştırma yaparak bu karmaşayı giderebilirsiniz. Telefonda ve biraz meşgul olduğumdan kaynak atamıyorum.
Yeni yeni anlıyorum. Çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı