Plc projesi nasıl hazırlanmalı?

erdemflx

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD RADEON GRAPHİCS
AMD RYZEN 7 5700U
16GB RAM
512GB
10.sınıf otomasyon öğrencisiyim yaklaşık 2.5 ay önce atölyeden proje aldım. Otomatik kapı projesi. Bir optik sensör olacak, optik sensör eli algıladığında kapı açılacak. Belli bir süre sonra geri kapanacak. Ama şu an öğrendiğim şeyler resmen aklımdan silinmiş gibi.

Plc deney seti bu.

1 - 24v DC motorun hızı çok fazla geleceği için PWM ile hız kontrolü yapacağım.
https://www.hepsiburada.com/elektro...htarli-pwm-3a-6v-12v-24v-28v-pm-HBC00000FJNR9 bunu aldım.
Buna 24v DC motor bağlayacağım. 2 DC motor lazım, PWM'ye uygun bir 24v DC motor önerisi verebilecek var mı?

2 - 24v optik sensör bulamadım internette. Hepsi 5v. Ucuz 24v bir optik sensör varsa link bırakırsanız sevinirim.
Analog girişten veya başka bir şekilde 5V sensör bağlantısı yapma şansım var mı? Varsa fotoğraftaki deney setinin üzerinde kabloları, sensörü, 24v, 0 v vb belirterek anlatabilecek var mı? Normal sensör bağlamayı bile unuttum :(

3 - DC motor bağlantısını nasıl yapacağımı bilmiyorum. PWM'yi nereden nereye bağlayacağımı, DC motoru nasıl bağlayacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Deney seti üzerinde çizerek gösterebilecek var mı?

4 - 2 motor kullanmadan motorun yönünü önce sol sonra sağ yapmak gibi bir şey mümkün mü?

Motor Q0.0 da çalışacak örneğin. I0.0'dan Q0.0'a sinyal gönderimi olacak.

IMG_20241211_112550.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar,

DC motorlarda ters polaritede ters yön çalışıyor diye biliyorum. Aslında 24VDC çift kontaklı bir röle ile sağ/sol işlemi rahatlıkla tek motorda yapılabilir. PWM kontrol yerine ise bir dişli sistem yapılabilir bence. Dişli ile hız azaltılarak tork yükseltilebilir. Yazılım kısmında ise yine yardımcı olabilirim. Eğer elektrik projesi okuyabiliyorsanız size rölenin bağlantılarını çizip atabilirim. Kapıların açılıp/kapandığını ise bir limit switch ile rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Selamlar,

DC motorlarda ters polaritede ters yön çalışıyor diye biliyorum. Aslında 24vdc çift kontaklı bir röle ile sağ/sol işlemi rahatlıkla tek motorda yapılabilir. PWM kontrol yerine ise bir dişli sistem yapılabilir bence. Dişli ile hız azaltılarak tork yükseltilebilir. Yazılım kısmında ise yine yardımcı olabilirim. Eğer elektrik projesi okuyabiliyorsanız size rölenin bağlantılarını çizip atabilirim. Kapıların açılıp/kapandığını ise bir limit switch ile rahatlıkla anlayabilirsiniz.

DC motorun normal şekilde bağlanmasını anlatabilir misiniz? 24 0 voltu nereye bağlayacağım sinyal ile çalışması için?

DC motorun normal şekilde bağlanmasını anlatabilir misiniz? 24 0 voltu nereye bağlayacağım sinyal ile çalışması için?

Ben PWM aldım şu an elimde.

Selamlar,

DC motorlarda ters polaritede ters yön çalışıyor diye biliyorum. Aslında 24vdc çift kontaklı bir röle ile sağ/sol işlemi rahatlıkla tek motorda yapılabilir. PWM kontrol yerine ise bir dişli sistem yapılabilir bence. Dişli ile hız azaltılarak tork yükseltilebilir. Yazılım kısmında ise yine yardımcı olabilirim. Eğer elektrik projesi okuyabiliyorsanız size rölenin bağlantılarını çizip atabilirim. Kapıların açılıp/kapandığını ise bir limit switch ile rahatlıkla anlayabilirsin.

Ayrıca dişli ile hızı azalır diyorsun dişli taktım. Şu an son hız dönüyor. Bir de pazartesi kapının dişli yeriyle beraber denerim. Düzeltme 3-6v DC motor kullanıyorum adaptör ile.

Son düzenleme:
10.sınıf otomasyon öğrencisiyim yaklaşık 2.5 ay önce atölyeden proje aldım. Otomatik kapı projesi. Bir optik sensör olacak, optik sensör eli algıladığında kapı açılacak. Belli bir süre sonra geri kapanacak. Ama şu an öğrendiğim şeyler resmen aklımdan silinmiş gibi.

Plc deney seti bu.

https://www.hepsiburada.com/elektro...htarli-pwm-3a-6v-12v-24v-28v-pm-HBC00000FJNR9 bunu aldım.
Buna 24v DC motor bağlayacağım. 2 DC motor lazım, PWM'ye uygun bir 24v DC motor önerisi verebilecek var mı?

2 - 24v optik sensör bulamadım internette. Hepsi 5v. Ucuz 24v bir optik sensör varsa link bırakırsanız sevinirim.
Analog girişten veya başka bir şekilde 5V sensör bağlantısı yapma şansım var mı? Varsa fotoğraftaki deney setinin üzerinde kabloları, sensörü, 24v, 0 v vb belirterek anlatabilecek var mı? Normal sensör bağlamayı bile unuttum :(

3 - DC motor bağlantısını nasıl yapacağımı bilmiyorum. PWM'yi nereden nereye bağlayacağımı, DC motoru nasıl bağlayacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Deney seti üzerinde çizerek gösterebilecek var mı?

4 - 2 motor kullanmadan motorun yönünü önce sol sonra sağ yapmak gibi bir şey mümkün mü?

Eki Görüntüle 2450007
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Plc deney seti bu.

Eki Görüntüle 2450007

Proje basit ancak PWM ne alaka onu çözemedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Örnek olması için PWM ile ilgili birkaç kaynak.

Son düzenleme:

Örnek olması için PWM ile ilgili birkaç kaynak.

Çark sistemi ile açma kapama olacak. Motor çok hızlı dönüyor o yüzden yavaşlatmam gerektiğini düşünüyorum.

Ben PWM aldım şu an elimde.

Ayrıca dişli ile hızı azalır diyorsun dişli taktım. Şu an son hız dönüyor. Bir de pazartesi kapının dişli yeriyle beraber denerim. Düzeltme 3-6v DC motor kullanıyorum adaptör ile.
Selam tekrardan, adaptör ile kullanıyorsanız yine sorun yok. Röle'nin COM ucunu adaptörden alırsınız direkt. Siz yapacağınız projenin maketini hazırladınız mı? Motor vs. bağlantısını yaptıysanız fotoğrafları atın direkt size o şekil yardımcı olalım.

Elam tekrardan, adaptör ile kullanıyorsanız yine sorun yok. Röle'nin com ucunu adaptörden alırsınız direkt. Siz yapacağınız projenin maketini hazırladınız mı? Motor vs. bağlantısını yaptıysanız fotoğrafları atın direkt size o şekil yardımcı olalım.

Bağlantılarını tam bilmiyorum. Adaptörden kaç voltu com a bagliyacagim? Adaptörden motora kaç volt bagliyacagim? Q çıkışına nasıl bağlantı yapacağım yön kontrolü için.
Maket hazır değil. Kusura bakmayın motor bağlantısı yapmadım daha önce hiç.

Son düzenleme:
Bağlantılarını tam bilmiyorum. Adaptörden kaç voltu com a bagliyacagim? Adaptörden motora kaç volt bagliyacagim? Q çıkışına nasıl bağlantı yapacağım yön kontrolü için.
Maket hazır değil. Kusura bakmayın motor bağlantısı yapmadım daha önce hiç.
Estağfurullah, motoru çalıştırdığınız adaptör muhtemelen 5V 1A filandır.

1742678374306.png

Röle ve motor bağlantısını yukarıda amatörce çizdim. PLC'den vereceğiniz çıkış zaten programa göre çalışacak. Burada röle 1 kapıyı çalıştırmak için, röle 2 ise motorun sağ/sol dönebilmesi için. Yazılım kısmında dediğim gibi limit switch ile kapalı/açık olduğunu kontrol edebilirsiniz veya hiç uğraşmıyayım zaten maket derseniz ise direkt yazılım kısmında oluşturacağınız marker'ı set/reset ederek kapalı/açık durumunu ayarlayabilirsiniz ayrıca açma/kapama sürelerini direkt timer ile yapabilirsiniz.

Bu arada kullandığım röleler çift kontaklı, tek kontaklı ile yapamazsınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı