İnceleme POCO F5 Pro: Aşırı güç, aşırı ısı, aşırı gerçek konuşma

POCO F5 Pro uzun kullanım & oyun odaklı deneyim – gerçekçi ve samimi değerlendirme​

Hocam cihazı ilk elime aldığım gün beklentim gerçekten yüksekti. Çünkü F5 Pro'yu almadan önce K50 Gaming kullanıyordum ve doğal olarak “ısı yönetimi daha iyi olacak, daha stabil çalışacak” düşüncesiyle geçiş yaptım. Kağıt üzerinde çok şey vadediyor, ben de ciddi bir performans telefonuna geçtiğimi düşünmüştüm. İlk izlenimde de büyük ölçüde tatmin etti; telefon cidden hızlı, menüler akıcı, dokunma hassasiyeti başarılı ve oyun açtığında diyorsun ki “tamam, bu cihaz olmuş.”

Fakat uzun süreli kullanımda karakteri ortaya çıkıyor. PUBG, Genshin Impact gibi oyunlarda çok iyi performans verdi; FPS stabilitesi beklediğimin üstündeydi ve dokunmatik gecikmesi sıfıra yakın hissettirdi. Özellikle Genshin'de akıcılık hoşuma gitti. Ama iş 3-4 saatlik seanslara, hele ki yaz gününe gelince cihaz elde tutulmayacak seviyeye geliyor. Performans düşmüyor, evet, throttling çok minimal; ama el yanıyor hocam, şaka değil. Genshin'de dört saat sonra parmaklarım resmen yanmaya başladı. Bu yüzden aktif oyuncular için soğutucu şart, yoksa çıplak elle uzun süre dayanmak zor.

Ekran konusu da karışık. Kapalı ortamda panel kaliteli, renkler, parlaklık, akıcılık çok iyi. Dokunmatik kusursuz, 120Hz hissiyatını tam veriyor. Ama güneş altında “bu panel bu kadar mı düşer” diyorsun. Parlaklık kağıt üstünde yüksek ama pratikte dış mekanda zorlanıyor. Açık alanda oyun oynayan, fotoğraf/video çeken biri iseniz gözle görülür problem. Oyun tarafında sorun yok, kullanım tarafında var.

Batarya beklediğimden daha iyiydi. Normal kullanımda günü çıkarıyor, oyun ağırlıklı kullanımda da ortalama değerler sunuyor. Şarj tarafında 67W hızlı şarj iyi iş yapıyor, hissedilir rahatlık. Batarya kısmında cihaz beni yormadı, burada hakkını teslim ediyorum.

Tasarım ve ergonomi ise cihazın en güçlü yanlarından. Malzeme hissi sınıfına göre gerçekten yüksek, orta segment çizgisini geçiyor ama amiral gemisi seviyesine tam çıkamıyor. Yine de elde tutuş, kavrama, form faktörü çok rahat. Öyle ki bu telefona alışınca başka cihazlara geçmekte zorlandım; ergonomi resmen tembellik yapıyor insana. Uzun oyun seanslarında ergonomi kurtarıyor, ısı ise öldürüyor.

Yazılım tarafına gelince… burada stabilite ve güven hissi yok. MIUI / HyperOS çok masum değil, yeri geliyor güncelleme gelince “acaba ne bozacak” diye düşünüyorsun. Bazı ufak takılmalar, zaman zaman optimizasyon eksikliği gördüm. Yazılım güncellemeleri genel olarak güven vermiyor, bu durum uzun vadede huzur kaçırabiliyor.

Dayanıklılık konusuna gelelim… burada cihaz sınıfta kaldı. Ev ortamında, halıya düşürdüm, ekran çatladı ve çerçeve zedelendi. Öyle yüksekten düşmedi, öyle sert bir yere düşmedi; o an dedim ki evet, bu cihaz göründüğü kadar sağlam değil. Dış yapısı şık ama sağlamlık hissi kağıt gibi. Kılıfsız kullanayım demeyin, üzülürsünüz.

Kamera kısmı segmentine göre gayet yeterli, hatta bazı durumlarda sınıfının üstünde. Ama cihaz ısındığında kamera modülü bile ısınıyor ve bu durum ilk kez karşılaştığım bir şeydi. Çekim kalitesi düşmüyor ama o sıcaklık hissi güvensiz hissettiriyor.

Fiyat konusuna gelelim; şu an ikinci el piyasası şişmiş durumda. Türkiye içi 10k – 11.5k bandı, yurt dışı girişli 8K civarına bulunursa mantıklı. Ancak sıfır fiyatına asla değmez. Performans isteyen, çok bütçe olmayan, oyun odaklı bir telefon arayan için makul ama “amiral gemisi hissi” beklemeyin. Bir noktada “tamam iyi ama yetmiyor” diyorsun. 2025 itibarıyla de bu değişmiyor. Mantıklı fiyata bulunursa alınır, yoksa alternatif bakılır.

Son söz: Bu cihaz “al unut” telefonu değil. “uygun fiyat, yüksek performans, ara sıra keyif, sonra başka modele geçiş” telefonu. Kullandım, test ettim, terleterek deneyimledim; iyi yanını da kötü yanını da gördüm. Dürüst olayım, performansı beni memnun etti ama genel paket olarak “tamamdır” dedirtemedi.

artılar​

• Oyun performansı segmentine göre çok güçlü.
  • Isınsa bile FPS stabilitesi koruyor.
  • Pil performansı ve şarj hızı başarılı.
  • Ergonomi ve tutuş hissi çok iyi.
  • Malzeme kalitesi orta segment üstü.

eksiler​

• Uzun süre elde tutulamayacak kadar ısınıyor.
  • Güneş altında ekran zayıf.
  • Yazılım güncellemeleri güven vermiyor.
  • Dayanıklılık zayıf, kolay hasar alıyor.
  • Fiyat/performans dengesi sıfır alımda düşük.

Net özet:
Bu cihaz performans isteyen ama bütçesi sınırlı olan kullanıcıya gider. Fakat “amiral gemisi yerine alınır” demem. Doğru fiyat–doğru beklenti–doğru kullanım süresi üçlüsünde mantıklı cihaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı