Geçenlerde telefonda Instagram'da dolaşırken bir anda ekran gitti. Bozuk televizyon ekranları olur gibi glitch ekranı geldi ve cihaz gitti. Hiçbir şekilde açılmadı. Ne yaparsam yapayım sorunu çözemedim. İnternette arattığımda PMIC arızası diye duydum. Tamirciye gittim ve 2000TL kadar masraf çıktığını, yapılsa bile 1 hafta sonra tekrardan aynı sorunun yaşanacağını söyledi. Bu sabah gitmediğim tamirci kalmadı. İnternette şöyle bir yazı buldum:
Sonrası: Aldığım telefoncuya teslim ettim. Parça değişimi onayım olmadan yapılmaması gerektiğini söyledim. Bir cumartesi günü teslim ettim. Salı günü aradım, henüz sırada denildi. Perşembe günü aradım. Telefonun Power entegresi ve şarj soketi arızalı olduğunu ücretin işçilik dahil 1100-1500 tutacağını söyledi. Onay vermedim. Cihazı cuma(14.10.22) teslim aldım.
Sonrasının sonrası: İşten çıkış saatine yarım saat kala iş yerine döndüm. Cihazı açtım. Cihazın vidalarının birisinin üstünde turuncu renkli "MI" ibareli sağlam bir garanti etiketi gördüm. Anakartı çıkarttım. Anakartın işlemci ve güç entegresinin olduğu alüminyum korumalı alana üflemeli havya ile sıcak hava tuttum. Cihazın lehimlerinin oturması amacıyla. Cihaz bu sefer beyaz LED ile tepki vermeye başladı. İşten çıkış saati geldiği için çıkmak zorunda bulundum.
Sonrasının sonrasının sonrası: Evde üflemeli sıcak havya bulunmadığı için. Ankartın üstündündeki ve altındaki bakır renkli folyoları çıkartıtım. Anakartı bir tane Xiaomi telefon kutusunun içerisine yerleştirip, saç kurutma makinesi ile son derecede ısıtmaya başladım. Fan kuvvetinden takla atmaması için üzerine alüminyum bir falçata koydum. İlkinde cihaz şarj alıyor ibaresi göründü. İkinci defa en son ısıtma derecesi ve en son fan ile 3-5 dakika arası ısıttım. Kartın soğumasını bekledim. Cihazın soğutma yerine macun sürdüm üstünü uygun ölçüde alüminyum folyo ile kapattım. Cihaz açıldı. Şarj yüzde 1'den fazla göstermedi. Ampera uygulaması ile izlediğimde maksimum 930 mA gösteriyordu. Biraz daha bekleyince 3 Ampere kadar şarj ettiğini gördüm. Cihazım çalışıyor.
Şuradan alıntıdır:
İpucu - Power entegresi arızası sonrası brick olan cihaz IC PMIC PM7150L
Bu şekilde cihazı çalıştırdığını söylüyor bu arkadaş, evimde üflemeli havya yok ancak çok sıcak olabilen bir fön makinesi var. Bununla aynı işlemleri yapabilir miyim? Veya evde nasıl yapabilirim bu cihazı, son zamanlarda durumumuz kısıtlı ve ailem de yardımcı olmayacağını söylüyor.