Polis olmak istiyorum ve bu meslekte kariyer yapmak istiyorum. Misal amirliğe yükselmek. POMEM okuyup mu yükselebilirim yoksa PMYO mu?
Babam polis hocam ve gerçekten çok zor ve kötü meslek. Hatta babame göre en kötü meslek falan. Amirlikte yaptı ama hiçbir farkı yok. Sicil ve kariyerin pek önemi yok yani. 7000 TL civarında maaş farkı sizin için dert değilse düz memur olmanızı tavsiye ederim. Çünkü polis olan babam meslekte çok sıkıntılar ve zorluklar çekti. İsterseniz biraz bahsedebilirim. Şunu okumanızı da tavsiye ederim. Aynı durumdan annem ile babam boşanmak üzereydi.
Yükselme konusunda bir farkı olur mu ki? Benim bildiğim biri 2 yıllık biri 4 aylık eğitim süresi veriyor. Sanırım başlangıçta 2 yıllık okuyan daha kıdemli başlıyor olabilir.
Bahseder misin hocam çünkü benim de aklımda olan bir meslek. Neden memnun değil?
Bu nedir hocam eziyet etmişler babanıza bildiğin. Gözümü korkuttunuz ama iyi bir şey bu çünkü ben bu kadar kötü olduğunu tahmin edememiştim zira herkes kendi mesleğini kötüler bizim memlekette. Doktor, avukat, polis, asker her meslek sahibi "sakın bu mesleği seçmeyin" dediği için çok ciddiye almamıştım ama bu şartlar gerçekten kötüymüş. Allah babanıza şifa versin.Öncelikle babam sivil polis ve İstanbul'da çalışıyor. Başka yerlerde durum farklı olabilir. Yani ben kendi yaşadıklarımızdan bahsedeyim. Yıllık izin süresi mesela. 43 gündü 34'e düşürüldü. 34 gün de iyidir ama kullandırmıyorlar. Tatil planı bile yapamıyorsunuz. Yazın 15 gün en fazla o da grupdaki diğer polislerle pazarlık ederek. Kurban bayramında memlekete 16 senede 2 kere gidebildik. Yakın zaman önce Maltepe karakoluna bağlı çalışıyorlardı ama yeni bir müdür ataması gerçekleşti. Onun tamamen keyfi şekilde sicilli ve tecrübeli polis istemediği için bütün bölge 97 polis dahil rastgele dağıtıldı. Biz kartaldayız ama babam Ümraniye'ye sevk edildi. Günde 3 3.5 saat civarı yol sürüyor. Ama bu kimsenin umurunda değil ve haklarınız asla gözetilmiyor. Ve bu ne bir sürgün ne de başka bir şey. Tamamen yeni müdürün tek lafıyla olmuş bir şey. Bayram ve resmi tatillerde normalde ek ücret almalısınız ama polislerde bu yok. Tam tersine izinler vs tamamen siliniyor. Her zaman mesai var ve babam günlük 10 saat civarı çalışıyor ama ek ücret asla yok. Emekli olduğunda da emekli maaşı 35 bin TL'den yatacak. 70 bin TL maaşın 35 bin TL'si maaş kalanları terör primi vs olarak veriliyor. Sigortası bile rezalet yani. Ama bu son dediğim normal memurlar içinde geçerli olabilir. Ortalama günde 12 saat haftada 6 artı bir çalışıyordu. Ben de liseye geçtiğimde il dışına yerleştim ve yüzde 1'lik bir okul olduğu için anayasal hakkımızla babam mazeret gösterip tayyinini Kayseri'ye istedi. 8 ay boyunca süründük ve sonrasında İstanbul'a geri döndük. Bu süreçte iki ev geçindirdiğimiz ve emniyetin verdiği sözünü tutmadığı için çok zorlandık. 8 ay da babamdan ayrı kaldığımız için annem ile babam boşanma seviyesine geldi. Babamın uyku abnesi adında bir hastalığı varmış. Saatte 77 dakikada 45 kere uykusu bölünüyormuş haliyle aktif polislik yapamaz ve memurluğa sevk edilmesi gerekiyordu. Ama emniyet bunu daha önce de kabul etmediği için gerekli olan D dilimini vermediler. Bunun yerine oksijenli bir cihaz verdiler ve babamın bu alet yüzünden ciğerlerinde gözle görülür bir miktar sönme oldu. Ölüm riski olduğunu söylediler. Hatta kanser bile diyen oldu. Bunlar son zamanlarda yaşadıklarımız ve aklıma gelmeyen daha bir sürü şey olduğuna eminim. Şu an babam hastalığı sayesinde düz memur ve büroda 9-5 çalışıp evrak işlerine bakıyor. Eskisi gibi saçma ve değişken vardiyaları takip etmiyor. Hafta sonları ve resmi tatillerde izinli. Ve uyuşturucu baskını suçlu takibi ve daha bir sürü pis şeyle uğraşmıyor. Umarım anlatabilmişimdir. Siz hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama mutlaka bir tanıdığınızla konuşun. Çünkü şartlar çok değişken. Neye karar verirseniz verin yeni mesleğiniz şimdiden hayırlı olsun.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.