Selamlar arkadaşlar,
Birkaç haftadır ara sıra bilgisayarımda ani kapanıp kendini yeniden başlatma sorunları alıyorum. 3 hafta öncesinde MSI Gaming X RX 580 8G ekran kartımı Sapphire Pulse RX 7600 modeli ile değiştirdim.
RX 580 kullandığım vakitlerde de ara sıra PC kendini kapatıyordu ama yeniden başlatmıyordu. Bazen hatta direkt olarak mavi ekran verip minidump dosyası dahi oluşturmuyordu. Ben bu sorunun ekran kartını tam oturtturamadığımı fark edip düzgünce taktığımda sorun çözülmüştü.
Şimdiyse RX 7600 ile aynı sorunu yaşıyorum.
İlk RX 7600'ü taktığım vakit yine ekran kartını PCI-e girişine tam oturtturamadığımdan ötürü rastgele zamanlarda anlık kapandığı olmuştu. Bunu ekran kartını düzgünce taktıktan sonra düzeldi. Geçen gün ise PNY CS3030 marka SSD'yi Kioxia Exceria with heatsink modeli ile değiştirdim. Ardından ekran kartımı geri taktım. İlk test amaçlı açmış bulunduğum Ready or Not oyununda yükleme ekranı bittikten sonra bilgisayar yine kendini kapatıp tekrar açtı. Kontrol amaçlı bir iki kez oyunu tekrar açmayı denedim ve yine aynı hatayı alınca bunun üzerine tüm parçaları çıkarıp yeniden taktım. Bu sefer düzgün bir şekilde oyunu açıp oynayabildim.
Dün ise PUBG oynarken bilgisayar yine kendini kapatıp tekrar açtı. Sorunu anlamak adına OCCT üzerinden Power testi uyguladığım da herhangi bir kapanma olmadı. Ardından OCCT'nin 5.5.6. sürümünü indirdim ve tekrardan Power testi uyguladığım da bingo. Bilgisayar yine kendini kapattı. Lakin sorun şurada ekran kartımın anlık olarak 310W çektiğini OCCT ve AMD yazılımı üzerinden gördüm. Lakin bu değerde kapanmazken güç değeri daha düşük seviyelerde kapanabiliyordu. Yani burada anlatmak istediğim gördüğüm kadarıyla anlık olarak yüksek W değerlerinde kapanmazken daha düşük seviyelerde kapanabiliyor. Bu yüzden Power Supply'ımın yetmemezlik gibi bir durumu olduğunu düşünmüyorum. Belki uzun süre boyunca yüksek güç değerleri verememek gibi bir sorunu olabilir.
Bu sorunun aldığım SSD'nin önceki SSD'me nazaran daha yüksek olmasından ötürü ekran kartını dışarı ittirebiliyor olabilme ihtimaline karşın eski SSD'mi tekrar takıp OCCT 5.5.6. sürümünde tekrar Power testi uyguladım. Yine bilgisayar kendini yeniden başlattı.
Bunun üzerine OCCT'nin güncel sürümü ile tekrar Power testi başlattım. Güncel sürümde herhangi bir kapanma mevcut değilken arkaya FurMark 4K MSAA8X testi açtıktan belli bir süre sonra bilgisayar yine kendini yeniden başlattı.
Sorunun ekran kartını düzgün yerine takamamaktan ötürü kaynaklanmadığını anladıktan sonra yeni aldığım SSD'yi tekrar yerine taktım. Bilgisayarı açtığım sırada şunu fark ettim ki kasa içerisinden cızırtı sesleri geliyordu lakin bu cızırtının nereden kaynaklandığını bulmuş değilim. Ekran kartına giden güç kablosundan geliyor gibi duruyor ama geldiği yer kesin değil.
Bunun üzerine kendim bilgisayarı kullanmaya devam ettim. Bu sefer de PUBG oynarken mavi ekran hatası aldım ve o şekilde dondu. Herhangi bir şekilde minidump dosyası oluşmadı. Aldığım mavi ekran hatası ise "UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION".
Ayrıca Power testi uyguladığım da 12v gibi kanallardaki güç stabilitesini incelediğim vakit yüksek derecelerde bir dalgalanma ile karşılaşmadım genel olarak çok minimal aşağı yukarı dalgalanmalar vardı ama yakından bakilmadığı sürece düz ve sabit bir çizgi halindeydi grafik.
Sistem özelliklerim:
-AMD Ryzen 5 5600.
-Sapphire Pulse AMD Radeon RX 7600.
-ASUS Prime B450M K
-Thermalthake Toughram Z-One 2x8 16 GB 3200 MHz RAM.
-Patriot Burst 240 GB SATA SSD.
-Patriot P220 1 TB SATA SSD.
-Kioxia Exceria with heatsink 1TB M.2 NVMe SSD.
-Thermalright burst Assassin 120 SE kule tipi soğutucu.
-4 adet kasa içi fan (1 tanesi egzoz diğer 3'ü önde hava alıyor.)
-GameGaraj GP-550 80+ Bronze 550W PSU.
-Kasa yine GameGaraj'ın kendi kasası ama modelini bilmiyorum.
Tüm parçaları yazdım ki herhangi bir şekilde watt hesaplaması yaparken yanlışlık olmasın.