İnceleme PRAGMATA- Demo İncelemesi

1773336407616.png

Pragmata uzun zamandır merak ettiğim oyunlardan biriydi. Demosunun olduğunu bir tık geç gördükten sonra bugün indirdim ve şu an itibariyle bitirmiş bulunmaktayım hocalarım.

İncelememize hemen başlayalım.

Atmosfer ve Hikâye

1773338044920.png
Pragmata bilim kurgu temalı bir aksiyon oyunu ve hikâye Ay’da bulunan bir araştırma tesisinde geçiyor. Hugh Williams isimli bir astronotu kontrol ediyoruz. Hikâyenin başlangıcında tesis içerisinde büyük bir olay yaşanıyor ve bu yüzden karakterimiz bu olayın ardından yalnız kalıyor.

1773337335607.jpeg

Diana adındaki hanım kızımız.
Bu noktada oyuna Diana isimli küçük bir android kız dahil oluyor. Nasıl tasarlanmışsa artık tam bir cimcime kız havası verdi. Hani böyle misafirlikte gelir tatlı konuşur ya o tiplerden. Hugh fiziksel olarak savaşabilen, silah kullanan karakter iken Diana ise daha çok teknoloji ve hackleme tarafını temsil ediyor.

1773337438930.jpeg
1773337503590.jpeg

Yani oyunun temel dinamiği aslında bu iki karakterin birlikte çalışması üzerine kurulmuş. Şahsen hem duygusal olarak hem de yardım etme olarak birbirine muhtaçlar olarak düşünüyorum. Tahminim tutar mı bilmiyorum, bekleyip göreceğiz.

Unutmadan söyleyeyim, hack kısmını PC tarafında mouse'un ileri-geri tuşlarıyla yapıyorsunuz. Örneğin kullandığım Rival 3'den örnek göstereyim.
1773337661808.png

Bu tuşlar sayesinde hack kısmını yapabiliyorsunuz.

Atmosfer açısından bakıldığında Pragmata oldukça yalnız ve melankolik bir bilim kurgu havasına sahip. Ay yüzeyindeki tesisler, terk edilmiş laboratuvarlar ve bozulmuş robotlar oyuna sürekli bir gizem hissi katıyor. Çevre tasarımının dikkat çekici şekilde tasarlanmış. Böyle sanki “burada büyük bir şeyler olmuş” hissi verilmeye çalışılmış gibi.

Oynanış Mekaniği

Bana göre Pragmata’nın en dikkat çekici tarafı kesinlikle savaş sistemi. İlk bakışta klasik bir third person shooter gibi görünse de aslında oldukça farklı bir oynanış mantığı var.

Normalde birçok aksiyon oyununda düşmana doğrudan ateş ederek hasar verirsiniz. Pragmata’da ise çoğu düşmana doğrudan hasar vermek mümkün değil. Bunun yerine önce Diana’nın hackleme yeteneğini kullanmak gerekiyor.

Bu hack sistemi küçük bir puzzle gibi çalışıyor. Bir tür grid sistemi üzerinde ilerleyerek düşmanın savunmasını kırmaya çalışıyorsunuz. Hack başarılı olursa düşmanın zayıf noktaları ortaya çıkıyor. Ancak böyle Hugh silahıyla gerçek hasar verebiliyor.

Yani özet geçmek gerekirse savaşın temel döngüsü şu şekilde :
  1. Diana ile düşmanı hackle.
  2. Düşmanın savunma sistemini devre dışı bırak.
  3. Hugh ile ateş ederek hasar ver.

Bu sistem oyunun savaşlarını klasik shooter’lardan biraz daha farklı bir noktaya taşımış. Çünkü sadece ateş etmiyor, aynı zamanda sürekli kısa süreli kararlar vermek zorunda kalıyoruz.

Yani bu mekanik oyunun en güçlü yönlerinden biri olabilir ama aynı zamanda en riskli taraflarından biri de olabilir. Bunu tam çıktığında göreceğiz. Umarım ilk dediğim gibi olur.
1773338354293.jpeg

Tam hackleyip de hasar verdiğim sırada çekmişim, nasıl başardım bilmiyorum :D

Silahlar ve Savaş Dinamikleri

1773338907399.png
Oyunumuzda şu anlık 3 tane silah bulunuyor, bunlar sırasıyla şöyle: Grip Gun (bildiğiniz tabanca), Şok Silahı ve Statis Net (manyetik tüfek).

Başka ilginç bir detay ise oyundaki silahların dayanıklılık sistemi olması. Bazı silahlar mühimmat bittikten sonra tamamen kullanılamaz hale geliyor. O yüzden çevreden yeni silahlar bulmanızı gerektiriyor bazı zamanlarda.

Ha bir de eğer savaşta ölürseniz eğer bir nevi checkpoint görevi gören Escape Hatches yerleri var. Zırh, ekipman veya sağlığı buradan geliştirebiliyorsunuz.
1773339389610.png

Boss Savaşı

1773339503651.jpeg

Demoda gösterilen bölümlerden biri de büyük bir mekanik düşmanla yapılan bu boss savaşı. Bu boss savaşının oyunun tüm mekaniklerini oyuncuya öğretmek için tasarlandığı söyleniyor. Büyük ihtimalle de öyledir. Şimdi düşündüm de gerçekten öyle. Öğretilen her şeyi kullanıyorsunuz çünkü.

Boss oldukça büyük ve farklı saldırı türleri kullanıyor. Füze saldırıları, hızlı hareketler ve alan etkili saldırılar gibi çeşitli mekanikler var. Bu savaş sırasında oyuncunun sürekli olarak hem hack sistemi hem kaçınma mekanikleri hem de silah kullanımı arasında denge kurmanız lazım.
Şahsen bana kolay geldi. Tabii bu sadece demo olduğu için tamamlanmış halindeki oyunda zorluk seviyesinin nasıl olacağını söylemek zor.

Grafikler ve Teknik Taraf

1773337234939.jpeg

Capcom bu konuda yine bu konuda pişirmiş diyebiliriz hocalarım. Demoyu deneyimleyen @UmutMelihAkyol hocamın da bana katılacağını düşünüyorum.

Oyun görsel olarak oldukça güçlü duruyor. Ay yüzeyinin tasarımı, ışıklandırma sistemi ve çevre detayları oldukça başarılı görünüyor. Özellikle ışıklandırmanın oyunun atmosferine ciddi katkı sağlamış.

1773339787790.jpeg

Capcom’un son yıllarda kullandığı teknoloji burada da oldukça iyi çalışıyor gibi görünüyor. Teknik kısma gelirsek herhangi bir performans sorununa rastlamadım.
Aşağıdaki bıraktığım sistem ile oynadım ve DLSS kapalı = 80 FPS bandında , DLSS açık= 140 FPS bandında bir performans aldım.

🔹 İşlemci (CPU): Intel Core i7-12650H
🔹 Ekran Kartı (GPU): NVIDIA GeForce RTX 4050 (6 GB GDDR6)
🔹 Bellek (RAM): 16 GB DDR4-3200MHZ

Tahminimce en iddialı teknik projesi bu oyun olacak. Gerçekten teknik açıdan iyi ve aşırı güzel görünüyor.

1773340914935.jpeg
1773340347254.jpeg
1773340362780.jpeg
1773340268452.jpeg

Genel Değerlendirme

Oyun oldukça özgün bir fikre sahip bence. Hack sistemi ile aksiyonun birleşmesi gerçekten farklı bir deneyim oluşturabilir. Atmosfer açısından da güçlü bir bilim kurgu dünyası oluşturulmuş gibi görünüyor.

Ancak bu sistemlerin uzun bir oyun boyunca ne kadar iyi çalışacağı hâlâ büyük bir soru işareti. Özellikle hack mekaniklerinin tekrar edip etmeyeceği ve düşman çeşitliliğinin yeterli olup olmayacağını çok merak ediyorum. Şu anki izlenime göre konuşursam Pragmata yüksek potansiyele sahip bir proje. Eğer Capcom oynanış derinliğini ve içerik çeşitliliğini iyi kurabilirse ortaya gerçekten özgün bir bilim kurgu aksiyon oyunu çıkabilir.

Ama aynı zamanda biraz riskli bir proje olduğu da söyleyeyim. Benim gördüğüm kadarıyla Pragmata klasik bir shooter olmak yerine farklı bir şey denemeye çalışan bir oyun. Bu da ya çok başarılı olacak ya da bazı oyuncular için fazla deneysel kalacak gibi duruyor.

Tam oyun çıktığında bu fikirlerin nasıl uygulanacağını görmek oldukça ilginç olacak.

1773340108828.jpeg

Oyunu yaklaşık 15 dakikada bitirdim. O 15 dakikadan hissettiklerimi yeterince açık şekilde anlatmaya çalıştım. İnşallah yapabilmişimdir.
Umarım incelememi beğenmişsinizdir hocalarım.
Keyifli oyunlar dilerim.​

Eki Görüntüle 2675830

Pragmata uzun zamandır merak ettiğim oyunlardan biriydi. Demosunun olduğunu bir tık geç gördükten sonra bugün indirdim ve şu an itibarıyla bitirmiş bulunmaktayım hocalarım.

İncelememize hemen başlayalım.

atmosfer ve hikâye

Pragmata bilim kurgu temalı bir aksiyon oyunu ve hikâye Ay'da bulunan bir araştırma tesisinde geçiyor. hugh williams isimli bir astronotu kontrol ediyoruz. Hikâyenin başlangıcında tesis içerisinde büyük bir olay yaşanıyor ve bu yüzden karakterimiz bu olayın ardından yalnız kalıyor.

Eki Görüntüle 2675838
Diana adındaki hanım kızımız.
Bu noktada oyuna Diana isimli küçük bir Android kız dahil oluyor. Nasıl tasarlanmışsa artık tam bir cimcime kız havası verdi. Hani böyle misafirlikte gelir tatlı konuşur ya o tiplerden. Hugh fiziksel olarak savaşabilen, silah kullanan karakter iken Diana ise daha çok teknoloji ve hackleme tarafını temsil ediyor.

Yani oyunun temel dinamiği aslında bu iki karakterin birlikte çalışması üzerine kurulmuş. Şahsen hem duygusal olarak hem de yardım etme olarak birbirine muhtaçlar olarak düşünüyorum. Tahminim tutar mı bilmiyorum, bekleyip göreceğiz.

Unutmadan söyleyeyim, hack kısmını PC tarafında farenin ileri-geri tuşlarıyla yapıyorsunuz. Örneğin kullandığım Rival 3'ten örnek göstereyim.
Eki Görüntüle 2675846
bu tuşlar sayesinde hack kısmını yapabiliyorsunuz.

Atmosfer açısından bakıldığında pragmata oldukça yalnız ve melankolik bir bilim kurgu havasına sahip. Ay yüzeyindeki tesisler, terk edilmiş laboratuvarlar ve bozulmuş robotlar oyuna sürekli bir gizem hissi katıyor. Çevre tasarımının dikkat çekici şekilde tasarlanmış. Böyle sanki “burada büyük bir şeyler olmuş” hissi verilmeye çalışılmış gibi.

oynanış mekaniği

Bana göre Pragmata'nın en dikkat çekici tarafı kesinlikle savaş sistemi. İlk bakışta klasik bir Third person shooter gibi görünse de aslında oldukça farklı bir oynanış mantığı var.

Normalde birçok aksiyon oyununda düşmana doğrudan ateş ederek hasar verirsiniz. Pragmata'da ise çoğu düşmana doğrudan hasar vermek mümkün değil. bunun yerine önce Diana'nın hackleme yeteneğini kullanmak gerekiyor.

Bu hack sistemi küçük bir puzzle gibi çalışıyor. Bir tür Grid sistemi üzerinde ilerleyerek düşmanın savunmasını kırmaya çalışıyorsunuz. Hack başarılı olursa düşmanın zayıf noktaları ortaya çıkıyor. Ancak böyle hugh silahıyla gerçek hasar verebiliyor.

Yani özet geçmek gerekirse savaşın temel döngüsü şu şekilde:
  1. Diana ile düşmanı hackle.
  2. Düşmanın savunma sistemini devre dışı bırak.
  3. Hugh ile ateş ederek hasar ver.

Bu sistem oyunun savaşlarını klasik Shooter'lardan biraz daha farklı bir noktaya taşımış. Çünkü sadece ateş etmiyor, aynı zamanda sürekli kısa süreli kararlar vermek zorunda kalıyoruz.

Yani bu mekanik oyunun en güçlü yönlerinden biri olabilir ama aynı zamanda en riskli taraflarından biri de olabilir. Bunu tam çıktığında göreceğiz. Umarım ilk dediğim gibi olur.
Eki Görüntüle 2675849
Tam hackleyip de hasar verdiğim sırada çekmişim, nasıl başardım bilmiyorum :D

silahlar ve savaş dinamikleri

Oyunumuzda şu anlık 3 tane silah bulunuyor, bunlar sırasıyla şöyle: Grip gun (bildiğiniz tabanca), şok silahı ve statis net (manyetik tüfek).

Başka ilginç bir detay ise oyundaki silahların dayanıklılık sistemi olması. bazı silahlar mühimmat bittikten sonra tamamen kullanılamaz hale geliyor. O yüzden çevreden yeni silahlar bulmanızı gerektiriyor bazı zamanlarda.

Ha bir de eğer savaşta ölürseniz eğer bir nevi checkpoint görevi gören escape hatches yerleri var. Zırh, ekipman veya sağlığı buradan geliştirebiliyorsunuz.
Eki Görüntüle 2675870

boss savaşı

Eki Görüntüle 2675873
Demoda gösterilen bölümlerden biri de büyük bir mekanik düşmanla yapılan bu boss savaşı. Bu boss savaşının oyunun tüm mekaniklerini oyuncuya öğretmek için tasarlandığı söyleniyor. Büyük ihtimalle de öyledir. Şimdi düşündüm de gerçekten öyle. Öğretilen her şeyi kullanıyorsunuz çünkü.

Boss oldukça büyük ve farklı saldırı türleri kullanıyor. Füze saldırıları, hızlı hareketler ve alan etkili saldırılar gibi çeşitli mekanikler var. Bu savaş sırasında oyuncunun sürekli olarak hem hack sistemi hem kaçınma mekanikleri hem de silah kullanımı arasında denge kurmanız lazım.
Şahsen bana kolay geldi. Tabii bu sadece demo olduğu için tamamlanmış halindeki oyunda zorluk seviyesinin nasıl olacağını söylemek zor.

grafikler ve teknik taraf

Eki Görüntüle 2675835
Capcom bu konuda yine bu konuda pişirmiş diyebiliriz hocalarım. Demoyu deneyimleyen @UmutMelihAkyol hocamın da bana katılacağını düşünüyorum.

Oyun görsel olarak oldukça güçlü duruyor. Ay yüzeyinin tasarımı, ışıklandırma sistemi ve çevre detayları oldukça başarılı görünüyor. Özellikle ışıklandırmanın oyunun atmosferine ciddi katkı sağlamış.

Eki Görüntüle 2675876

Capcom'un son yıllarda kullandığı teknoloji burada da oldukça iyi çalışıyor gibi görünüyor. Teknik kısma gelirsek herhangi bir performans sorununa rastlamadım.
Aşağıdaki bıraktığım sistem ile oynadım ve DLSS kapalı = 80 FPS bandında , DLSS açık= 140 FPS bandında bir performans aldım.

🔹 İşlemci (CPU): Intel Core i7-12650H
🔹 Ekran kartı (GPU): NVIDIA GeForce RTX 4050 (6 GB GDDR6)
🔹 Bellek (RAM): 16 GB DDR4-3200MHz

Tahminimce en iddialı teknik projesi bu oyun olacak. Gerçekten teknik açıdan iyi ve aşırı güzel görünüyor.

genel değerlendirme

Oyun oldukça özgün bir fikre sahip bence. Hack sistemi ile aksiyonun birleşmesi gerçekten farklı bir deneyim oluşturabilir. Atmosfer açısından da güçlü bir bilim kurgu dünyası oluşturulmuş gibi görünüyor.

Ancak bu sistemlerin uzun bir oyun boyunca ne kadar iyi çalışacağı hâlâ büyük bir soru işareti. Özellikle hack mekaniklerinin tekrar edip etmeyeceği ve düşman çeşitliliğinin yeterli olup olmayacağını çok merak ediyorum. Şu anki izlenime göre konuşursam pragmata yüksek potansiyele sahip bir proje. Eğer Capcom oynanış derinliğini ve içerik çeşitliliğini iyi kurabilirse ortaya gerçekten özgün bir bilim kurgu aksiyon oyunu çıkabilir.

Ama aynı zamanda biraz riskli bir proje olduğu da söyleyeyim. Benim gördüğüm kadarıyla pragmata klasik bir shooter olmak yerine farklı bir şey denemeye çalışan bir oyun. Bu da ya çok başarılı olacak ya da bazı oyuncular için fazla deneysel kalacak gibi duruyor.

Tam oyun çıktığında bu fikirlerin nasıl uygulanacağını görmek oldukça ilginç olacak.

Eki Görüntüle 2675880
oyunu yaklaşık 15 dakikada bitirdim. O 15 dakikadan hissettiklerimi yeterince açık şekilde anlatmaya çalıştım. İnşallah yapabilmişimdir.
Umarım incelememi beğenmişsinizdir hocalarım.
Keyifli oyunlar dilerim.​

Sonunda geldi oyun o kadar beklemeye değecek gibi duyuyor. Elinize emeğinize sağlık hocam.

Şu hayatta en merak ettiğim oyunlardan biri. Çünkü PS5 tanıtım canlı yayınında gösterilmişti ilk defa. Bu kadar erken tanıtmalarında nasıl bir ayak var harbi merak ediyorum. Elinize kolunuza sağlık.
Teşekkür ederim hocam. Keyifli oyunlar dilerim.
Elinize sağlık hocam. Şu oyuna nedense bir ben ısınamadım; aksiyon içerisinde nasıl hack yapacağız? Bir de karmaşık duruyor, garip geldi bu mekanik biraz. Umarım tüm oyunda bunu abartmadan kullanırlar.
İncelemede bahsetmedim ama manyetik silah olan Statis Net, hacki baya kolaylaştıran bir silah hocam.
1773341125844.png

Ben de deneyimlerimi yazmıştım.
https://www.technopat.net/sosyal/konu/pragmata-demo-incelemesi.4042593/

Konuda etiketlendiğim için atma gereği duyuyorum ki yazacaklarım için merak edenler incelemeye bakabilir.

Kesinlikle katılıyorum hocam. Capcom hem oynanış hem de teknik performans konusunda pişirmiş. Kolay kolay hiçbir oyunu ön sipariş ile almam. (Battlefield travmam var. Özellikle 2042.) Bu oyun benim ön sipariş alarak beklediğim bir oyun. İnceleme için de ellerinize sağlık.

Son olarak oyunu fare ile oynamayın.

Aksiyon içerisinde nasıl hack yapacağız?

Evet, zor oluyor. Özellikle fare ile oynuyorsanız daha da zor oluyor. Gamepad ile aşırı kolay. Fakat demo biraz sakin. Oyun temposunu arttırmazsa tüm artı düşüncelerim direkt olarak eksi olur. Çıktığında ilk günler oynayarak bitireceğim. Kötüyse zaten incelemesini görmezsiniz bile. :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı