Prime A320M-F anakartta RAM frekansı 2666 MHz üstüne çıkmıyor

UmutCan01

Hectopat
Katılım
28 Ocak 2021
Mesajlar
173
Makaleler
2
Çözümler
21
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, dün günlük kullanım ve basit birkaç oyun oynama amaçlı bir sistem topladım. Sistemde yalnızca Valorant ve LoL oynanacak, dolayısıyla harici ekran kartına ihtiyaç duymuyorum. Elimdeki RAM 8 GB tek kanallı 3000MHz. Anakartımın üstünde de 3200MHz'ye kadar RAM desteklediği yazıyor. Yalnız ne yaparsam yapayım RAM frekansını 2666MHz'nin üstüne çıkaramıyorum. Acaba nasıl bunu başarabilirim?

Sistemim:
  • Anakart: ASUS Prime A-320M-F
  • İşlemci: Ryzen 3 3200G
  • RAM: XPG Gammix D30 8GB 3000MHz Tek Kanal
  • PSU: Powerboost 300W
  • Kasa: Sharkoon RGB Lit 200
Not: Biliyorum, güç kaynağı sıkıntılı. Yalnız param olmadığı için bunu almak zorunda kaldım. Elime para geçtiği anda kaliteli bir şeyler alacağım. Aynı şekilde elimde yine param olmadığı için tek kanal RAM kullanıyorum. Elime para geçtiğinde 2 kanal 2x8 GB yapacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
DOCP açarsanız düzelecektir.
DOCP açmama rağmen düzelmiyor.
Eğer benimle aynı sorunu yaşayan varsa tam olmasa da bir çözüm buldum gibi. DOCP profilini açtığımda bilgisayar düşük sistem stabilitesi sebebiyle başlamıyor ve artık ne olduğunu bilmediğim POST mode denen bir şeye atıyordu. Ben de DOCP açmadan frekansı yükseltmenin yollarını aradım ve bir şeyler başarabildim. Bu seçenekler hata yaratır mı yaratmaz mı bilmiyorum. Ama yukarıda belirtmiş olduğum sistemim için işe yaradı gibi.

İlk önce hedeflenen bellek frekansını DDR4-3000MHz'ye aldım ve işlemci voltajını 1.25V olarak ayarladım. Ayarları kaydedip yeniden başlattım ve RAM başarılı bir şekilde 3000MHz olmuştu ama başka bir sorun vardı. Kullandığım RAM CL16 değerine sahipti fakat CL20 olarak çalışıyordu.

Ben de bu sıkıntıyı düzeltmek için DOCP açmak hangi ayarları değiştiriyor diye baktım ve aynılarını DOCP açmadan teker teker denemeye başladım. Her bir ayar değiştirişimde kaydedip yeniden başlattım ki sorunun hangi ayarda olduğunu anlayabileyim.

DOCP'nin değiştirdiği ayarlar:
  • tCl: Auto -> 16
  • trcdrd: Auto -> 20
  • trcdwr: Auto -> 20
  • RAS# PRE: Auto -> 20
  • RAS# ACT: Auto -> 20

Bu ayarları teker teker denediğimde tCl hariç diğer tüm ayarları DOCP'nin yaptığı gibi yapabildim fakat tCl değerini bir türlü 16'ya düşüremedim. Yapabildiğim en düşük değer 18 oldu fakat RAM'in özelliklerinde CL16 olarak çalışabildiği yazıyor. Bu konuda bana yardımcı olabilecek var mı acaba?
Hatalı bilgi verdiğim için özür dilerim, son attığım mesajdaki tCl değeri değil de tCAS değeri olacakmış. HWInfo ile baktığımda değerler:
1620153361190.png
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı