Priz en fazla kaç watt çeker?

@erdem sümer, verdiğiniz bilgilerin çoğu yanlış. Beyaz eşyalar bile 2500W çekiyor ve tesisat milattan kalma değilse yanan görmedim. 1,5 KVA ise 1500W bile yapmaz. VA ve Watt birbirinden farklı güç birimidir. Lütfen doğru bilgiler vereceksiniz cevap yazın. Akım korumalı prizlerin de kapasiteleri farklı olabilir. Hepsine yüklenme olmaz. Monofaze ev prizleri 16A'e göre imal edilir. Elbette hepsinin malzeme kalitesi bir olmaz.
İşte Technopat'ın elektrikçisi 👌 😍
 
DC şebekeye sahip bir evrenden yazabiliyor olabilir ufkumuzu dar tutmayalım. :D Bu arada prizler isterse 100A destekli olsun, abonenin tek faz ya da üç faz olması, sayaç tipi, tesisat yapısı gibi konular bir etkendir.
Elbette hocam. Normal evlerde Trifaze olması gerçekten zor bir ihtimal. Aynı zamanda zaten masraflı olur.
 
Önemli olan konu prizin değil prizin bağlandığı hattın dayanabilme gücüdür. Şimdi bir hatta 3 priz koysalar ve birinde fırın yanarken 1kW çekmek bile tehlike yaratır ki sigorta atar büyük ihtimalle. Bu arada hatlar dedikleri gibi 16 amper destekler.
 
@Yener K. Trifaze olması yük dengesi için bahsettiğim bir konuydu aslında. Yeni evlerde 3 faz gelip odalara dağılıyor. Bu güzel bir şey çünkü box dağıtımında yük dengesizliğinin bir nebze önüne geçiyor. O aşamadan sonra sığınak seviyesinde olan ana şalter var, evin yük durumu orada devreye giriyor, yüksüz bir evse ne ala, yüklü bir evde ise sorun buraya vuracak. Hadi o noktayı geçtik, dairenin ana sigorta kutusunda o prize kaç A otomat takıldı, amperaj kurtarsa bile tesisat ne oldu gibi tonla soru var. Neyse, güvenli sınırlarda tavsiye vermek en iyisi. :) İyi akşamlar. Zaten birbirimizi destekleyip duruyoruz. Okuyanlar ne diyor bunlar demesin. :D
 
Prizde Max çekilebilecek akım içinde yazar. Priz izin veriyorsa (dayanıklı ise) 25 Amper'e kadar destekler. Normalde prizlere 2,5 mm2 kesitli kablo çekilir. Onlar da 25 Amper'e kadar kaldırabilir. Sigorta da izin veriyorsa (o hatta bağlı olan) 25 Amper'e kadar kaldırabilir. Kablo kesiti 4 mm2 yani daireye giren kablodan 40-50 Amper'e kadar çekilebilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@erdem sümer, verdiğiniz bilgilerin çoğu yanlış. Beyaz eşyalar bile 2500W çekiyor ve tesisat milattan kalma değilse yanan görmedim. 1,5 kva ise 1500W bile yapmaz. VA ve watt birbirinden farklı güç birimidir? Lütfen doğru bilgiler vereceksiniz cevap yazın. Akım korumalı prizlerin de kapasiteleri farklı olabilir. Hepsine yüklenme olmaz. Monofaze ev prizleri 16A'e göre imal edilir. Elbette hepsinin malzeme kalitesi bir olmaz.

Ya arkadaş doğru bilgi veriyorum yine uyarı alıyorum. Sen 350 KVA pano tamir ettin mi kardeş, ben ettim ve orada daha fazla yüklenebilirsin yazdım ve bir üçlü prize ne kadar yükleneceğini yazdım. Adam gidip de ona bir şehrin elektriğini de yüklemez herhalde. Dikkatli olunmasını ve fazla yüklenmemesini söyledim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@erdem sümer, evet panolarla da uğraştım kardeş. Ben de elektrikçiyim. Üçlü bir priz de 1500W'tan daha fazla gücü kaldırabilir. Mesajda yanlış bilgiler olduğu için uyarı verildi. En fazla 1,5 KVA gibi ifade de kullandınız. Bu da yanlış bir bilgi. VA bize AC'de görünür gücü verir. Bu değer her zaman Watt değerinden düşüktür. Nedeni ise AC'de bulunan Cosinüs Fi açısı yani akım ve gerilim arasındaki açısının Cosinüs'ü. Bu değer ise 1'den büyük olamaz. Yani Watt değeri için akım x gerilim x Cosinüs Fi formülü geçerlidir. VA için ise akım x gerilim formülü geçerlidir kardeş. Fazla uzatmaya gerek yok.
 
@erdem sümer 160, 250, 400, 630, 800, 1000, 1600... kVA panolar gördüm ben ama 350 neymiş öyle? :D Bu arada ben tamir değil, ek görev olarak devreye almasını da üstleniyorum. Özellikle de 400 kVA ve üzerinde AG röle ile koruma yapacağım zaman. Bu sebeple galiba yazdıklarınız bana da komik geldi.
 
Arkadaşlar neden bu kadar uzattınız. Ben size jeneratör çökertiyor diyorum üçlü priz adam bir ısıtıcı bir telefonla bunu yapıyor ısıtıcıda. 1500-2000 Watt komik gelebilir size ama duvar prizine taktığınız o çoğaltıcı bile uzun vadede zarar veriyor belki ilk 6 ay bir şey olmaz ama uzun vadede ciddi ve kalıcı hasarlar verir.
1500 Watt bir üçlü prizden çekebilir daha fazlası zararlı. @Taptic arkadaşım çalışmışsan bilirsin bu konuları anlatmama gerek yok bilgi üstünlüğü de taslamıyorum ama @Yener K. durduk yere neden ceza veriyorsunuz? İyi biliyorsanız anlatın bak ben yaşadığım olayı anlatıyorum size koskoca 6 silindir 350 KVA jeneratör çöktü araştırdım ve sonucu arızalı üçlü priz ve duvara takılan çoğaltıcı prizden olduğunu buldum. 2 adet paralel çalışan 350 KVA *2 = 700 KVA jeneratörler susuyordu. Durum bu kadar ciddi adamın evinin sistemini nereden bileyim ben adam belki 30 amper sigorta var belki 2 amper taktı 2 amper sigorta varsa size soruyorum üçlü priz kaldırır mı, alakası bile olmaz. Sigorta aşırı ısınır atar değil mi, biraz mantıklı olun, insaflı olun.
Usta @Memoli38 Ben sana uyarımı yapayım normal bir üçlü prize ben 6000 Watt güçte yükledim yani çağ ocağı ve klima aynı anda çalıştı ama sağlıklı oldu mu hayır. 2 ay kalmadan yandı priz bir prizin güvenli çalışma aralığı 1500 Watt Max. 2000 Watt ve üzerinde yazan 16 Amper'e güvenme o pik amperi yani ulaşabileceği kablonun en son dayandığı değerdir isteyen fazla yüklenebilir deneyebilir "tabii evini yakmak istiyorsa " ve arkadaşın dediği 16 Amper de sanayi tipi yüksek ve kablo değeri yüksek prizler normal beyaz ev prizleri o değeri vermez.
Yani kardeşim normal bir beyaz prize ortalama 1500-2000WATT ve Max 10 Ampere göre baz al sanayi tipi prize de 6000-7500WATT ve 16 Amper olarak kullan.
Arkadaşların dediği gibi bu senin evindeki iç hat sigortaların ve duvardaki sıva altı prizin kapasitesine göre ne kadar kaç tane ile yükleneceğin değişir.
Önemli uyarı sana: Sakın ama sakın bir priz üzerine üç tane yükleyip sistem kurma yani tek prize üç tane bağlayıp dediğim miktarları çekme sıva altı prizden tek üçlü priz al ve ona ev tipi ise verdiğim sanayi tipi ise yine belirttiğim değerlerde almaya çalış. Tabii ne kadar yükleneceğin sana kalmış benim belirttiğim miktarlar bunlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı