Prize ucuza topraklama yapmak mümkün mü?

Z1reael

Centipat
Daha fazla  
Selamlar, eski bir binada oturuyorum. Dairede mutfaktaki prizler hariç diğer prizlerde topraklama yok ve yeni sistem toplayacağım için odamdaki prize topraklama yaptırmak istiyorum. Birkaç farklı elektrikçiyle konuştum ama tek prize yapılamayacağını ve tüm tesisatın değişmesi gerektiğini söylediler bu da yaklaşık 10-15 bin civarı tutuyormuş. Bunu daha ucuz şekilde halletmenin bir yolu var mı yoksa komple değiştirmeli miyim?

Eğer priz topraklı ise demekki binada topraklama hattı mevcuttur prizleri topraklı priz ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz bence.

NOT: Başka forum sitesindeki konudan alınmıştır

Dairenizde sadece mutfakta topraklama hattı olması gibi bir durum olması çok güç. Bunun için dairenizde bir topraklama hattı mevcut olması ama bu hattan sadece mutfağa iletilmiş olması gerekiyor.

Eğer durum böyleyse tek yapacağınız daire elektrik panonuzdan, prizlerinize mevcut topraklama hattınızdan birer kablo çekmektir. Panonuzda topraklama hattı yok ise panonuza bir topraklama hattı çekmeniz gerekir.

Eğer binanızın ana dağıtım panosunda topraklama hattı varsa oradan alabilirsiniz. Yoksa topraklama kazığı ile bir toprağa bakır çubuk kazıp, o çubuktan hat çekmeniz gerekecektir. Bundan sonra da bu topraklama hattını prizlere dağıtmak gerekir.

Dağıtım panonuzda topraklama hattı olduğunda bile, prizlerinize bu topraklama hattını dağıtmak yine de güç olabilir. En iyi senaryo eski kabloları kılavuz olarak kullanarak direkt kablolar yenilenebilir. Ama eski kalitesiz borular, belirsiz yapılmış buat sistemleri yada direkt üzerine alçı vurulmuş ölü kablolar mevcutsa yeni hat çekilmesi de gerekebilir. Buda ya duvarların kırılması demek, yada kablo kanalıyla duvar üstünden yeni hat götürülmesi demek.

Eğer pano, priz ve buatlarınızın resimlerini iletirseniz daha yardımcı olabilirim. Fakat lütfen pano ve buatlarınızın kapaklarını açarken dikkat edin. Eğer elektrikten anlamıyorsanız bir elektrikçiyle çalışın ve elektrikçinizin size verdiği teklifi lütfen bilen bir tanıdığınızla paylaşın. Piyasada ne yazık ki çok saçma sapan işler yapan elektrikçiler mevcut.

Ben kendim zamanında elektrik işi yapmış bir elektrik-elektronik mühendisiyim. Teklifi burada paylaşmanızda sıkıntı var mı bilmiyorum ama size sunulan fiyat teklifini paylaşırsanız gözden geçirebilirim.

Merhaba. En başta mutfaktaki topraklı prizde/prizlerde gerçekten toprak hattı var olup olmadığını; mutfak priz otomatını indirip bu prizlerden birinin arkasını sökerek kaç adet tek damarlı kablonun bu prizlere girdiğine bakmanız şeklinde olacaktır. Bunlarda prize giren bir topraklama hattı varsa bu eve toprak hattı sonradan mutlaka çekilmiş bulunabilir. Çekili toprak hattının varlığı; girişteki elektrik panosunda ve buatlarda, topraklı prizlerde çıplak bakır, sarı-yeşil kablonun varlığı da bu hattın çekili olduğu konusunda belli eder. Bazen elektrik tesisatında hatalı renk kodlarıyla çekilen kablolar bu konularda olası bir karışıklığa neden olabilse bile; genellikle kahve, mavi, siyah kablolar faz ve nötr hattını, sarı-yeşil, çıplak bakır kablolar ise her zaman toprak hattını temsil ederler.

Masaüstü PC, eski tip laptoplar için kolay bir topraklama hattı oluşturabilmek; eve çekili olan ve toprakla teması çok iyi olan ve ara bağlantılarında elektrik iletkenliği sıkıntısı bulunmayan çıplak sıhhi tesisat boruları veya sıhhi tesisat armatürlerinden, bataryalarından, musluklarından alınan iletken kablolarla elde edilen bu toprak hattını statik elektrik riskine karşı özellikle PC'ler için çok güvenli kullanabilmek şeklinde pratik bir çözüm yolu uygulanabilir.

Sağlıklı bir toprak hattında çok yüzeysel bir kontrolle;
1- Faz-nötr arasında 220-230 volt AC avometrenin AC volt kısmında ölçülmeli.
2- Faz-toprak arasında 220-230 volt AC volt ölçülmeli.
3- Toprak-nötr arasında ise 1-3 volt AC volt ölçülebilmiş olmalıdır. Eğer çok sağlıklı bir topraklama hattı bu eve çekilebilmiş ise avometrenin AC ölçüm skalasında en sağlıklı ölçüm kriterleri olarak ölçülecek olan bu sayısal değerlerdir.

En sağlıklı yolla çekilmiş topraklama işleminin bu sağlığını doğrulama işlemi ise; 3 ayrı toprak noktasından özel topraklama test ölçüm cihazları (MEGER markalı gibi) ile ve yetkili elektrikçilerle yapılan ölçüm işlemleridir. Kolay gelsin.

* Mutfağa çekilmiş sağlıklı toprak hattı bulunduğu tespit edilmişse eğer bu hat uygun iletken kablolarla evin diğer odalarındaki tüm topraklı prizlerle birlikte kullanılabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Selamlar, eski bir binada oturuyorum. Dairede mutfaktaki prizler hariç diğer prizlerde topraklama yok ve yeni sistem toplayacağım için odamdaki prize topraklama yaptırmak istiyorum. Birkaç farklı elektrikçiyle konuştum ama tek prize yapılamayacağını ve tüm tesisatın değişmesi gerektiğini söylediler bu da yaklaşık 10-15 bin civarı tutuyormuş. Bunu daha ucuz şekilde halletmenin bir yolu var mı yoksa komple değiştirmeli miyim?

Sigorta kutusuna bakın topraklama barası var ise topraklama vardır. Bazı ustalar toprağı nötre bağlıyor. Eski binalarda oluyor böyle şeyler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı