Rehber Programlama Hakkında Temel Bilgiler

apesh1t

Megapat
Katılım
2 Aralık 2015
Mesajlar
2.594
Çözümler
81
Selamlar, bu dönemde herkesin merakı olan ve kafasında birçok soru barındıran "programlama" hakkında bazı sorularınızı giderecek bir rehber hazırlayacağım.

Öncelikle bu rehberde hangi bilinmeyen soruları yok edeceğiz, bunlara bir göz atalım;
  • Programlama nedir?
  • Öğrenmeye hangi dilden başlamak gerekir?
  • Programlama için hangi kaynaklar yararlıdır?
Bu üç soru herkesin aklını karıştıran, ama aslında pek zor olmayan temel sorulardır.

1. Soru; Programlama nedir?
Programlama (Yazılımlama), en basit tanımıyla çeşitli kodlardan oluşan (bu kodlar dillere göre değişir) ve bilgisayarınıza komut veren, yönlendiren işlemlerdir.
Programlama için İngilizce çok önemlidir.
Peki bu kodları nasıl çalıştırıyoruz?
Bu yazılan kodlar örnek olarak bir derleyici aracılığıyla sistemde çalıştırılabilir. Derleyici, yazdığınız kodu kontrol eder, hata varsa nasıl düzeltip nasıl tekrar yazacağınız hakkında bilgi verir. Eğer hatasız bir kod yazmışsınız, yazdığınız program vs. sistemde direkt çalışır.
Programlamaya başlamak için kimseyi beklemeyin kendinizi hazır hissettiğiniz her an başlayın, programlamaya yavaş yavaş anlamaya başladığınızda zor olanın yazmak olduğunu değil, mantık kurmak olduğunu anlayacaksınız.

2. Soru; Öğrenmeye hangi dilden başlamak gerekir?

Bu sorunun cevabı sizi ne kadar zorlasa da aslında tek yapmanız gereken hangi alanda yazacağınıza karar vermektir. Eğer bir hobi olarak başlamak veya birkaç dil öğrenip, alıştıktan sonra kadar vermek isterseniz -ki benim tercihim de böyleydi- her şeyden önce yapmanız gereken Algoritma hakkında kafanızda soru işareti bırakmamak olmalı. Algoritmayı oturttuğunuz an, kodların işleme düzenini de sökmüş olursunuz. Algoritma ne işe yarar derseniz; örneğin en temel olarak yatağınızdan kalkıp su içeceksiniz, bunun için yapılması gereken işlemleri ayrıntısıyla ve sırasıyla kağıda dökün;
1- Yataktan kalk
2- Odadan çık
3- Mutfağa git
4- Bardak al
5- Sürahiden bardağa su dök
6- Bardak dolmadıysa 5. Adıma geri dön, dolduysa 7. Adıma geç
7- Suyu iç
Şeklinde örnek verebiliriz. 6. Adım dikkatinizi çekmiş olabilir, bunun nedeni şudur; eğer 6. Adımı yazmasaydık, 5. Adımda bilgisayar bunu anlamaz, ya bardağı taşırır ya da doldurmadan bırakırdı. Algoritmayı bir insana anlatmadığınızı, bir bilgisayara konut verdiğinizi düşünerek yazın. Bunun için kendinize örnekler hazırlayın.

Algoritma oturduktan sonra yazmaya başlamak için dil seçmeniz gerekecek, dediğim gibi eğer şu an bir amacınız yok ise, hangi alanda yazacağınıza karar vermediyseniz kolaydan başlayın.

Bunun için Python dilinden başlamanızı öneririm (bu sadece benim fikrim değildir, çok araştırdım, güvenebilirsiniz).
Python dili yeni başlayan ve hiçbir şey bilmeyenler için kolay ama çok etkili bir dildir. Bu dili kullanan birçok şirket vardır (Google, NASA vb.)

Daha sonra C dili dünyasına geçiş yapın, C# veya C++ öğrenmeye başlayın, artık kendi kodlarınız ile ve yaratıcılığınıza bağlı olarak küçük programlar, metinler, oyunlar yazmaya başlamaya hazır sayılırsınız.

3. Soru; Programlama için hangi kaynaklar yararlıdır?
Bu soru için pek çok yararlı kaynak var diyebiliriz. Bunları İnternet, Mobil, Videolu olarak ayırabiliriz.

Internetten öğrenmek istiyorsanız en yararlı kaynakları Açık Akademi, Çizgi Tagem, Khan Academy olarak verebilirim.

Mobil olarak eğer İngilizceniz varsa, ki olması önemli; SoloLearn uygulaması neredeyse tüm diller için öğrenme imkanı sunuyor ve gerçekten yararlı bir uygulama.

Ek olarak İngilizce'ye başlamaya karar verdiyseniz Duolingo uygulaması çok işinize yarayacaktır :)

Not: Unuttuğum, kaçırdığım yerler olabilir, mutlaka altta belirtin :)

İyi akşamlar, iyi Sosyaller :)

Bu ülkedeki herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Çünkü programlama size nasıl düşüneceginizi öğretir.
-Steve Jobs
 
Öncelikle yazı için teşekkürler yararlı bir rehber olmuş. :)

Sanırım temel olarak bu programlama olayları aynı mantıkla çalışıyor ve birini öğrenince diğerlerini öğrenmek o kadar zor olmuyor.
Teşekkür ederim :)
Evet dediğiniz doğru fakat her dil aynı değil ve kullanım alanları da farklılık gösterebiliyor. Birbirine benzer diller de mevcut.
 
Güzel konu. Sanırım son cümle Lost Interview adlı Steve Jobs röportajında geçiyordu. Programlamayı o röportajda layıkıyla övüyordu Jobs. Hukuk, ekonomi gibi bir disiplin olduğundan, insana hakkını vererek düşünmeyi öğrettiğinden bahsediyordu.

Herkese iyi çalışmalar.
 
@byanigli Algoritma ve akış şeması arasında farklar var. Lütfen yanlış bilgilendirmeyin.
Algoritma demek, akış şeması demek değildir! Akış şeması, Algoritmanın daha şekilli (dikdörtgen, kare vb.) olarak yazıldığı, Algoritmanın görsel gösterimidir.
 
Algoritme kitap tavsiyeniz var mı? Ya da makale tavsiyeniz? Konu için teşekkürler.
Algoritma için kitap almaya gerek yoktur diye düşünüyorum, Algoritmayı YouTube üzerinden video izleyerek, ve daha sonra öğrendiklerinizin üstüne kendi örneklerinizle alıştırma yaparak öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Oturduktan sonra dile başlamaya karar verdiyseniz o zaman kaynak kitap işinize yarayabilir.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı