Programlama öğrenmek isteyenlere altın tavsiyeler

Saygısızlık etmek istemem fakat katılmıyorum. C# bildiğim bir dil olduğu için onun üzerinden konuşayım, C# dilinin arkasında Microsoft var ve çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Dillere biraz da ticari olarak bakılması taraftarıyım. Örneğin bir firma bir proje yazacağı zaman dil seçimi yaparken o dili bilen piyasada kaç yazılımcı var, bu dilin arkasında hangi firma var gibi etkenleri de göz önüne alıyor. C# bu noktada Microsoft'un en başarılı ürünlerinden biri sayılır. Çünkü çok fazla eğitim, reklam, pazarlama gibi yatırımlar aldı. Kaldı ki hala geliştirilen, oldukça fazla kaynağa sahip. Bu sebeple hala ilk 5 dil arasında olduğunu düşünüyorum.

Bana kalsa Java hariç bütün diller yalan, standart bir Java'cı bakış açısı bu. Elbette bu da yanlış.

Tekrar etmiş olayım, dillere, Framework'lere takılmayın. Günün sonunda algoritma ve matematik konuşuyor. Tecrübe olayı diğer meslekler gibi değil. Örneğin 10 yıllık bir yazılımcı, 3 yıllık bir yazılımcıdan iyidir diyemiyorsunuz bu sektörde. Sürekli güncellenen bir sektör.

Sonuç olarak hiçbir şeyin savunucusu olmamak gerekiyor.

Bu kadar detaya gerek yok aslında, 2 önemli ayrıntı var bahsettiğiniz gibi negatif yorumlar ve sebepleri diğeride satın alım/aktif öğrenci sayısı. Mümkün olduğunca çok tercih edilmiş ve az negatif yorum bulunan ve tabii ki İngilizce olan kurslar tercih edilirse problem yaşanmaz.

Dostum, dostum... Burada PHP'den bahsetmiyoruz. Diyelim Digitalocean'da barınan sunucudaki uploadları Amazon'da barınan CDN sistemime aktaracağım. Neden gayet güzel eklentiler varken saf JS ile uğraşayım? Yazmak isteyen her türlü şeyi, her türlü kaynaktan elde ederek yazar. Fakat bizler yorulmayalım diye adamlar tek command ile tonlarca eklenti sunmak için elinden geleni yapıyor. Bu arada sizin söylediğiniz şey Front-End bir geliştiriciye çok ters. Umarım tasarladığınız sitelerde jQuery vb. Framework'ler kullanmıyorsunuz çünkü sizin bakış açınızla JQuery'nin işlevlerini saf JS ile de yapabilirsiniz.

Olaya ticari açıyla baktığınız zaman React gibi Framework'lerin arkası daha dolu. Facebook ve Instagram sürekli kendini geliştirdiği için haliyle React'te gelişiyor. Node.JS günümüzde pazarda en çok hacime sahip Framework. Şöyle baktığımızda da zaten React ile yazılmış masaüstü uygulamaları ben buradayım diyor. Örnek olarak Discord. Zaten öyle kendini geliştirmez demiyor kimse fakat size yine aktarmak istediğim nokta C++, C# ülkemizde çok gereksiz bir popülariteye sahip. Bugün kendine bir şeyler katmak için yazılım öğrenecek bir insan, 3-4 yılda olayı tam anlamıyla kavrar. Sizin ele aldığınız dillerin 3-4 yıl önceki haliyle, benim bahsettiğim dillerin 3-4 yılda kendine neler kattığına bakabilir misiniz? Hiçbir şeyin savunucusu olmamakla beraber, her zaman tek bir dile de bağlı kalmayın arkadaşlar. Bu işlere adım atmaya başlayan insanlar yaklaşık 2-3 ay sonra kendinde olan değişiklikleri görür. Hayata tamamen algoritma gözüyle bakmaya başlarsınız. Bir program kodlarken karşılaştığınız sorunları çözme eğiliminiz, araştırma eğiliminiz hayatınıza yansıyor. Sadece program kodlamak için değil, kendinizi geliştirmek için bile istediğiniz dilden istediğiniz şekilde ilerleyebilirsiniz. Emin olun eksisinden daha çok artısı olur.

Bu olay genelde müşterilerimin bilgi işlemde çalışan çalışanlarının verdiği bir karar oluyor. Ben ikisini de yazabiliyorum ama büyük projelerde eklenti ve framework kullanman genel olarak. Lakin bana müşteri "kullanabilirsin" ya da "kullan" dediği zaman kullanırım. Evet, bunlar işleri hızlandıran eklentiler ama büyük projelerde sorunlara yol açabilirler. Söylediğim şeylerin terslikle bir alakası yok, bunları kullanmak bir tercih ve isteyen kullanır istemeyen kullanmaz.

Projeye göre değişir yani lakin C dilleriyle bir JS frameworkunu karşılaştırmanın hiçbir mantığı olduğunu sanmıyorum. Bu güne kadar birçok kişiyle konuştum, senin dediğin gibi bir iddiada bulunan birisini görmedim ki C dilleriyle kıyaslanması mantıklı bile değil o frameworklerin.

React, Angular, Node öğrenin. Bunlar yeri geldiğinde programlamaya da girebiliyor. Türkiye için konuşmayacağım, hep arkadan geliyor Türkiye fakat dünya çapında pazarın %80'i artık bu dillere ait.

İnterpreter ya da VM' gibi katmanlara ihtiyaç duyan programlama dillerini övüp C++'yı yermenin mantığı yok, sizin at koşturduğunuz platformların geneli ya da Framework'lerin artık her neyse, hepsi C++ veya muadili compile edilen low level programlama dilleriyle yazılır.

Teknoloji üretecek adam C, C++ vb. öğrenir, teknoloji kullanacak adam Java, Python, JS vb. öğrenir. Burada ince bir nüans var anlayan anlar. Oturup da o döver bu döver ya da o eski bu eski muhabbeti döndürmenin mantığı yok.

Kimisi teknolojiyi üretecek kadar yeteneklidir, kimisi teknolojiyi kullanacak kadar. İşin zayıf kalan kısmında mı kaldınız bilmiyorum burada herkes bir şeyler iddia edip pot kırıp duruyor. Platform olarak bakmanıza gerek yok. Javascript, C temelli, Java temelli bir dil. NodeJS'nin başyapıtı C++ değil, Javascripttir. Uzun lafın kısası high-level programlama dili diye geçer. Ve C++'de interpreterdir haberiniz olsun. Assembly'den sonraki neredeyse bütün diller interpreterdir. VM' nedir bu arada? Virtual Machine mi kastediyorsunuz? Umarım bu yazdıklarınızda ciddi değilsinizdir.
Ben karşılaştırma yapmıyorum, yapılacaksa gayet güzel yapılır orası ayrı fakat sıfırdan başlayacak insanların C++'den değil de daha yenilikçi ve pazar payı büyük olan dillerden başlamasını öneriyorum. Siz bana diyorsunuz ki biz program yapacağız NodeJS ne alaka veya Javascript? Ee ben bunu diyen adama ne diyeceğim? NodeJS ile sadece web siteleri falan oluşturulduğunu falan mı sanıyorsunuz?

Kim sana NodeJS ve JS ile program yapmayacağını ya da bunların sadece web alanında kullanıldığını söyledi?

Yaptığın karşılaştırmanın mantıksızlığına değiniyor herkes ama sen inadına devam ediyorsun garip bir şekilde. C dilleriyle JS frameworklerini karşılaştırman mantık dışı. Ayrıca o saydığın firmalar bunları ana dil olarak kullanmıyorlar, geliştirdikleri toollarda kullanıyorlar. Kendin yazıp kendin cevaplıyorsun. İşin garibi şu ana kadar fikrine katılan kimse de yok, nedenini hiç sorgulmayı düşündün mü? Doğru sandığın şeyler bazen yanlış olabilir.

Burada kimse C dillerini övüp JS'yi ve frameworklerini gömmedi. Bunun mantıklı bir karşılaştırma olmadığını ve C dillerinin çok geniş bir alana hizmet ettiğini söyledik. Eski teknoloji dediğin dillerle OS yapılıyor.

Burada gerçekten yazılım ile ilgilenen birilerinin olduğunu düşünmüyorum.
Burada boştan yere böyle bir şey yazmak istemezdim ama bunu yazdığın kişi devlet sitelerinde dahi çalışmış birisi. Yine de sen bilirsin. Elde bir argüman kalmadığında karşısındakine sallamak bir Türk geleneği sanırım. Buradan sonra tartışmanın bir manası olduğunu düşünmüyorum. Zira daha "Vanilla" ne demek bilmeyen birisinin böyle konuşması garip.

Bu güne kadar birçok Senior ile tanışıp konuşma imkanım oldu. Onların fikirlerini, başka forumlardaki kişilerin fikirlerine tercih ederim. Ayrıca burada bile seni destekleyen bir kişi bile olmadı. Her neyse amacın konuyu saptırmak, yazdıklarıma karşı bir karşılık veremeyip konuyu farklı yerlere çekmeye çalışıyorsun.

"Her dili alanında kullanmak en mantıklısı" derken hangi dile laf ettiğimi çok merak ediyorum.

@die "Vanilla" ne demek onu bilmeden Senior kişilere laf atman cidden aşırı komik dostum. Daha fazla tartışmayacağım. Güvenlik alanından geçmiş birisinin C dilleriyle içli dışlı olması gerekiyor, o yüzden yalan söylemeye gerek yok. Karşındakini yenemediğin zaman sallamak hiç iyi bir yöntem değil sadece kendini küçük düşürürsün. Her neyse daha da uzatmanın bir anlamı yok sanırım.

@Vavien. hocamı etiketleyelim de gözümün gönlümüz bir C dillerini sağlam bilen birisini görsün. Eğer müsaitse kendisi sana bizden daha iyi şekilde açıklar zaten durumu.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…