Programlama yeteneği nasıl kazanılır?

Elinizi kirletmeden bu işi bin gün video izleseniz bile öğrenmeniz çok zor. Kendinizi geliştirmek istediğiniz bir alan seçip belli bir bilgi birikimine gelene kadar eğitim videolarını baka baka takip ederek taklit ederek başlayabilirsiniz. Ardından kafanızda bir proje belirleyip en ufaktan en büyüğe takıldığınız yerleri internette aratıp sorunlarınızı çözerek ilerleyebilirsiniz. Programlama günün sonunda problem çözmekten başka bir şey değil aslında. Problem yapmak istediğiniz şey. Çözüm de onu nasıl yaptığınız.
 
Bu alana yakınsan ve çalışırsan edinirsin. Matematiğe olan ilgin, analitik düşünebilme, problem çözebilme, araştırma gibi yetenekler ister.
 
Bir dönem, merak eden isteyen insanlara yazılım öğretebilmek için twitch üzerinde kar amacı gütmeksizin yayın açmayı düşünmüştüm. Öğretici programlama yayınları yapma ve kısa süreli dersler şeklinde. Fakat pek talep olmayacağını ve çabalarımın boşa gideceğini düşünerek vazgeçmiştim.
Bence programlama giriş düzeyinde bir yazılım dili seçilip en basit uygulamalarla pratik yaparak öğrenilir. Tabi ilk zamanlarda sadece öğrenmeniz gerekecek. Sonralardan öğrendiklerinizi uygulayarak keşfetmeye başlayacaksınız.
 
Bir problemi tekrarlayan ufak parcalara ayirip, her parcayi ayri ayri cozumleyebilecek abstrakt dusunme kabiliyetini gelistirerek.

1+2+3+4+5+6+7+8+9 = isleminin sonucunu; (1+9) + (2+8) + (3+7) + (4+6) + 5 seklinde parcalara ayirarak hizlica 45 sonucunu bulabilme yetisi.

Pratik, tekrarlayan paternleri kesfetme ve meseleyi matematiksel olarak izah edebilme yetisi.
Iyi bir matematikci biraz gayretle cok iyi bir algoritma gelistiricisi olabilir. Zaten algoritmayi tanimlayan/kesfeden Arap sahis da matematikci. ( Algebra, Algorithm gibi kavramlari Muslumanlara borcluyuz. )

Arapcayi dua etmek gibi gereksiz eylemlerle degil, bu tarz seyler icin ogrenirseniz daha utiliteryen hareket etmis olursunuz :)
 

Geri
Yukarı