C# ile başlamanı öneririm. Ama bilgisayar programcılığının olmazsa olmazı veri tabanıdır. İdareten bir süre access takılabilirsin. Ancak daha sonra daha komplex yapılı kodlara geçmeyi isteyeceksin. Komplex yapıdaki programlar hem gelişimin için faydalıdır hemde hani nasıl program yapıldığını öğrenirsin. Mesela aç internetten programların kaynak kodlarına bak, çözmeye çalış. Zaten çoğu ingilizceden 1-1 translate. Bunları öğrendikten bir süre sonra elin kaşınacak.
O zamanda orta düzey sql ve c# bildiğini var sayalım. Türkiye'de bu işin arka planında olanların sayısı %10. Nüfusun bilgisayar kullanım oranı %86. Alışveriş yapma oranı %70 civarı bir şeydi. Sanırım (bu verileri bir blogda okumuştum) her neyse memlekette para kazanmanın en kolay yolu. Web tasarım yapmak. Başlangıç olarak wordpress ile yapabilirsin tasarımı.
İyi paralara da satarsın ama hani firma güvencesi veremediğinden atıyorum 2000 liralık bir tasarımı 1000 liraya vermek zorunda kalırsın başlarda. Hani 1000tl senin için iyi paradır orasına eyvallah. Ama daha sonra diyeceksin ki;"Ben neden 2000tllik siteyi 1000e pazarlıyorum?" burada yeniden öğrenim aşkın canlanacak.
Daha sonra joomlanın içine gireceksin mesela. Yap sat yap sat. Ardından php öğrenmen ihtiyaç haline gelecek. Ki şu anda bildiğim kadarıyla internet programcılığında en sağlam dil phpdir.
Php de başlarda zorlanırsın ancak zamanla alışırsın. Zaten bu işi seviyorsan (ki anadolu lisesinde okuyup bunu yapmaya çalışman sevdiğine delalet eder bana göre) bu işten büyük paralar kazanabilirsin. Hani bazı insanları zorlasan da kod yazamazlar gelirler anadolu ticaret liselerine bilgisayar bölümlerine çoğu da kalır.
Sen severek yapmayı planlıyorsun. Buraya başlık açıp sorduğuna göre de işi öğrenmek istiyorsun ki doğrusu da budur bence. Sen Türkiye'de ilerleyemezsin diyenlere fazla kulak asma kardeşim. Hani işini hakkıyla yapan herkes her ülkede para kazanır. Birde bizde şöyle bir nokta var dükkanların çoğu siber ortama taşınıyor. Burada da iş bilen açığı ortaya çıkıyor. Mesela bak otellere site yapabilirsin wp ile iyi paralar da kazanırsın. Hem şuna emin ol Türkiye'de Avrupa'da ilerleyeceğinden daha ilerleyebilirsin(maddi açıdan) çünkü memlekette bu işi yapacak kalifiye eleman sıkıntısı var. Sorsan herkes web tasarım- masaüstü programcılığı biliyor. Ama hepsi click tasarım yapıyor. Kod bilen yok.
Yani sözün özü:kod bilmen lazım
Başlarda görsel programcılık idare eder de daha sonra komplex sitelerde kod kullanman gerekecek.
Sürç-ü Lisan eylemişsek affola