Programlamaya hangi programdan başlamalıyım

Bence böyle düşünme düzey olarak nasıl bir anadolu lisesinde okuduğunu bilmiyorum. Ama meslek liseleri dışarıdan ilk bakışta cazip görünse de gelecek açısından önüne engeller koyuyor. Bu engelleri yıkmak için asla pes etmemen ve herkesten daha daha da fazla çaba göstermelisin. Bende Anadolu Teknik okuyorum C# görüyoruz... Aslında öğrenme açısından okulda öğrendiğim tek şey programlama diye bilirim gerisine bence yeterince önem gösterilmiyor. Öğretmen konusu da çok etkili oluyor bazen programlamayı yeni öğrenen hocalarla karşılaşabiliyorsunuz... Şansınız varsa genç yeni mezun olmuş yada uzun yıllar meslek liselerinde öğretmenlik yapmış hocalarla karşılaşırsınız. Yoksa uzun yıllar programlamaya ara vermiş benim yeni öğrendiğim bilgilerle öğretmeni geçtiğim, öğretmenden kat kat hızlı olduğunuz bir ortamla karşılaşırsınız, tabi ilk başlarda sonradan öğretmenim hızına inebilirisiniz. Anadolu teknik liselerinde ki öğrenci kalitesi de verilen eğitimi etkiliyor. Çevrenizden PC den hiç anlamayan insanlarda olabiliyor. Sınıfın yaklaşık 10 kişilik kısmı programlamayı anlayıp etkili bir şekilde uygulaya biliyor. Tabi 10 kişinin 5 diyelim biz etkin kısım. Kültür derslerine geldiğimizde iste hafta 1,5 günü Meslek le uğraşarak geçirirsiniz. Geri kalan vaktiniz Matematik Fizik Kimya... bunların ders sayıları yeterince olmayıp birde sınıfın düzeyinden dolayı yavaşlamalar aksaklıklar hissedebiliyorsunuz bu aksaklıkları kapata bilmeniz için tv , pc,telefon işleri evde kesinlik le yapılmayacak. Kullanmayacaksınız başkasına imkan yok..Eğer kullanırsanız sınav haftalarında bol zayıflı bir hafta sizi bekler... Hedefiniz eğer başarı ise üniversite ise Meslek Lisesinde PC en sevdiğiniz hobiniz olacak ve PC ile ilgili işleri okulda yada hafta sonu bitirmelisiniz... İlerleyen sınıflarda dershaneye gitmek özel ders almak isteyebilirsiniz... Ama vakit bulamıya bilirisiniz Sabah 9 dan 5 e kadar ders görüyor ve yolla birlikte neredeyse 8 ile 6 dışarıda okul amaçlı vakit geçiriyor olacaksınız. Tabi bunların hepsini özverili ve planlı bir şekilde yaptığınızda başarınız kaçınılmaz olacaktır. Eğer böyle bir yaşam tarzında üniversiteyi kaliteli sayılacak yerlerde kazanırsanız. Diğerlerinden 2-0 öndesiniz bence. Ama hiç bir şeyin kolay olmadığı gibi buda kolay değil bunu unutmamanız lazım özellikle çevredeki öğrencinin kalitesi.... Klasik Anadolu Teknik lisesini anlattıktan sonra şimdide pişman olmamanız için bir sebep söyleyeyim... Üniversiteye vakit ayırma ders kalitesi açsından hep bizden önde olacaksınız. Eğer sizde kaliteli bir üniversite kazanırsanız adamı 4 yılda mühendis yapıyorlar bunu unutmayın. :) 4 Yılda mühendis olan kişi 4 yıl meslek okuyup üniversite okuyamayan dan daha önde oluyor genelde. Tabi meslek okuyupta o kişi sizle aynı yeri kazanırsa o hep önde olur bence...
 
Ben C# ile başlamıştım. Sonra javaya merak sardım Android uygulamam için. Bazı yerleri aynı zaten. Döngüler metotlar falan... Ben yazılım kadar grafiğin de iyi olmasından yanayım. Photoshop - corel draw gibi grafik programlarını kullanmalısın. İstersen sana yardımcı bile olurum. Program olarak da java istiyorsan Eclipse var C dilleri için visual studio kullan derim.
 
C# ile başlamanı öneririm. Ama bilgisayar programcılığının olmazsa olmazı veri tabanıdır. İdareten bir süre access takılabilirsin. Ancak daha sonra daha komplex yapılı kodlara geçmeyi isteyeceksin. Komplex yapıdaki programlar hem gelişimin için faydalıdır hemde hani nasıl program yapıldığını öğrenirsin. Mesela aç internetten programların kaynak kodlarına bak, çözmeye çalış. Zaten çoğu ingilizceden 1-1 translate. Bunları öğrendikten bir süre sonra elin kaşınacak. :D O zamanda orta düzey sql ve c# bildiğini var sayalım. Türkiye'de bu işin arka planında olanların sayısı %10. Nüfusun bilgisayar kullanım oranı %86. Alışveriş yapma oranı %70 civarı bir şeydi. Sanırım (bu verileri bir blogda okumuştum) her neyse memlekette para kazanmanın en kolay yolu. Web tasarım yapmak. Başlangıç olarak wordpress ile yapabilirsin tasarımı.

İyi paralara da satarsın ama hani firma güvencesi veremediğinden atıyorum 2000 liralık bir tasarımı 1000 liraya vermek zorunda kalırsın başlarda. Hani 1000tl senin için iyi paradır orasına eyvallah. Ama daha sonra diyeceksin ki;"Ben neden 2000tllik siteyi 1000e pazarlıyorum?" burada yeniden öğrenim aşkın canlanacak. :D Daha sonra joomlanın içine gireceksin mesela. Yap sat yap sat. Ardından php öğrenmen ihtiyaç haline gelecek. Ki şu anda bildiğim kadarıyla internet programcılığında en sağlam dil phpdir.

Php de başlarda zorlanırsın ancak zamanla alışırsın. Zaten bu işi seviyorsan (ki anadolu lisesinde okuyup bunu yapmaya çalışman sevdiğine delalet eder bana göre) bu işten büyük paralar kazanabilirsin. Hani bazı insanları zorlasan da kod yazamazlar gelirler anadolu ticaret liselerine bilgisayar bölümlerine çoğu da kalır.:D Sen severek yapmayı planlıyorsun. Buraya başlık açıp sorduğuna göre de işi öğrenmek istiyorsun ki doğrusu da budur bence. Sen Türkiye'de ilerleyemezsin diyenlere fazla kulak asma kardeşim. Hani işini hakkıyla yapan herkes her ülkede para kazanır. Birde bizde şöyle bir nokta var dükkanların çoğu siber ortama taşınıyor. Burada da iş bilen açığı ortaya çıkıyor. Mesela bak otellere site yapabilirsin wp ile iyi paralar da kazanırsın. Hem şuna emin ol Türkiye'de Avrupa'da ilerleyeceğinden daha ilerleyebilirsin(maddi açıdan) çünkü memlekette bu işi yapacak kalifiye eleman sıkıntısı var. Sorsan herkes web tasarım- masaüstü programcılığı biliyor. Ama hepsi click tasarım yapıyor. Kod bilen yok.

Yani sözün özü:kod bilmen lazım:D Başlarda görsel programcılık idare eder de daha sonra komplex sitelerde kod kullanman gerekecek.

Sürç-ü Lisan eylemişsek affola:D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hiç bir bilgin yoksa, Lua'ya başlamanı tavsiye ederim.
Ama biraz c# ve java bilgin varsa java'ya başlamanı tavsiye ederim.
 
Merhaba,

Biraz karismak gibi olacak ama, programlamaya ilk once Algoritma`dan baslamaniz lazim, sonrasinda dil secimine girebilirsiniz. Algoritma ve problem cozme birinci kosulumuz; bununla ilgili birkac kitap var zaten cok fazla yok. Ondan sonra kendinizi nerede gelistirmek istiyorsaniz o dilden devam edin; yalnizca bir programlama dilini cok iyi ogrenmeye calisin, kesinlikle daldan-dala atlamayin ayni anda uc-bes dilde yazilim yazamazsiniz: daha dogrusu hepsinde iyi oldugunu dusunursun ama hepsinde ortalama seviyesinde bilgin olur.

1. Standford universitesinin online ucretsiz videolari var, izlemeni tavsiye ederim. Java ogretiyorlar. Ben faydasini cok gordum, umarim sende gorursun.
Stanford School of Engineering - Stanford Engineering Everywhere

Ingilizce lazim tabiki.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı