Programlamaya yeni başlayanlar için tavsiyeler

Onimusha

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar ben profesyonel sporcuydum. Sakatlandim. Simdi yasim 30 olacak Subat'ta. Hayatima butunuyle giren spor simdi yok gibi bir şey oldu. Tedaviye gidiyorum yilmadim pes etmedim o ayri. Ben PC'de ya da Konsol'da oyun oynamayi cok severim. PC basinda saatlerce takilabiliyorum diye su yazilim isine gireyim dedim. Bir suru arastirma yaptim ve video izledim. Iste motive eden de var yok kardes olmaz oyle şey millet anasindan dogarken Java ile doguyor diyende var(abartiyorum). Udemy'den 100 days of Python satin aldim "bismillah" dedim başladım. 15. gune geldim ama bazi gunler 3-4 gunumu aliyor pes ettirmeye yakin ediyor adami. Misal bu 15. gunde takildim bitirsem "beginner" seviye bitecek, cozume bakmak istemiyorum ve kendim yapmaya calisiyorum. Ayrıyeten yaninda iki tane daha kaynaktan ayri Python challengelarini ve derslerini isliyorum. Benim konum ile alakali konu acilmistir elbet ama bende acmak istedim. Kendime gunde 6 saat kota koydum ama su son 2 gunde 1. gun 5 bugün ise 1 saat calisabildim cunku eve temizlemeye geldiler. Insanin hem kendi hocasi hem de kendi ogrencisi olmasi cok ilginc bir durum. Sahsen bunu zor buluyorum. Bazi vakitlerim ekrana bakmak ve evde Volta atmakla geciyor cevabi bulamiyorum. Diyorum ki, "abi, bunun kesin kolay bir çözümü var ama beynim bana zor zor diye agliyor!". Biraz oyle sizlerle de paylasmak istedim. Tek basina yola cikmak bazen huzunlu oluyor ama kendime dedim ki: "aga, bu olayi ben cozucem isterse 100 sene sursun ama cozucem ve pes eden en adi teroristtir!". Biraz sert ama bende oyle bir vatandasim. Boyle bazen bir cikmaz oluyor mesela bu 15. gun gibi. Ogrendigim şey sanki aklimdan siliniyor saniyesinde, bazen sonuca bakiyorum sonra 5 dakika dolaniyorum. Geri donus yaptığımda tamamiyle unutmus oluyorum. Infinite loop cekiyorum kendime😄. Mesela gunde 6 saat calistiktan sonra istedigimi yapiyorum. Gidiyorum Mac izliyorum oyun oynuyorum vs. misal aksam 18:30 da terapiye gidiyorum haftada UC oraya gitmeden 1 saat once Free takiliyorum sonra donuyorum yemek ve Python. Sizce bu oyun oynama muhabbetini de kaldirayim mi? Hardcore gunde 10 saat falan mi gireyim sizce? Benim focusumu etkileyebilecek her şeyi kaldirayim mi? PC'den Steam'i sileyim mi? Bir de odaklanmanizi nasıl arttiriyorsunuz tavsiye alirim?
Oyle biraz icimide doktum paylastimda. Allah'a emanet olun. Dikkat edin kendinize.

Yazılıma nasıl başlanır?

1- araştırma yapmayı öğrenin.
2- algoritma öğrenin.
3- veri yapılarını ve türlerini öğrenin.
4- temel programlamayı öğrenin.
5- alan seçiminizi yapın.
6- seçtiğiniz alanın içindeki programlama dillerini öğrenin.

Yazılım işinde de gerçekten bir hocanız olması gerekiyor yoksa çok basit yerleri kaçırıp hata yapabiliyorsunuz bu yüzden üniversiteye gitmeden kendim öğrensemde üniversitenin gerektiğini düşünüyorum hala, ben birkaç aydır adım adım geliştirerek öğrenmeye çalışıyorum güzel bir seviyeye ulaştım ve şuana kadar Udemy vb. yerlerdeki o eğitim paketlerine para vermeyi gereksiz buldum, YouTube'daki videolarda da genelde şu şu şunu yapacağız burada şeklinde öğretiyorlar ama onu yapmamızın nedeni ne öğretilmiyor yani oralardanda net bir bilgi alamıyoruz, yazılımı öğrenmenin en iyi yolu bence dökümantasyonları okumak ki çoğu yerde Türkçe kaynak yer almadığı için İngilizce bilmek çok önemli, bazen bilgisiz kaldığım konuda soru soracak Türk bulamıyorum sorunlarımı ve ne yapmaya çalıştığımı ifade edecek kadar İngilizce bildiğim için çözümü anlatacak insan bulmamda kolaylaşıyor, bilgisayardan Steam'i falan silmeye gerek yok bence, Discord'dan mesaj atan çok insan olduğu için direk Discord Steam vb. bütün uygulamaları kapatıyorum çünkü ara sıra istemsizce fareyi o uygulamalara kaydırıp ne var ne yok diye bakmak istiyor insan, bunu engellemek için direk kapatıyorum ve işime odaklanıyorum, telefondanda mesaj gelmemesi için odak modunu açıyorum oradanda rahatsız edilmiyorum zaman verimli geçiyor.

Son düzenleme:
Ne yazılımı yapacağın çok önemli, eğer algoritmik şeyler ile uğraşmayacaksan bir framework olmadan python öğrenmenin çok mantığı olduğunu düşünmüyorum. Kendine bir hedef koy, çok iyi mobil uygulama yapmak istiyorum dersen Flutter diye bir framework var inanılmaz kolay ve güzel. Bunun gibi bir sürü seçenek var ne yapmak istediğine karar vermen lazım önce. Ücretsiz bir şekilde Technopat Blog'da A'dan Z'ye Flutter'ı anlatmaya çalışacağım, ondan belki esinlenebilirsin.

Onun dışında oyun yapacağım diyorsan, Unity, GMS2 veya UE4 arasında seçim yapman bunların frameworkünü öğrenmen gerekiyor.

Ayriyetten aklına bir proje koy örnek veriyorum hesap makinesi uygulama yapıcağım de, internete python how to make calculator yaz ve çıkan şeyleri izleyerek kopyalamaya çalış. Sistemi oturtturduktan sonra gerisi iğne ipliği gibi sökülüyor.

Odaklanma konusuna gelirsek benim taktiği hep aynı Laptop'u alır yatağa uzanır en sevdiğim playlisti full seste açarım öyle işime bakarım. Herkesinki farklı olabilir ve 15 günde beginner olman gayet iyi bir ilerleme yavaş olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun.

Ne yazılımı yapacağın çok önemli, eğer algoritmik şeyler ile uğraşmayacaksan bir framework olmadan python öğrenmenin çok mantığı olduğunu düşünmüyorum. Kendine bir hedef koy, çok iyi mobil uygulama yapmak istiyorum dersen Flutter diye bir framework var inanılmaz kolay ve güzel. Bunun gibi bir sürü seçenek var ne yapmak istediğine karar vermen lazım önce. Ücretsiz bir şekilde Technopat Blog'da A'dan Z'ye Flutter'ı anlatmaya çalışacağım, ondan belki esinlenebilirsin.

Onun dışında oyun yapacağım diyorsan, Unity, GMS2 veya UE4 arasında seçim yapman bunların frameworkünü öğrenmen gerekiyor.

Ayriyetten aklına bir proje koy örnek veriyorum hesap makinesi uygulama yapıcağım de, internete python how to make calculator yaz ve çıkan şeyleri izleyerek kopyalamaya çalış. Sistemi oturtturduktan sonra gerisi iğne ipliği gibi sökülüyor.

Odaklanma konusuna gelirsek benim taktiği hep aynı Laptop'u alır yatağa uzanır en sevdiğim playlisti full seste açarım öyle işime bakarım. Herkesinki farklı olabilir ve 15 günde beginner olman gayet iyi bir ilerleme yavaş olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun.
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Bende World of Warcraft Ambience yada Skyrim Ambience music aciyorum boyle 3'er 2'ser saatlik videolar. Bitince mola veriyorum sonra devam ediyorum. Dediginiz seylere bakacagim hemen ama herne olursa olsun gun icersinde kod gormeden uyumuyorum en kotu iki uc tane challenge yapiyorum ders dinliyorum.

@Onimusha öncelikle çabanızı takdir ediyorum. Kaynağınızı 1'e indirin, birkaç kaynaktan aynı anda ilerlemeyin ve ona odaklanın. Günde 6 saat gayet iyi bir süre, arttırmanıza gerek yok. Burada en önemlisi istikrarlı olması. Günden güne bu süre 5'e 4'e inebilir ama ne olursa olsun çalışmayı bırakmayın. Molalar verin, birkaç saat dinlenin fakat dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin ve kurstan sapmayın. Oyunlardan kurtulmanıza gerek yok fakat en azından kurs süresince hikaye tabanlı, sizi etkisi altına alacak RPG oyunlardan uzak durun; sonra devam edersiniz. Başarılar diliyorum. 🙂

Bence oyunları kaldırma motivasyonun azaldığında kafanı dağıtırsın. Bir de İngilizceniz var mı? Yazılımda ilerledikten bir süre sonra her şey iyi giderken baktım İngilizce öğrenmem gerekiyor ve çok fazla şeyde İngilizcemin yetersiz kalıyor olması bende şimdilik yazılım işini bıraktırdı. Eğer ilerlemende İngilizce sorun oluyorsa İngilizceyi geliştirip tekrar yazılıma dön(bence en mantıklısı bu).motivasyon falan senin bileceğin iş, zaten sporcuymuşsun azim, çalışma biliyorsun yani. Pes etmeyeceğinden emin, başarılar:)

Öncelikle geçmiş olsun. Saat olarak bakmayın bence benim en çok ilerleyebildiğim zaman, udemy eğitimini kast ediyorum, dersten sonra ufak dda olsa projelerle ilgilenmek oldu. Zaten süre değil konseptleri öğrenmek ve kullanmak önemli bence. Stackoverflowu da kullanmayı unutmayın. Kendinize GitHub hesabı açın.

Bence oyunları kaldırma motivasyonun azaldığında kafanı dağıtırsın. Bir de İngilizceniz var mı? Yazılımda ilerledikten bir süre sonra her şey iyi giderken baktım İngilizce öğrenmem gerekiyor ve çok fazla şeyde İngilizcemin yetersiz kalıyor olması bende şimdilik yazılım işini bıraktırdı. Eğer ilerlemende İngilizce sorun oluyorsa İngilizceyi geliştirip tekrar yazılıma dön(bence en mantıklısı bu).motivasyon falan senin bileceğin iş, zaten sporcuymuşsun azim, çalışma biliyorsun yani. Pes etmeyeceğinden emin, başarılar:)
Ingilizcem iyi Iki sene Amerikada Iki sene Ingiletere'de okudum sonra mal gibi askere gittim ama pisman degilim ya. Seve seve gittim koydular saygi nobetcisi olarak guzeldi. Bugun Guess Game yapiyordum takildim ingiltereden bir cocuk sagolsun Computer Science okuyormus geldi 1 saat bana anlatti. Burdan andimizi okuyaraktan yoluma devam ediyorum.

PS: Bu kucuk projeleri yaptiktan sonra ayda bir yada iki uc geri donup tekrar yapmaya calisayim mi ? Yoksa durmak yok, yola devam misali devirdigimin ustunden geceyim mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı