Prometheus - Alien Covenant Konusunu Anlayamamak

Alperen Değer

Megapat
Yer
Aydın
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Hiçbir Alien filmini izlemedim. Dün gaza gelip Prometheus filmini izledim. Genel olarak güzeldi ama aklımda baya bir soru kaldı. Ardından Covenant'ı izledim. O filmde daha fazla soru işaretleri aklımda kaldı.

1- İlk sahnenin olayı neydi ?
2- David'in amacı ne ? David neden insanları sevmiyor ?
3- David 2. filmin sonunda nasıl yumurtaları kendi ağzından çıkardı ?
4- Elizabeth Shaw'a ne oldu ?
5- Alien dediğimiz yaratık neden insanların vücudundan çıkıyor ?
6- Alien dediğimiz ırk nasıl doğdu ?
7- David 2. filmde Alien ile nasıl bağlantı kurdu ?

Daha aklımda birçok soru var ama çoğunu unuttum. Bunları cevaplarsanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Prometheus, Yaratık (1979) hikâyesinin öncesinde yaşanan olayları anlatıyor ancak doğrudan bu konuya bağlı olmayan bir başka hikaye. Anlayacağınız Yaratık ile Prometheus'u illa bağdaştırmanıza gerek yok.

Sorularınızı ne yazık ki cevaplayamayacağım Yaratık serisi hakkında pek bilgi birikimim yok, ayrıca filmleri net hazırlamıyorum cevaplayabilmem için filmleri yeniden izlemem gerek.

Seri toplam 6 filmden oluşuyor. Prometheus ve Covenant filmleri, zamansal olarak ilk dört alien filminden önce geçiyor fakat ilk filmden başlarsanız olayı daha net anlarsınız ama bu iki fimden başlayarak izlemeniz de bir kopukluğa neden olmaz. Yaratık sinema tarihinde öncelikle ilk filmde karşımıza çıkıyor, 1979 yapımı olan Alien filminde yani. Yaratığı tanıtan film, ilk alien filmidir. Seri ise şu şekilde.

alien movies.png

1. İlk sahnede kesilmiş sahneler olduğunu öğrenmiştim bir videoda. Mühendislerden birisi kara likid içerek kendini feda ediyormuş orada. Bu feda etme ile yaşamı başlatmak içinmiş. Bu olayın geçtiği zaman ve yer filmde belirtilmedi hiç. Tam olarak anlatılmak isteneni ben de bilmiyorum. Kesilmiş sahneler ise şu videoda:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2. David bir android. Ne programlandıysa onu yapması gerek fakat bir insan gibi hareket ediyor. Covenant'ta Daniels'ı dudağından öpmeye çalışması gibi. Yaratılışa inandığını söylemişti son filmde, kendisi doğal bir varlık olmadığı için de yaratığa hayranlıkla bakıyor. Seride diğer androidlerde de bunun gibi bir doğallığa hayranlık durumu var. Bundan ötürü de yaratıkların çoğalmasını istiyor sanırım David. Bunun için de bir canlı gerek, onun için de insanı kullanıyor. Shaw'ı seviyor fakat onu yaratıkların çoğalması uğruna feda etti, tıpkı Dr. Holloway gibi.

3. Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. O sahnede bayağı şaşırmıştım. Yumurtaya değil, yumurtanın içindeki facehugger embriyosuna şaşırmıştım. Bunun cevabını belki bir sonraki alien filminde görebiliriz.

4. Elizabeth Shaw, David'in yaptığı biyolojik deneylere kurban gitmişti. David gezegende geçirdiği 10 yıl boyunca bunlarla uğraşmış, farklı canlıları da kullanmıştı. Shaw'ın ölümünü ise Covenant'ta Walter'ın, Shaw'ın gövdesi parçalanmış cesedine baktığı sahnede görmüştüm. Bir de film vizyona girmeden önce yayınlanan prologue videosu var. Shaw'ın David ile gemide olduğunu gösteriyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

5. Yaratığın gelişmesi için bir canlıya ihtiyacı var. Bu canlı insandan başka şeyler de olabilir. Üçüncü filmde bir öküzden çıkmıştı mesela alien. Başka videolarda köpekten çıktığı da var. İlk filmde (Alien - 1979) senaristler yaratığın gemiye nasıl gireceği konusunda düşündükten sonra yaratığın, vücuda lavra olarak yerleşip girmesine karar vermişler. Ondan sonra da diğer filmlerde de bu şekilde devam etmiş.

Alien Efsanesi: Bir yaratık var bende benden içeri! - Tersninja.com

6. Bunu ben de merak ediyorum doğrusu. David olduğunu söyleyenler de var ama bu imkansız. Prometheus'un başlarında ekip mühendislerin gemisine indiğinde, patojenlerin bulunduğu odanın önünde bir mühendis cesedi bulunuyor ve cesedin yaklaşık 2000 yıldır ölü olduğu söyleniyor filmde. Yine geminin başka noktalarında ölü mühendisler var ve bu bedenlerin içeriden patlamış gibi olduğunu söylüyor Millburn ve Fifield. Ölü ve göğsü yarılmış bir şeyin içinden alien çıkmış demektir. David ise Peter Weyland tarafından yaratıldı. Peter Weyland'ı Prometheus'ta yaşlı olarak görüyoruz fakat 2000 yaşında değil. Yani yaratığı kimin yarattığı konusu filmdeki cevaplanmayan başka bir soru. Bana mühendisler yaratmış gibi geliyor.

7. Bağlantıdan kasıt nedir? Anlayamadım bunu.

Seri toplam 6 filmden oluşuyor. Prometheus ve Covenant filmleri, zamansal olarak ilk dört alien filminden önce geçiyor fakat ilk filmden başlarsanız olayı daha net anlarsınız ama bu iki fimden başlayarak izlemeniz de bir kopukluğa neden olmaz. Yaratık sinema tarihinde öncelikle ilk filmde karşımıza çıkıyor, 1979 yapımı olan Alien filminde yani. Yaratığı tanıtan film, ilk alien filmidir. Seri ise şu şekilde.

Eki Görüntüle 331077

1. İlk sahnede kesilmiş sahneler olduğunu öğrenmiştim bir videoda. Mühendislerden birisi kara likid içerek kendini feda ediyormuş orada. Bu feda etme ile yaşamı başlatmak içinmiş. Bu olayın geçtiği zaman ve yer filmde belirtilmedi hiç. Tam olarak anlatılmak isteneni ben de bilmiyorum. Kesilmiş sahneler ise şu videoda:

2. David bir android. Ne programlandıysa onu yapması gerek fakat bir insan gibi hareket ediyor. Covenant'ta Daniels'ı dudağından öpmeye çalışması gibi. Yaratılışa inandığını söylemişti son filmde, kendisi doğal bir varlık olmadığı için de yaratığa hayranlıkla bakıyor. Seride diğer androidlerde de bunun gibi bir doğallığa hayranlık durumu var. Bundan ötürü de yaratıkların çoğalmasını istiyor sanırım David. Bunun için de bir canlı gerek, onun için de insanı kullanıyor. Shaw'ı seviyor fakat onu yaratıkların çoğalması uğruna feda etti, tıpkı Dr. Holloway gibi.

3. Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. O sahnede bayağı şaşırmıştım. Yumurtaya değil, yumurtanın içindeki facehugger embriyosuna şaşırmıştım. Bunun cevabını belki bir sonraki alien filminde görebiliriz.

4. Elizabeth Shaw, David'in yaptığı biyolojik deneylere kurban gitmişti. David gezegende geçirdiği 10 yıl boyunca bunlarla uğraşmış, farklı canlıları da kullanmıştı. Shaw'ın ölümünü ise Covenant'ta Walter'ın, Shaw'ın gövdesi parçalanmış cesedine baktığı sahnede görmüştüm. Bir de film vizyona girmeden önce yayınlanan prologue videosu var. Shaw'ın David ile gemide olduğunu gösteriyor.

5. Yaratığın gelişmesi için bir canlıya ihtiyacı var. Bu canlı insandan başka şeyler de olabilir. Üçüncü filmde bir öküzden çıkmıştı mesela alien. Başka videolarda köpekten çıktığı da var. İlk filmde (Alien - 1979) senaristler yaratığın gemiye nasıl gireceği konusunda düşündükten sonra yaratığın, vücuda lavra olarak yerleşip girmesine karar vermişler. Ondan sonra da diğer filmlerde de bu şekilde devam etmiş.

Alien Efsanesi: Bir yaratık var bende benden içeri! - Tersninja.com

6. Bunu ben de merak ediyorum doğrusu. David olduğunu söyleyenler de var ama bu imkansız. Prometheus'un başlarında ekip mühendislerin gemisine indiğinde, patojenlerin bulunduğu odanın önünde bir mühendis cesedi bulunuyor ve cesedin yaklaşık 2000 yıldır ölü olduğu söyleniyor filmde. Yine geminin başka noktalarında ölü mühendisler var ve bu bedenlerin içeriden patlamış gibi olduğunu söylüyor Millburn ve Fifield. Ölü ve göğsü yarılmış bir şeyin içinden alien çıkmış demektir. David ise Peter Weyland tarafından yaratıldı. Peter Weyland'ı Prometheus'ta yaşlı olarak görüyoruz fakat 2000 yaşında değil. Yani yaratığı kimin yarattığı konusu filmdeki cevaplanmayan başka bir soru. Bana mühendisler yaratmış gibi geliyor.

7. Bağlantıdan kasıt nedir? Anlayamadım bunu.

Cevapların için sağol. 7. soruda anlatmak istediğim David Covenant filminde Alien ile bakışmıştı ardından kaptan gelip vurmuştu. Demek ki Alien David'in düşman olmadığını biliyor.

Yaratık canlı olan varlıklara saldırıyor genelde. İkinci filmde bir istisnası var bunun ama söylemeyeyim. Spoiler olmasın daha fazla.

David ise bir android, insan gibi etli kemikli bir varlık değil. Alien Isolation oyununda da yaratığın bir insan ile bir robotu rahatlıkla ayırt edebileceği söyleniyordu. Bu yüzden saldırmıyor olsa gerek.

Tüm seriyi izlediğinizde yaratığı daha iyi tanıyacaksınız. :)

Yaratık canlı olan varlıklara saldırıyor genelde. İkinci filmde bir istisnası var bunun ama söylemeyeyim. Spoiler olmasın daha fazla.

David ise bir android, insan gibi etli kemikli bir varlık değil. Alien Isolation oyununda da yaratığın bir insan ile bir robotu rahatlıkla ayırt edebileceği söyleniyordu. Bu yüzden saldırmıyor olsa gerek.

Tüm seriyi izlediğinizde yaratığı daha iyi tanıyacaksınız. :)
Predator filmlerinin bağlantısı ne ? Aynı evrende mi geçiyorlar ? Yakın zamanda çıkacak olan Predator filmi Alien ile bağlantılı olacak mı ?

Predator serisinin ilk filmi 1987'de çıkmıştı. İki türün ilk kapışması ise 2004 yılındaydı Alien vs Predator (AVP) filmi ile. Bildiğim kadarıyla aynı evrende geçmiyorlar zira predator filmlerinde predator'ları bir gezegende göstermiyor. Bir tek son predator filminde vardı bu, 2010 yapımı Predators filminde.

Direkt dünyaya geliyorlar predator'lar filmlerde. İkisinin bağlantısı AVP'de geçiyor. Predator'lar bir çeşit savaşçılar bu filme göre ve öldürdükleri alien'ların kanı ile vücutlarını işaretliyorlar. Alien serisi ile direkt bağlantısı yok predator serisinin. Nasıl ki Batman ve Superman kapıştırılıyorsa aynı şekilde alein ve predator da kapıştırılmış sinema sektöründe.

Yeni Predator filmine gitmedim. Bağlantısı olacağını da pek sanmıyorum. Film bugün vizyona girdi.

The Predator

Mühendis Irkındaki Kötü niyetli insan atası
Biyolojik bir silah yapmaya karar verir ama bu fazla "biyolojik" olmuştur xenomorph ırkı ile protomorph farklıdır xenomorph 2.5 metre protomorph 3.5 metredir ayrıca covenant filminde gördüğümüz "ilk" alien protomorph tur xenomorph daha farklı bir ırktır zira protomorph gibi david tarafından yaratılmamıştır kraliçeye sahiptir ama prometheus farklı bir durum oldugu icin burayı es geçecegiz kısaca xenomorph görmeyecegiz artık protomorph ağırlıkli olacak nasıl üreyeceği ayrı bir merak konusu
Özetleyecek olursak
3 kadim ırk vardır(belki 4)
Mühendis
-Morph(çok fazla türe sahip)
İnsan
Şimdi inceleyecek olursak:
Morph'ların sayısız çeşidi var ama kronolojik şekilde şöyle;

Neomorph:Covenanttaki beyaz alien'dır
Tasarlanma amacı mühendis öldürmektir üreme şekli toz iledir üreme açısından 10/10 puan alır

Protomorph:Daha Büyük Xenomorph sadece.

Xenomorph;
Bunun için birkaç ayrı tür var hemen yazayım:

Chestburster(ilk alien filminde adamın içinden çıkan ilk alien)

Drone

Runner

Warrior

Queen

En kapsamlı ve en bilinen alien ama çeşit çesit 10 metre olanıda var 2 metre olanı da(queen ile runner)
-----------------
Ha şimdi bide üreme konusu var ama çok detaylı bir konu ama anlayınca "aa çok mantıklı" diyorsun

Mantıken xenomorphları yaratan kişi david ama 3 ayrı mantıksızlık var yani kısaca ilk filmdeki ufodan facehuger nasıl çıktı 1
Avp serisi tamamen saçmalık 2
Protomorph - xenomorph saçmalığı 3
david fazlasıyla zeki bir robot eğer covenanttaki protomorph u incelerseniz farkedeceginiz ilk şey mühendis boyuna,nemorph kuyruguna ve mühendis zırhından bir dış iskelete sahip oldugunu görürsünüz ki bunlar flut sahnesinde arkadaki çizimlerde tasarlanış biçimine dair spoiler lar içeriyor ayrıca neomorphlardaki üreme içgüdüsü muhtemelen insandan aktarıldı ayrıca
Davidin Facehuger ı nasıl tasarladığı konusunda fikrim yok ama promethustaki dev yaratıkla özdeşleştirmek zor olmuyor yani mantıken david mükemmel bir mix ortaya koymuş ama kendisinin dedigi gibi sadece birleştirmiş yaratamamış doğal canlılara ve yaradılışa bakışı bu yüzden biraz mükemmeliyetçi

90 yaşındaki ridley scott aslında herseyi düşünmüş ama ekşi sözlük ekibinin tek yaptığı sövmek oluyor böyle durumlarda :(
O kadar cok cahilce yorum gördümki artık kafam almıyor doğrusu.

Son düzenleme:
Konu açılalı epey olmuş ama yine de cevaplamak istedim. Gerçi tek bir şey söylemek için yazacağım. Charlize Theron hangi akla hizmet bu filmde oynamış anlamadım. Boşta kalma ya gel bu filmde oyna bari deyip kahveden adam çağırır gibi film setine çağırmışlar sanırım. Filmde hiçbir etkisi hiçbir işlevi yok. Öyle kuru kuruya oynamış ne demekse artık anlamadım yani anlayan beri gelsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı