Hocam nasıl kol bende almayı düşünüyorumda titreşim vs özellikleri fark edebiliyor musunuz?
Hocam 2,5 yıldır bu kolu kullanan biri olarak ben de düşüncelerimi dile getireyim. Öncelikle Hem PS hem Xbox hem de GameSir markasına ait kolları kullanmış biri olarak birinci tercihim DualSense'den yana olur ancak bu o kadar temiz bir tercih değil.
Öncelikle aldıktan aylar sonra drift sorunuyla karşılaştım DualSense ile. Ardından içini açıp joysticklerin direnç ölçerlerinin birbirine sürten metallerini temizleyince birazcık düzelmişti ancak yine de drift olabiliyordu ve çözmek için ölü bölgeyi arttırmam gerekiyordu. Ben de yaklaşık bin liraya GuliKit TMR joystick'lerini satın alıp kolun iki joystick'ini de değiştirdim ve derin bir oh çektim. Bu aslında son tüketici için çok büyük bir sorun. Ayrıca bilgisayarda Steam dışındaki oyunlar kendiliğinden desteklemiyorsa kolu Xbox koluymuş gibi gösteren emülasyon programlarına ihtiyaç oluyor. Ben DS4Windows kullanıyorum. Şarjı konusunda da az gidiyor diyenlere biraz katılabilirim ama benim için büyük bir sorun değil. Titreşimi de kullandığım diğerlerine göre çok da fark olmasa da gayet kaliteli ve güçlü geliyor.
DualSense'in en büyük artısı touchpad, jiroskop, haptic feedback ve adaptive triggers gibi ekstra özellikleri. Ancak burada bir sıkıntı var. Haptic feedback ve adaptive triggers özelliklerini kullanabilmek için oyunun desteklemesi, eğer destekliyorsa da maalesef ki kabloyla bağlayıp oynamak lazım. Adaptive triggers özelliğini bazen bluetooth üzerinden kullanabilen oyunlar da olabiliyor ancak haptic feedback için kesinlikle kabloyla oynamak lazım. Benim için büyük bir eksi değil ancak kablosuz gamepad alıyorum uğraşılacak iş mi bu diyenler olabilir.
Xbox oyun kolu ise ilk kullanım olarak joystickleri daha kaliteli hissettirdi. Merkezlilik ve dairesellik direnç bazlı joystickten beklediğimden çok daha iyiydi. Tetik tuşları DualSense kullandıktan sonra küçük gibi hissettiriyor ama bu benim için bir eksi olmadı. Ayrıca adaptive triggers ile karşılaştıramasak da bunun da tetiklerinde titreşim motorları var. Ufak bir his katıyor ve güzel. Eğer elinde şarjlı pil yoksa bu kolun sürekli pil değiştirme sıkıntısı var. Sırf bunun için hem şarjlı pil hem de pil şarj cihazı aldım.
Onun dışında benim için bir diğer artısı Xbox kolunun diğer kontrolcülere kıyasla gözüme çok tatlı gelen bir görünüşü var. Tutuş ergonomisi açısından insanlar Xbox kolunun daha iyi olduğunu söylüyor ama ben pek farklılık hissedemedim. Herhalde DualSense tuta tuta el ona alışmış.
Xbox'ın en büyük sorunu ise gecikmesi DualSense'e göre çok fazla hissediliyor. Ayrıca bluetooth bağlantısının 125 Hz olması, 250 Hz olan DualSense'e göre takılma oluyor gibi bir hissiyat veriyor. Kolu uygulamadan güncelleyince bir nebze iyileşse de DualSense kadar akıcı hissettirmiyor.
GameSir Nova Lite diye başka bir kolumda kendiliğinden Hall-effect'li joystickler bulunduğu için mükemmeldi, hem merkezleme hem de dairesellik süperdi. Yani Hall-effect joystick bulunan oyun kolları 3-0 önde başlar.
Sonuç olarak DualSense'in en büyük sıkıntısı bence joystickleri. Bana kalırsa belirli bir süre sonra orijinal joysticklerde drift sorunu çok büyük bir ihtimalle yaşanacaktır Hatta Xbox'ta da aynı tür joystickler kullanıldığı için sıkıntı yaşanır. Hiç uğraşmak istemiyorsan Hall-effect veya TMR joysticklerden şaşmaman lazım. DualSense'in joystickleri değiştirdikten sonra kol çağ atladı ve mükemmel bir hale dönüştü. Öyle ki aklıma başka bir kusuru gelmiyor. Onun dışında PC uyumsuzluğu gibi konuları hele şu dönemde kolayca çözülebiliyorken sorundan saymak mantıksız.
İşin sonunda bugün olsa her şeye rağmen yine DualSense alırım. PS6 yeni teknolojilerle gelene kadar benim için yegane kol budur.