PS5 Pro ile PS5 arasında bariz bir görüntü farkı var mı?

Neferionn

Hectopat
Merhaba arkadaşlar. PS5 Pro'ya geçmeyi düşünüyorum. Elimde PS5 var onu satıp yurt dışından 30k bandına Pro alma fikri var. Fakat PS5 ile arasında bariz bir görüntü farkı oluşuyor mu? Pro adının hakkını veriyor mu? İkisini de kullanmış deneyimlemiş arkadaşlardan görüş almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Var özellikle FPS oyunlarında anlarsın bu farkı. CoD Warzone'de PS5 de aşırı çamurlaşıyor görüntü Pro modelinde illa var fakat pssr da var.

Merhaba arkadaşlar. PS5 Pro'ya geçmeyi düşünüyorum. Elimde PS5 var onu satıp yurt dışından 30k bandına Pro alma fikri var. Fakat PS5 ile arasında bariz bir görüntü farkı oluşuyor mu? Pro adının hakkını veriyor mu? İkisini de kullanmış deneyimlemiş arkadaşlardan görüş almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle 4 yıl PS5, son 4 aydır da Pro'sunu kullanan biri olarak bu sorunuzu 2'ye ayırıyorum.
1-) Eskiden çıkmış oyunlar: Bu oyunlar 2020-2024 arasında çıkmış halihazırda PS5 varken optimize edilmiş ama Pro gelince Pro yaması yapılmış oyunlardır. Bu oyunlarda farkı görmek zordur. FC 25'te sadece farkı gördüm onun dışında Pro farkını ortaya koyamıyor hatta PSSR'ın eski oyunlara optimize olmaması sebebiyle bazı oyunlar düz PS5'ten de kötü gözüküyor. Örnek Silent Hill 2.
2-)2024 Kasım sonrası sıfırdan çıkış yapan oyunlar: Bu oyunlarda PS5 Pro'ya sıfırdan optimize yapıldığı için görüntü farkı bariz olabiliyor. Buna en güzel örnek AC Shadows'u gösterebiliriz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hatırlatma: PS5 Pro, çözünürlük konsolu değil. Yani performans modunda PS5 2K oynatıyorsa Pro da 2K oynatıyor. Kalite modunda PS5 1800P açıyorsa Pro da 1800p açıyor. PS5 bu görüntü yükseltmeyi FSR ile yaparken Pro PSSR ile yapıyor. Pro'nun olayı grafik artışı sadece. Veya ışın izleme kalitesi oyununa göre değişir. Yani PS5 medium da açıyorsa Pro High'da açıyor. Tüm esprisi bu. Sorularınız varsa alırım.

Televizyon/monitör VRR destekli ve HDMI 2.1 yoksa kesinlikle gecmemelisiniz ben heves ettim aldım GoW Ragnarok mesela Pro modunda oynarken yırtılma yapıyor çünkü televizyonda bu özellikler yok. Oysaki özellikli televizyonda 100 FPS'ye kadar çıkıyor oyun Pro modunda. Bu dediğim sadece örneklerden bir tanesi yine maalesef 🥲

Öncelikle 4 yıl PS5, son 4 aydır da Pro'sunu kullanan biri olarak bu sorunuzu 2'ye ayırıyorum.
1-) Eskiden çıkmış oyunlar: Bu oyunlar 2020-2024 arasında çıkmış halihazırda PS5 varken optimize edilmiş ama Pro gelince Pro yaması yapılmış oyunlardır. Bu oyunlarda farkı görmek zordur. FC 25'te sadece farkı gördüm onun dışında Pro farkını ortaya koyamıyor hatta PSSR'ın eski oyunlara optimize olmaması sebebiyle bazı oyunlar düz PS5'ten de kötü gözüküyor. Örnek Silent Hill 2.
2-)2024 Kasım sonrası sıfırdan çıkış yapan oyunlar: Bu oyunlarda PS5 Pro'ya sıfırdan optimize yapıldığı için görüntü farkı bariz olabiliyor. Buna en güzel örnek AC Shadows'u gösterebiliriz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hatırlatma: PS5 Pro, çözünürlük konsolu değil. Yani performans modunda PS5 2K oynatıyorsa Pro da 2K oynatıyor. Kalite modunda PS5 1800P açıyorsa Pro da 1800p açıyor. PS5 bu görüntü yükseltmeyi FSR ile yaparken Pro PSSR ile yapıyor. Pro'nun olayı grafik artışı sadece. Veya ışın izleme kalitesi oyununa göre değişir. Yani PS5 medium da açıyorsa Pro High'da açıyor. Tüm esprisi bu. Sorularınız varsa alırım.

Hocam öncelikle elinize sağlık. Çok güzel açıklamışınız. Kafamdaki soru işaretlerinden çoğu kayboldu. Merak ettiğim birkaç husus daha var:
1-) Ps5'de bazı oyunların puslu bir görüntüye sahip olması durumu eskiden çıkmış oyunlarda Pro Enhanced ile düzeltilmiş mi? Uzak mesafelerdeki kaplamalar da bazı PS5 oyunlarında netliğini yitiriyordu. Pro tanıtılırken bunlar daha iyi görünecek demişlerdi. Sözlerinin arkasında durmuşlar mı?
2-) Ray Tracing farkı oluştuğundan bahsetmişiniz. Bu fark oyunlarda bariz hissediliyor mu? Yani Proya geçtiğiniz zaman 'Vay be. Bu yansımalar neymiş?'' dediğiniz oluyor mu?
3-) PSSR muhabbeti bazı görüntüleri çamurlaştırıyor diyorlar. Yeni çıkmış bir yazılım olduğundan iyi çalışmıyor diyorlar. Sizce de doğru mu?
4-) Pro normal PS5'de çalışan bazı oyunları kalite modunda bile 60FPS açıyormuş. Öyle duydum. Doğruluğundan emin değilim. Size sormak isterim.
Son olarak TV'den oynuyorum Samsung'un 4K sıradan bir televizyonu. Ne HDMi 2.1 desteği var ne VRR desteği. Ona rağmen alınır mı? Benim PS5i 20k bandına satıp 30k civarına yurtdışından getirteceğim. 10k'lık bir tutar için değer mi bu görüntü farkı?
Teşekkür ederim şimdiden.

Hocam öncelikle elinize sağlık. Çok güzel açıklamışınız. Kafamdaki soru işaretlerinden çoğu kayboldu. Merak ettiğim birkaç husus daha var:
1-) PS5'te bazı oyunların puslu bir görüntüye sahip olması durumu eskiden çıkmış oyunlarda Pro Enhanced ile düzeltilmiş mi? Uzak mesafelerdeki kaplamalar da bazı PS5 oyunlarında netliğini yitiriyordu. Pro tanıtılırken bunlar daha iyi görünecek demişlerdi. Sözlerinin arkasında durmuşlar mı?
2-) Ray Tracing farkı oluştuğundan bahsetmişiniz. Bu fark oyunlarda bariz hissediliyor mu? Yani Pro'ya geçtiğiniz zaman 'Vay be. Bu yansımalar neymiş?" dediğiniz oluyor mu?
3-) PSSR muhabbeti bazı görüntüleri çamurlaştırıyor diyorlar. Yeni çıkmış bir yazılım olduğundan iyi çalışmıyor diyorlar. Sizce de doğru mu?
4-) Pro normal PS5'te çalışan bazı oyunları kalite modunda bile 60FPS açıyormuş. Öyle duydum. Doğruluğundan emin değilim. Size sormak isterim.
Son olarak TV'den oynuyorum Samsung'un 4K sıradan bir televizyonu. Ne HDMI 2.1 desteği var ne VRR desteği. Ona rağmen alınır mı? Benim PS5'i 20k bandına satıp 30k civarına yurt dışından getirteceğim. 10K'lık bir tutar için değer mi bu görüntü farkı?
Teşekkür ederim şimdiden.

Rica ederim hocam.
1, 3-) Bu soruların cevaplarını yukarıda yazdım aslında. Yeni çıkan oyunlarda yani sıfırdan Pro'ya optimize olan oyunlarda uzak mesafeler de daha iyi oluyor ancak sonradan Pro yaması geldiyse yani oyun birkaç yıllıksa çok da fark eden bir şey yok. Yine çamur gibi. PSSR eski oyunlarda görüntüyü bozuyor, doğru bilgi.
2-) Ben Ray Tracing'i örnek verdim. Henüz öyle bir oyun yok ve olamayacak da bence. Konsollar ışın izlemeyi göstermelik açıyor. PS5'in kalite modunda ışın izleme yokken PS5 Pro'da olur. Ama PC'lerdeki gibi vay be dedirtmez. Veya PS5'te Low düzeyde bir ışın izleme varken Pro'da Medium'da olur kalitesi. Tabii ileriki oyunlardan bahsediyorum ve tahmin yapıyorum.
4-) PS5'te kalite ve performans modu var biliyorsunuz. PS5 Pro'da ise kalite Pro, performans Pro modları var. Evet PS5 Pro'nun performans Pro modu, PS5'in kalite moduna denk diyebiliriz grafiksel anlamda. Yani bu muhabbet buradan geliyor. PS5'in kalite modunda 30FPS'te verdiğini 60FPS'te veriyor. Ancak ben konsolu alırken artık bir mod seçimi yapmayacağımızı ummuştum. Hala daha kalite Pro ve performans Pro modları oluşu saçmalık.
Hocam size şöyle tavsiye vereyim: Dediğim gibi TV'nizde farkını görürsünüz. Sadece grafik artışı yaşatan makine. Günümüze yani nisan 2025 için PS5'ten geçmek çok gerekli mi? Değil. Ancak döviz kuru artışı ve PS6'ya kalan neredeyse 2,5 senelik dönemde çıkacak oyunları 1-2 çıt daha kaliteli oynamak için 10k fark verip bugünden yükseltebilirsiniz. Benim asıl geçme sebebim GTA 6 için. Çünkü PS5 Pro'da oyun en iyi çalışacak ve PS5 Pro'nun Xbox tarafında dengi de yok o sebepten GTA 6'yı daha iyi oynamak için kesinlikle geçmelisiniz diyorum.
Sony de itiraf edemiyor ama PS5 Pro= GTA 6 makinesi.

Olay konsolun grafik farkı yapması değil pek. RT performansı ve saf güç artışı dışında pek birşeyi yok zaten. Olay kafadan sallıyorum standart PS5'te 60 Fps alınan oyunda 120 Fps almak. Yani daha çok Fps artışı için işe yarar. PC üzerinden örneklendirmek gerekirse diyelim ki Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda 60 Fps alıyorum. Sonra ekran kartımı yükseltiyorum bu sefer 100 Fps alıyorum ama görüntü kalitesinde bir fark olmuyor zaten en yüksekte oynuyorum ama aldığım Fps artıyor. Ama PS5 ile kıyaslayacaksak illaha PS5'in 30 Fps aldığı şeyde siz 70 80 alırsınız sayılar tahmini tabii. Bir de sizde 4k Tv var sanırsam 4k Tv için en iyi deneyim Pro almak olur standart PS5 upscale etmeden 4k 60 Fps vermiyor asla. Yani işin özeti pro alınır hele o fiyata kesin alınır.

Olay konsolun grafik farkı yapması değil pek. RT performansı ve saf güç artışı dışında pek bir şeyi yok zaten. Olay kafadan sallıyorum standart PS5'te 60 FPS alınan oyunda 120 FPS almak. Yani daha çok FPS artışı için işe yarar. PC üzerinden örneklendirmek gerekirse diyelim ki Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda 60 FPS alıyorum. Sonra ekran kartımı yükseltiyorum bu sefer 100 FPS alıyorum ama görüntü kalitesinde bir fark olmuyor zaten en yüksekte oynuyorum ama aldığım FPS artıyor. Ama PS5 ile kıyaslayacaksak illaki PS5'in 30 FPS aldığı şeyde siz 70 80 alırsınız sayılar tahmini tabii. Bir de sizde 4K TV var sanırsam 4K TV için en iyi deneyim Pro almak olur standart PS5 upscale etmeden 4K 60 FPS vermiyor asla. Yani işin özeti Pro alınır hele o fiyata kesin alınır.

Hocam öncelikle konsolların mantığı konusunda eksikleriniz var. PS5 Pro'nun çıkış hedefi, PS5'in kalite modunda verdiği grafiği 60FPS'te verebilmek. Yani konsolun olayı FPS değil. FPS döngüsü ne yazık ki aynı kalite Pro modunda 30FPS performans Pro modunda 60FPS. PS5 Pro'nun 120FPS verdiği oyunda düz PS5'te 120FPS verecektir. Ek olarak üstteki mesajımda konu sahibi arkadaşa belirttim size de belirteyim Pro'nun olayı çözünürlük değil. 4K TV de olsa 720p TV de olsa hem düz hem Pro ikisi de aynı yerden aynı yere upscale ediyor. Yani kalite Pro modunda PS5 Pro'da native 4K veremiyor upscale ile veriyor. Ha bunu PS5 Pro PSSR ile yaparken düz PS5 FSR ile yapıyor. Neticede aynı çözünürlükte oynatıyorlar. Elbette yer yer çözünürlük düşüşleri düz PS5'te daha fazla olacaktır oyuncuya hissettirmeden.
4K için Pro alınır dersek 4K için PS5 de alınır oluyor. 4K için PS5 alınmaz dersek 4K için PS5 Pro'da alınmaz demek oluyor bunu demek istiyorum yani. Çözünürlüklerde fark eden hiçbir şey yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı