Psikoloğa gitmeden nasıl mental sağlık düzeltilir?

Hocam şehir dışında öylesine bir yer yazıp tekrar hazırlanmayı düşünebilirsiniz, okula bir seneliğine gitmeyip. Ayrıca genel olarak şunu söyleyeyim, siz şu an sınav yüzünden baskı görüyorsunuz, 2 sene sonra harçlık yüzünden göreceksiniz, 4 sene sonra diploma, 6 sene sonra evlilik, 7 sene sonra çocuk, 9 sene sonra hasta olacaklar, 15 sene sonra yatalak olacaklar, 20 sene sonra size bağımlı olacaklar... Eşinizle annenizin arasında kalacaksınız, işsiz kalacaksınız babanızdan borç isteyeceksiniz, torunlarının yaramazlığından bunalacaklar, içtiğiniz su gözlerine batacak... Demek istediğim aileye bağımlı olarak yaşamak hayattaki en kötü şey. Sizin bağımsızlığınızı kazanmanız için en önemli ve ilk basamaklardan birisiyse bu sınav. Ömür boyu bu sınav dönemindeki gibi bir hayat istemiyorsanız, öyle veya böyle sınava çalışıp yapabildiğinizin en iyisini yapmanız gerekiyor.

Yks için olsun olmasın kurs, seni her türlü yöneleceğin şeyle ilgili bir ortama sokmuş oldu ister istemez. Ailen bu durumdaysa zaten seni böyle gereksiz bir yere göndermeleri beklenmedik bir şey değil. Ordakilerle de arayı yap ailenden bahset network yap bol bol. İş sahibi tanıdıkların olması da kötü bir şey değil. Mezuna kalmaktan korkma istediğini yapana kadar devam etmek gerek. İki üç kez mezuna kalmaktan sorun olmaz. Sadece ailenden uzak durmanın yollarını bul yeter. Tyt kas bol bol dilciysen dil kısmını bir türlü halledersin diye düşünüyorum. Şimdeden başarılar daha geç değil 200 gün çok. Yeter ki çalışmayı bırakma son güne kadar. Eğer bunu son 3 ay kala farketseydin mezuna kalman daha iyi olurdu.

Bu arada okul önemsiz diyenleri de salla. Okul önemsiz değil. Sadece zamanının büyük kısmını yiyor. Bunu diyenler genelde ticaretle uğraşanlar oluyor. Sen üniversiteye giderken olduğun dil bölümü hariç 3 4 dil daha öğrenebiilirsen üniversite zamanlarında ve başka şeyler de katarsan kendine. Kendi bölümündekileri aynı zamanda da diğer senin gibi tek dil olan bölümde okuyanları da çoğunlukla sollayacaksın. İstediğine odaklan

aileye bağımlı olarak yaşamak hayattaki en kötü şey.
18 yașındayım aileme bağlı kalmaktan hiçbir şey yapamam malesef.Şehir dışına da izin vermiyorlar kızsın gidemezsin diye aşırı takmıyorum ama yine de bu kadar baskılamaları çok kötü. Küçüklüğümden beri ihmal edilmiş bir kız çocuğuydum zaten annem okumasam bir şey demez bile '' sen evlenip gidersin okuman önemli değil '' kafasında.
Yeter ki çalışmayı bırakma son güne kadar. Eğer bunu son 3 ay kala farketseydin mezuna kalman daha iyi olurdu.
Evet öyle yapıyorum zaten teşekkürler cevap için

Bende sizinle aynı durumdayım iyi bir sıralama yapmışken hedefim olduğu için mezuna kaldım ilk başlar iyi de gidiyordum ama şuan mental olarak bitiğim yatıyorum sadece.Masa başında oturamıyorum.Belki çoğu kişiden zekiyim ama disipinli çalışmayınca belli bir seviyeyi gecemiyorum aileminde beklentisi büyük.Yani tek başına zeka işe yaramıyor çalışabilen insan kazanıyor bende de bu eksik.Bunu aşmanın yolu da yok sanırım 5 6 senedir böyle gidiyor.

Hocam işte bu sebeple söylüyorum ben de. Ekonomik bağımsızlığınızı elde ettikten sonra diğer konular daha rahat aşılabiliyor. Ekonomik bağımsızlığı kazanmak için de iyi bir eğitimden geçip değer yaratabilmeniz gerekiyor. Ki annenizin söylediği de bu aslında, okumazsan(yani değer yaratamazsan) eşine bağımlı olarak yaşarsın. Nasıl bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz şehir dışı harici bilmem zor(ben öyle yaptım çünkü) ama bu sınav döneminde yaşadığınız sorunların hayatınızda yer etmemesi için yapmanız gerekiyor(bağımlı yaşamak, ailenin kararları doğrultusunda ilerlemek vs. de tercih ama siz şikayet ettiğiniz için gereklilik olduğunu düşünüyorum). Bunu sizi üzmenin aksine motive etmesi için söylüyorum. Fırsat olarak görmeniz gerekir. Her şeye rağmen size okuma şansı sunulmuş. Kadınlara bazen bunu sunmuyor aileleri, zorla evlendiriyorlar ya da erkeklere yüksek değer yaratması için süre tanınmadan tüm hayatlarını çok düşük maaşlarla geçirmeye mahkum ediyorlar. Günlük hakarete uğramanız sonuçta hayatınızda herhangi bir şeyi değiştirmeyecek, siz buna takılmazsanız. Size hakaret ediliyor olsa da siz takmazsanız bunu, sorun da kalmayacaktır.

Öte yandan okulun her şey olmadığı yorumuna ben de katılmaktayım. Aldığım okul eğitimiyle 80'lerin dünyasına kadar çözüm geliştirebiliyorum ben. Ötesi yok. İyi bir okul kazanma ortamı sunulmamış olabilir vs. Kazanamamış olabilirsiniz ama kendinizi eğitmeniz gerekiyor. Okulların birçoğu zaten eğitim sunamıyor. O sebeple aşırı yüksek okulları kazanamasanız da bunu kendinizi öğrenmeye heveslendirerek telafi etmeniz çok mümkün. Öğrenmeyi öğrenin. Ayrıca geç kalıyorum korkusuna kapılmanıza gerek yok, hayat o kadar kısa değil. Yapabileceğinize inanıyorsanız ya da fayda zarar hesabında faydası daha yüksekse bir sonraki sınav zamanına da hazırlanabilirsiniz. Elinizin altında internet var. Bunu da değerlendirmelisiniz ayrıca. Kurs yetersizse internetten korsan ve bedava içerikleri bulun, video eğitimler bulun vs vs. Hallolabilir meselelerle gardınızı düşürmenize hiç gerek yok.

Ben düzenli bir şekilde çalışıyorum 7 8 saat fakat sanki eksiklik varmış gibi hissediyorum sadece.Sizin durumunuzda kötüymüş neden aniden bıraktınız ki hedeflerinizden mi vazgeçtiniz?

Dostum bence psikolog olmayı düşünebilirsin. Çok güzel anlatmışsın.

Dostum herkes senin gibi bir dönemden geçmiştir hayatında. Bence dişini sıkıp üniversite sınavını bekle. Hedefin o olsun ve zaten yeteri kadar çalıştığın zaman gece başını yastığa koyduğunda kafan rahat olur, üzerine düşeni yaptığını hissedersin.

Doğru h
Doğru haklısınız. Teşekkürler cevap için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…