Psikolojik kitap önerisi

Tolstoy'un Hristiyan'lık propogandalarını okumak yerine Dostoyevski'nin psikolojik çözümlemelerini okumanızı tavsiye ederim. Tolstoy tamamıyla zaman kaybı bir yazar bu kadar popüler olup da kötü yazan başka bir yazar daha yok. Dostoyevski insancıklar eseri ile başlayın devamı gelir.

Tolstoy'un Hristiyan'lık propagandalarını okumak

Savınız zannımca koca bir önyargıdan ibaret.

"Telkine en açık olan küçük çocuklara, onlara ne aktardıklarına yeterince dikkat etmeyen eğitimciler, sözde Hristiyanlığın akıl ve bilgiye ters düşen, saçma sapan ve gayriahlâkî dogmalarını öğretiyorlar. Çocuklara, sağlıklı bir zihnin kabul edemeyeceği teslis dogması, üç Tanrı'nın insan nev'inin necatı için yeryüzüne nazil oluşu, haşri ve Sema'ya yükselişi öğretiliyor. Onlara, beklenen ikinci geliş ve bu dogmalara inanmayanları bekleyen ebedî azab öğretiliyor. İhtiyaçları ve daha pek çok şey için dua etmeleri öğretiliyor. Hem akıl ve çağdaş bilgiye ve hem de insan vicdanına ters düşen bütün bu akideler, çocuğun yeni fikirleri kabule açık zihnine çıkmamacasına kazınıyor ve çocuk, kuşku duyulmaz hakikat olarak kabul ve tasavvur ettiği dogmalardan doğan çelişkilerin iç yüzünü anlamada tek başına bırakılıyor. Hiçkimse ona bu çelişkileri uzlaştırması gerektiğini ve nasıl uzlaştırabileceğini anlatmıyor. İlâhiyatçılar bunları uzlaştırmaya çabalıyorsa da, meseleyi daha da karıştırmaktan başka birşey yapamıyorlar. Böylece, insan adım adım (ilâhiyatçıların güçlü desteğiyle birlikte) aklına güvenemeyeceğini ve dolayısıyla da dünyada herşeyin mümkün olduğunu kabule alışıyor, çünkü hayır ile şerri, yalan ile hakikati ayırmak için kullanabileceği hiçbir şey elinde kalmıyor. Ve en önemlisi, —eylemlerinde— ona yol gösterecek şey akıl değil, başkalarının ona söylediği şeyler oluyor."

Tolstoy'a "zaman kaybı" demek, iddialı da keşke altı doldurulabilse.

Son düzenleme:
Savınız zannımca koca bir önyargıdan ibaret.

Tolstoy'a "zaman kaybı" demek, iddialı da keşke altı doldurulabilse.

Tolstoyu okumasam onun hakkında fikir belirtmezdim her kitabını okudum her kitabında dinden ağırlıklı olarak bahsedilir hatta bir kitabında dini o kadar temel almış ki kendi zamanındaki kadınları dinine göre yargılıyor ve zamanının kadınlarını yakılması gereken cadılar olarak gösteriyor.

@494528 "cadılar, yakalım" abartı da eser, poznidşev isimli bir karakter üzerinden toplumsal ahlaki normlara karşı bir eleştridir. Bulunduğu toplumun kadına bakış açısı hakkında gayet sivri dilli bir kitaptır tabii de işaret ettiği gayet yerinde noktalar da mevcuttur.

Hala hüdapar'ın Hristiyan hali olan Tolstoy'u savunuyorsunuz :D De Sade'nin yazıları bile ilişkilere ve kadınlara daha insancıl bir bakış açısı sunuyor.

Yok hocam o anlamda değil de. Daha çok yazarlar sadece yazmak için (para için) yazmışlar. Sürekli aynı şeyleri farklı cümleler ile anlatıyorlar.

Şu "sen kafana koyduğun her şeyi başarırsın, çünkü senin inancın var" diyen çocuk gibi.

Tabii hepsini kastetmiyorum. Varsa önerebileceğiniz bakarım.
Eger yinede kisisel gelisime bakmak isterseniz, Ustalik ve 59 saniye az dusun cok karar ver, Purdikkat kitablarina bakabilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı