Psikolojik olarak rahatsız hissetmek

techno137

Decapat
Herkese iyi geceler dostlar, son 1 senedir kendimi huzursuz hissetmemi sağlayan saçma sapan bir düşünce var aklımda ve atamıyorum. İlk başlarda çok hafifti mesela sosyal ortamlarda bir hata yaparsam gibi düşünceler vardı sonradan sosyalleştikçe aştım bunu aradan zaman geçti bir şeyi birden kez yapmaya başladım odadan çıkacağım ampulu 3 kez kapatıp açmaya başladım sanki 3 kez yapmazsam kötü hissediyorum gibi şu saate mesela 7.35'te çıkmam lazım tam deyip o saatte çıkıyordum derken şimdi de aklımdan geçen şeyi yapmazsam Allah göstermesin ailemden birini bir uzvunu ya da görme yetimi duyma yetimi kaybedeceğim diye saçma sapan tribe giriyorum. Saçma olduğunu biliyorum ama yapmayınca gün boyu düşünüyorum. Şimdi olursa yarın olursa ya doğru çıkarsa diye geçen gün kafede otururken bardağı yere attım. Sırf aklımda sanki bardağı yere atmazsam başıma çok kötü olay gelecekmiş gibi. Bu eğitimi iş hayatımı eğlencemi sosyal çevremi de etkiledi. Kimseyle konuşamıyorum ibadet bile yapamıyorum. Ne yapmam gerek? Benimle aynı sorunu yaşayan var m? Teşekkürler yazıyı okuyan ve çözüm önerisinde bulunan arkadaşlara.

Davetsiz düşünceler, anksiyetenin yaygın ve rahatsız edici bir belirtisidir. Bilişsel davranış teknikleri yardımcı olabilir.
• Rahatsız edici olsalar da, istenmeyen davetsiz düşünceler ne tehlikelidir ne de zararlı davranışlarda bulunma olasılığınızın göstergesidir. Aslında, kaygının nispeten yaygın bir görünüşüdürler.
• İstenmeyen davetsiz düşüncelerle karşılaştığınızda, hemen dikkatinizi dağıtma, güvence arama veya endişe ve derin düşünce gibi olumsuz kendi kendine konuşma kalıplarına girme eğiliminden kaçının.
• İstenmeyen davetsiz düşüncelerle baş etmenin en iyi yolu, onlara sahip olmaya istekli olmaktır- bu, tehlikeli olduklarını düşünmeden, onları tatsız ve istenmeyen olarak kabul etmek; onları ve onlara karşı anlaşılabilir duygusal tepkinizi onaylamak; ve sonra nazikçe ama kendinden emin bir şekilde dikkatinizi başka bir yere yönlendirmekten geçer.
• Davetsiz düşüncelerin duygusal gücünü azaltmak için basit alıştırmalar, onları çizmeyi veya yazmayı ve daha sonraki bir tarihte düşünmek için kasıtlı olarak biraz zaman ayırmayı içerir.

İstenmeyen davetsiz düşünceleri yönetmenin belki de en güçlü yolu, onlarla kasıtlı olarak yüzleşmektir. Sakin ve kasıtlı olarak davetsiz düşüncelerinize her yaklaştığınızda- ve sonuç olarak korkunç bir şeyin ortaya çıkmadığını deneyimlediğinizde- zihninizi, onları güvenli ve nihayetinde önemsiz olarak görmek için eğitirsiniz. Bu, 'beklenti ihlali' olarak bilinir- olumsuz beklentileriniz aslında gerçekleşmediğinde- ve bu bağlamda, zamanla tekrarlandığında, zihninize korkutucu görünse de davetsiz düşüncelerin tehlikeli olmadığını öğretir. Sonuç olarak, davetsiz düşünceleriniz uzun vadede hem sıklıkta hem de yoğunlukta azalmalıdır.

Son olarak, istenmeyen davetsiz düşüncelerinizi kendi başınıza yönetemeyeceğinizi hissediyorsanız veya hayatınızı ciddi şekilde etkileyecek kadar çok sıkıntıya neden oluyorlarsa- ilişkilerinizi zorluyor, işinize müdahale ediyor, sağlık sorunlarına neden oluyorsa- bir tıbbi veya akıl sağlığı uzmanına görünmeniz gerekiyordur.

Hocam bu konuya hiç kimse bir çözüm bulamaz benimde buna benzer şekilde problemlerim vardi atlattım neyse ki. Yapmanız tek gereken şey yapmamak gerçekten çok zor gelecek farkındayım bende aynı durumdan geçtim ve gerçekten felaket derece de hissini hala alabiliyorum aklınıza gelen şeyi yapmayın tek yapabileceğiniz şey bu bende bu şekilde atlattım.

Bunları yapmadıkça zamanla o aklınızda ki şeylerinde olmadığını fark edeceksin göreceksin ve yavaş yavaş kurtulmaya başlayacaksın bu durumdan tek çare bu.

Hocam düşüncelerinizle yüzleşin mesela dediniz ya "bardağı atmazsam başıma kötü bir şey gelecek" diye atmayın hocam bekleyin ne olacak. Bir şey olmayacağı kaçınılmaz olduğundan ötürü "şu olacak, bu olacak" düşüncelerine karşı cesaretli bir şekilde karşılık verebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…