PSU seçerken neye dikkat etmeliyiz?
İlk bakılacak şey ürün değil, ihtiyaçlarınız. Kullandığınız sistem, ilerde yapacağınız parça güncellemeleri...
İkinci bakılacak şey ise ne idüğü belirsiz bir marka olmaması. Model kısmına sonra geleceğiz. Buradaki ana sebep satın aldıktan sonra bir sorun yaşadığınızda size sunulacak olan destek. Türkiye ve Global piyasalarda kendisini kanıtlayamamış, nerede ve kim tarafından üretildiği bile belli olmayan markalara yönelmemelisiniz. Sonra satış sonrasında güç kaynağınıza bir şey olduğunda (ki böyle bir ürün alıyorsanız olma ihtimali daha fazla) karşınızda muhattap bulamazsınız.
Bütçeniz hazır, ihtiyaçlarınızı belirlediniz, ilerde güncelleme opsiyonlarınıza da aşağı yukarı ihtimaller atadınız ve düzgün bir markayı seçtiniz. Mesela sizin de belirttiğiniz Corsair. Sırada model seçme kısmı var.
Model seçilirken yapılması gerekenler aşağı yukarı şunlar:
1- İlgili modeli sırf kaliteli bir marka üretiyor diye "tamam ben bunu alayım işimi görür" dememek. İlgili modelin eğer PSU'lar hakkında bilginiz yoksa bile bilen birisine ana hatları ile iç yapı ve performans testlerini sormak.
2- Hayat kolaylığı açısından mümkünse modüler olması daha iyi olur. Özellikle kablolama ve kasa içi görünüme önem veriyorsanız. Beklentilerinize bağlı, benim umrumda değil mesela.
3- Kaliteli bir model zaten kendisini bağımsız testlerde kanıtlamış ve verimlilik durumuna göre ilgili sertifikayı almaya hak kazanmıştır. Eğer kaliteli bir firmanın kaliteli bir modelini alıyorsanız, sertifikaya bakmanıza gerek bile yok. Çünkü kendisini kanıtlayan bir model zaten o sertifikayı almaya hak kazanmış oluyor. Ben bu zamana kadar bunun istisnasını bir kere bile görmedim.
Yani sertifika konusunda sebep ve sonuç ilişkisi karıştırılmamalı. Örnek:
XPG Core Reactor kaliteli bir modeldir çünkü 80+ Gold sertifikasına sahiptir
değil, XPG Core Reactor kaliteli bir modeldir çünkü pek çok alanda testlerden başarı ile geçmiştir. 80+ verimlilik ile, yani sisteminizin ihtiyacı olan elektriğin prizden ne kadar fazlasının çekildiği ile alakalıdır.
Onun dışında eğer siz bir üründe 80+ Gold sertifikası görüyorsanız ve hakkında başka hiçbir bilginiz yoksa, en azından belirli kalite ve verimlilik testlerinden geçtiğini, kullandığı topolojinin giriş seviyesi olmadığını tahmin edip "ha bu en azından ortalama bir unit'e benziyor" diyebilirsiniz ama bu sadece bir beklenti oluşturur. Bu yüzden testlere bakmak şarttır unutmayın. Her PSU beklenmedik testlerde fail verebilir. Misal:
MSI A750GF 80+ Gold sertifikasına sahip ama çok kritik bir test olan pwr_ok testinde sinyalin doğru ayarlanmadığını görüyorsunuz.
Aynı şekilde Gigabyte P750GM 80+ Gold sertifikalı PSU'nun OPP koruması doğru düzgün optimize edilmediği için PSU kendisini kapatması gerektiği yerde overload olup çat diye patlıyordu.
Seasonic'in eski Focus Plus platformu 80+ Gold sertifikasına sahip olmasına rağmen bazı GPU'lar ile çalışmıyordu direkt.
NZXT C750'nin 2019 üretimi modelinde 3.3V geçici yanıt süresinde fail vermesi vardı. 80+ Gold sertifikalı mesela bu da.
Bunların istisnasız hepsi yeni revizyonlar ile düzeltildi. Hatta bazı markalar, modellerinin üreticilerini komple değiştirip tekrardan piyasaya sürdü. Neden düzeltme gereği duyduklarını az çok anlamışsınızdır diye düşünüyorum. (Seasonic kendisi üretiyor tabii o ayrı...)
Yani böyle işte.