PSU kapağını kapatırken içindeki kompanentlere dokunmak PSU'ya zarar verir mi?

proflie

Megapat
Daha fazla  
İki PSU fanı temizledim diğeri sorunsuz kapattım ama sonraki kapak kenarı resimdeki parçaya benzeyen objeye hafif temas etti, elimle düzelttim vidaları sıktığım için resim atamıyorum.

Seramik Y kapasitör. Mercimek kapasitör de denir.

Güvenlik için önemli bir eleman. Y kapasitörler, EMI ve RFI dediğimiz elektromanyetik parazit ve radyo frekans paraziti gibi çeşitli bozulmalara karşı kullanılıyor. Yüksek frekansa karşı bir çeşit gürültü filtreleme gibi düşünebilirsiniz, PSU devresi için önemli bir komponent. Olası parazitleri topraklıyor.

Dokunmak veya bir şey sürtmek ile kolay kolay zarar gelmez, merak etmeyin.
Yerinden oynatıp bağlantıyı koparmadıysanız bir problem olmaz.

Ama kesin olarak emin olmak istiyorsanız aşağıya bir bakın derim.

İlk etapta PCB ile kontak noktası yani lehim uçlarına bakın, bağlantı zayıflamış veya kopmuş olmasın.

Daha sonra PC'yi açtığınızda daha önce olmayan bir cızırtı, koku vs. geliyor mu diye bir bakın. Bazen kendini yükte belli eder, hemen çıkmayabilir.

Tabii kesin olarak emin olmak isterseniz bunlardan önce işin uzmanına götürüp multimetre tarzı bir cihazla basit bir kapasitör ölçümü yaptırabilirsiniz ama gittisi geldisi meşakkatli bir iş olabilir biraz. Zaten o kadar zarar vermemişsinizdir bile.

Eğer oldu da istemeden bir hasar verdiniz diyelim ve göremediniz, PC'yi zamanla kullandıkça ara sıra kapasitörün gövdesine bakın. Renk değişimi, çatlama vs. var mı diye. Renk değişimi olduğunda kısa devre olmuş diyebiliriz. Kapasitör zarar gördüyse aşırı ısınır ve zamanla işlevselliğini kaybeder.

Mesela aşağıdaki gibi:

Genel görseller;

Şu videoda basitçe üstünden geçiliyor:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunlar güvenlik sertifikalı oluyor, önemli bir konu.

Son düzenleme:

Hocam Allah razı olsun saatlerdir araştırıyorum hiçbir kaynak bulamadım. İki bağlantı noktasının üst kısmından çok hafif büküldü hafif dokunup düz hale getirdim dediğiniz gibi bende çok bir zarar verdiğimi sanmıyorum bağlantılar muhtemelen kopmadı. Zaten bu dediklerim 2 saniyede gerçekleşti. Benim korktuğum kopmasada bükülmesi falan arıza oluşturur mu? Yanma patlama gibi şeyler endişelendiriyor beni

Benim korktuğum kopmasa da bükülmesi falan arıza oluşturur mu?
Lehimlerde, bacaklarda ve gövdede ciddi bir hasar yoksa problem olmaz, zarar vermek için genelde kasıtlı olarak sağlam bir şekilde sıkıp bükmek, eğmek, zorlamak falan gerekir.

Bir ara PSU'yu tekrar açtığınızda büyüteç tarzı bir aletle hem lehim noktalarına hem de gövdeye şöyle bir bakabilirsiniz herhangi bir anormallik var mı diye. Her üründe, malzemede olduğu gibi bazen gözle görülmeyen, kılcal çatlaklar olabiliyor öyle bir konu da var tabii.

Yanma patlama gibi şeyler endişelendiriyor beni.
Hocam görmeden pek bir şey diyemiyorum görsel olarak bakmakta fayda var, anlattığınız kadarıyla bir hasar gözükmüyor ama gözden kaçırdığımız bir şey olabilir, kesin konuşmayalım. Ama öyle yanacak ve hatta patlama yapacak kadar ekstrem bir durum olmaz kolay kolay.

Öte yandan, zaten günümüzün güncel ve belirli kalitedeki PSU'larında koruma devreleri var, artık standart oldu. Bu tip olaylarda korumaların devreye girmesini bekleriz. PSU marka ve modeliniz nedir bu arada?

Eve gidince devrenin yakından detaylı resimlerini atacağım

PSU modeli bu hazır sistemde geldi
FSP Hydro K Pro 500W 80+ Bronze 120mm Fanlı ATX PSU

Durum bu hocam

Son düzenleme:
Gövdede bir sorun yok gibi görünüyor. Bağlantı noktaları da aynı şekilde iyi, yakından baktığınızda ve kontrol ettiğinizde gevşeklik, oynama gibi bir anormallik yoksa problem yoktur.

FSP Hydro K Pro 500W 80+ Bronze 120mm Fanlı ATX PSU

Evet beklediğimiz gibi temel korumaları mevcut.
  • OCP (Over Current Protection)
  • OVP (Over Voltage Protection)
  • OPP (Over Power Protection)
  • SCP (Short Circuit Protection)

Orta kalite ve F/P bir PSU diyebiliriz, işini yapar, zaten FSP kendini kanıtlamış ve yaygın bir marka. Tabii PSU'ları değerlendirirken markadan çok modeli baz almamız lazım. Tayvan yapımı Taepo 105°C kapasitörler var yüksek ihtimalle. Japon kapasitörlere kıyasla bir sınıf düşük, ancak bu tip PSU'larda malzeme kalitesi olarak bunu bekleriz zaten. Dayanımı fena değildir işinizi görür.

Geçen Haziran'da aldım şu an çok ses yapıyor temizleyip eski sisteme taktım ses devam ediyor. Yeni sisteme yıllar önce aldığım 700 wat Zalman marka PSU taktım. Dediğin gibi her şey iyi de fan ömrü kısa sürdü.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…