PSU kaynaklı RTX3060 Ti sistem performansında düşüş

Zesha

Decapat
Daha fazla  
RAM
Thermaltake TOUGHRAM 16GB (2x8) 3200MHz RGB Siyah DDR4 CL16
SSD veya HDD modeli
Patriot Viper VPR100 512GB 3300/2100 MB/s NVMe M.2
Ekran kartı
Palit RTX3060Ti DUAL 8GB 256Bit GDDR6(LHR)
Anakart
Asus PRIME B550M-A DDR4 S+V+GL AM4
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHZ 35MB AM4 65W
Merhaba millet, uzun süredir endişeleniyor ve bu konu hakkında danışmak istiyordum sonunda burada bunu paylaşıyorum ve desteklerinizi bekliyorum.

Benim sorunumun(paranoyaklık değilse tabii) İstanbul'da ve ülkemizin diğer şehirlerinde de mutlaka olduğuna inandığım habersiz elektrik kesintilerine dayandığına inanıyorum. Şöyle ki; bir gün yine bu habersiz kesintilerden sonra, elektrikler geri geldikten sonra bilgisayarımı açtım oyunumu başlattım, bir yarım saat geçtikten sonra ekran kartımda güç kesildi fakat bilgisayar çalışıyor gibiydi... Ve fark ettim ki gerçekten çalışıyordu yani rastgele klavyemden tuşlara bastım ve hoparlörlerden masaüstünde rastgele tuşlara bastığınızda gelen "ding, ding" sesleri geliyordu. Bilgisayarımı tekrar başlattığımda sorun düzeliyordu, bu sefer oyun girmeden nereye kadar gittiğini merak ettim ama çok da bir fark yoktu, bunu birkaç kez denedim kimi zaman baştan başlatıyordu kimi zaman sadece ekran kartının gücü kesiliyordu. Daha sonra kasayı açıp, ekran kartının kablosunu çıkardıktan sonra baktım ki soket ucundaki(güç kaynağından çıkan kablodaki) pinlerin ucu sanki kararmış. Benim ekran kartım 8+8 pin girişine sahip olmadığından güç kaynağından çıkan 8+8 girişin diğer 8'lisini ekran kartına taktım ve daha güç kesilmesi vs. olmadı.

Bugünlerde kuşkulandığım olaysa bilgisayarımın ben oyun oynarken ki performansı... Sanki hiç ilk günkü gibi FPS değerleri alamıyorum, hatta arkadaşımda da benzer bir sistem var benden 40-50 hatta 60FPS fazla performans aldığı da oluyor.

Bu forum sayesinde güç kaynakları hakkında güzel bilgiler edindim ve bunlara dayanaraktan yeni bir güç kaynağı siparişi vereceğim fakat güç kaynağı değiştirmeden önce yapılması gereken, olmuş olabilecek ya da evet güç kaynağından dolayı performans sıkıntısı çekiyorsun gibi cevaplarınıza ihtiyacım var, bu benim için hakiki bir merak konusu oldu. Sistemim gerçekten bu elektrik kesintisi yüzünden mi kararsız ve düşük performansla çalışıyor?

Sistemim:

AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHz 35MB AM4 65W.
ASUS Prime B550M-A DDR4 s+v+GL AM4.
Palit RTX3060 Ti Dual 8 GB 256bit GDDR6(LHR)
Thermaltake Toughram 16 GB (2x8) 3200MHz RGB siyah DDR4 CL16.
MSI MAG CoreLiquid 360r 360 mm sıvı soğutucu V2.
darkFlash dlx21-mesh 650W 80+ bronz tempered glass RGB mid. Tower kasa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok fazla sebepten dolayı olabilir ama PSU arızalanmış olabilir gibi geldi bana. PSU arızalıysa gereken gücü tam olarak veremeyebilir veya dalgalı şekilde verebilir. Parçaları başka bir sistemde deneyerek sıkıntı nerde bulunabilir. Ayrıca bu tarz arızaların sebebi genellikle elektrik kesintisinden çok elektrik geri gelirken oluşan voltage spike dediğimiz durumdan oluşuyor. Bu yüzden kaliteli bir PSU ve regülatör priz kullanmanızı öneriyorum.

Çok fazla sebepten dolayı olabilir ama PSU arızalanmış olabilir gibi geldi bana. PSU arızalıysa gereken gücü tam olarak veremeyebilir veya dalgalı şekilde verebilir. Parçaları başka bir sistemde deneyerek sıkıntı nerde bulunabilir. Ayrıca bu tarz arızaların sebebi genellikle elektrik kesintisinden çok elektrik geri gelirken oluşan voltage spike dediğimiz durumdan oluşuyor. Bu yüzden kaliteli bir PSU ve regülatör priz kullanmanızı öneriyorum.
Öncelikle değerli yorumun için teşekkürler, elektrikler gittiğinde her zaman bilgisayarımı arkadan yani güç kaynağının switchinden kapatırım bu sanırım voltage spike dediğiniz durumu engelliyordur değil mi?

Sistemin kablolarını şu prizde kullanıyorum: https://www.akakce.com/akim-korumal...rli-2-usb-li-5-li-1-8-m-fiyati,244314950.html

Ve PSU olarak NZXT C750 80+ Bronze almayı düşünüyorum, forumdan güzel yorumlar almış.

Sistemi kendine getirir diye umuyorum, çünkü kasayla beraber gelen PSU kötü sanırım.

PSU'nun yapısına göre değişebilecek bir şey, tamamen korur diyemem en doğrusu prizden çekmek. Linkte paylaştığın priz kaliteli bir priz ama sadece yüksek akımdan korur voltaj dalgalanmalarından korumaz.
Cata CT-9187 Priz REGÜLATÖR(150-280V-4000W) Cata
Ben bundan kullanıyorum, yüksek ve düşük voltaj olduğu zaman otomatik kendini kapatıyor ve ayarladığın süre boyunca geri elektrik vermiyor, kısacası elektrik gitgellerinden koruyor. Normal bir voltaj regülatörünün ve UPS'nin yerini tutmasa da fiyatına göre iyi bi ürün istersen bir bak. Son olarak NZXT kalite olarak Dark'tan çok daha iyidir bence kaliteli PSU ama daha iyi fiyata başka ürünler de bulabilirsin, NZXT ürünleri pahalı oluyor genelde.

PSU'nun yapısına göre değişebilecek bir şey, tamamen korur diyemem en doğrusu prizden çekmek. Linkte paylaştığın priz kaliteli bir priz ama sadece yüksek akımdan korur voltaj dalgalanmalarından korumaz.
Cata CT-9187 Priz REGÜLATÖR(150-280V-4000W) Cata
Ben bundan kullanıyorum, yüksek ve düşük voltaj olduğu zaman otomatik kendini kapatıyor ve ayarladığın süre boyunca geri elektrik vermiyor, kısacası elektrik gitgellerinden koruyor. Normal bir voltaj regülatörünün ve UPS'nin yerini tutmasa da fiyatına göre iyi bi ürün istersen bir bak. Son olarak NZXT kalite olarak Dark'tan çok daha iyidir bence kaliteli PSU ama daha iyi fiyata başka ürünler de bulabilirsin, NZXT ürünleri pahalı oluyor genelde.
Fiyatı çok iyiymiş teşekkür ederim, bundan da sipariş vereceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı