PSU'dan LED Şerit Çekmek

ayakiras

Hectopat
Daha fazla  
Resimde görüldüğü gibi kasama şerit led bağladım daha önce 2 psu bozduğum için çekiniyorum açıkçası bunun bir zararı var mı önceki psu larımda çok nadir çalıştırmıştım. bozulan powerlar OCZ 550 W fatality serisiydi. Bozulan psuların nedenini hiç öğrenemedim çalışırlardı ancak pc görüntü vermezdi sistem canlanmazdı voltaj değerleri sanırım normaldi fanı dönerdi 12 volt güç verirdi ancak pc yi çalıştırmazdı. Bunu da belirtmek istiyorum belki fikri olan olabilir aslında esas soru power ın içindeki kontrolcüleri bozabilir mi ?

ll.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Güç kaynağı +5v -5v +3,3v -12v gibi voltajları doğru bir biçimde veriyor muydu?
Elektronikçi'ye götürmüştüm, bana şunu söyledi. Tüm voltajlarını kontrol ettim hepsi normal. "Neden çalışmadığını anlamadım" dedi. Kasaya bağlıyken Power tuşu ile ateşleniyor, Power harekete geçiyor ama sistemde hiç bir hareket olmuyor du.

Anakartı daha sonra çok kullandım. Mesela sıradan bir 450 watt PSU ile denedim sorunsuz açılıyordu, her şey çalışıyordu ama bilirsin sistem sorunsuz açılırken bir bip sesi gelir ve açılır. O yoktu işte. Sistemdeki bütün fanlar boşa dönüyordu. Daha sonra tekrar OCZ 550 watt aldım. Bu ikinci eldi. 6 ay çalıştı ve aynı şekilde tümüyle aynı tepkileri verir duruma geldi. Yine aynı sıradan PSU ile denedim PC yine çalıştı. Sonra işte HighPower aldım 1 senedir sorun yok ama belli de olmaz diyorum. Şunu da belirteyim ki şu adi 450 wattlık PSU'lar dan 6 sene kullandım, aynı elektrik hattı üzerinden tek bir problem yaşamadım. Hatta satmıştım.

LED'ler elektriği sömürüyor olamaz mı? Az güç tüketen bir bileşen olduğunun farkındayım ama RAM'lere giden elektriği düşürüyor olabilir ve bu da bilgisayarın açılmasına engel olabilir.

Hayır, hata.
LED'ler elektriği sömürüyor olamaz mı? Az güç tüketen bir bileşen olduğunun farkındayım ama RAM'lere giden elektriği düşürüyor olabilir ve bu da bilgisayarın açılmasına engel olabilir.
Hatalı anlaşıldı sanırım. Bu PSU'lar ile sadece bir süre led çalıştırılmıştı. Açılmama sorununu yaşadığımda led bağlı değildi. Led PSU'nun içindeki entegreleri bozmamış fakat ömrünü büyük oranda azaltmış da olabilir. Düşünceme göre sonradan tamamen gitmişte olabilir. İşte emin olamadığım nokta bu. Düşük voltajlar da PSU'ları bozmuş olabilir sonuçta. Düşük voltaj korumaları olan PSU'lar. Tam muamma burası. Aslında merak ettiğim PSU ile led şerit çalıştırarak PSU'nun bozulmasına sebebiyet veren bir örnek var mı, bunu merak ediyorum. Forum da bu merakımı gidermek istedim.

Üç yıldır akvaryumumda led aydınlatma kullanıyorum. 40 TL'lik 230w çin malı dandik bir psu'dan güç alıyorlar. şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım. (birkaç ledin ölmesi haricinde. Sebebi aşağıda)
elektronik ile amatör olarak ilgilenen biri olarak led'ler ile ilgili kısa bir bilgi vermek isterim. ledler akkor lambalara aksine enerjinin büyük bir bölümünü ısı yerine ışık enerjisine çevirirler, fakat led lerin belkide birçok kişinin bilmediği bir handikabı vardır. ledler çalıştıkları süre boyunca belli bir oranda ısınır ve iç dirençleri artar. Bu artış bağlı bulunduğu güç kaynağından normale oranla daha fazla akım çekmesine sebep olur. Eğer güç kaynağı bu değerleri karşılayamayacak yada akım sınırlaması olmayan bir devreye sahip değilse, bir süre sonra ya güç kaynağı arıza verecek yada led'ler yavaş yavaş sönük yanmaya yada titreşim yapmaya başlayacak ve arıza yapacaktır.
arama motoru görsellerinde power led diye arama yaptığınızda, ledlerin arkasında aluminyum bir plaka olduğu hemen dikkatinizi çekecektir. bu plaka ledlerin ısınmasını engellemek içindir. yukarıda da bahsettiğim üzere led'leri besleyen devreler özel devrelerdir. sıradan bir güç kaynağı hem ledlerin hemde güç kaynaklarının arızalanmasına sebep olabilir.
ayakiras arkadaşın bahsettiği olay benim aklıma ledlerin aşırı yük çekmesi sonucu psu nun aşırı yük devresinin aktif hale gelip, gücü kesmesi yada ledlerin gücü sömürmesi sonucu anakarta yetersiz güç gitmesi gibi geldi.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı