PUP. Optional. Webcompanion nedir?

Ihspnn

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ekran kartı: RX 6600
İşlemci: Ryzen 5 5500
RAM: 16GB
SSD: ADATA Legend 850 1TB
Anakart: ASUS PRIME A520M-K
Bilgisayarıma virüs taraması yaparken bir anda ortaya çıktı, önceden yoktu, ne olduğunu nasıl yüklendiğini hiç bilmiyorum, Malwarebytes zararlı olarak işaretlemiş. Bu dosya zararlı mıdır? Ne yapmam lazım?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-05 200824.png
    Ekran görüntüsü 2025-04-05 200824.png
    105,4 KB · Görüntüleme: 24
Bilgisayarıma virüs taraması yaparken bir anda ortaya çıktı, önceden yoktu, ne olduğunu nasıl yüklendiğini hiç bilmiyorum, Malwarebytes zararlı olarak işaretlemiş. Bu dosya zararlı mıdır? Ne yapmam lazım?

Bu dosyalar tehlikeli ama virüs değil potansiyel diyor silsen iyi olur yani.

Güncelleme: Önceden virüs taramasında sadece utorrent ve bittorrent virüs olarak görünüyordu. İlk taramayı yaptığımda utorrent'in görünmemesi garip gelmişti fakat bilmediğim bir dosyanın zararlı olarak işaretlenmesine odaklandığım için görmezden geldim. Seçili dosyaları sildikten sonra utorrent'i açmaya çalıştığımda dosyalar kaldırılmış uyarısını görünce sanırım ne olduğunu anladım. Fakat öncesinde utorrent'in dosyaları utorrent olarak geçiyordu, neden şimdi böyle göründü anlamadım, fakat torrent kullanan birisi değilim, belki ihtiyacım olur diye indirmiştim çeviri yaparken. Yani utorrent'in dosyaları başka şekilde de silinmiş olabilir ve bu dosya başka bir şeye aitte olabilir, benzer sorunu yaşayan birisi olursa diye bildiklerimi anlatmak istedim.

WebCompanion daha önce yüklediğin bir paket dosyası ile bilgisayara sessizce kurulan browser hijacking işlemi gerçekleştiren programlardır. Virüs değil sistemine zarar vermez ancak tarayıcını hedef alır. Tarayıcın güncelse büyük ihtimal işlevini yerine getiremeyecektir bu programlar. Genellikle reklam geliri için kullanıyorlar bunu ama tarayıcı trafiğini de toplayabiliyor (Hangi sitelere girdin gibi bu tarz bilgiler)

Location kısmından hangi programlar olduğuna bak ve isimlerini uzantılarıyla birlikte Google'da arat. Tam olarak neymiş, neye aitmiş bul. Bu şekilde bilgisayarına hangi paket aracılığıyla kurulmuş öğrenirsin.

Bilgisayarına daha önce kurduğun bir çeşit paket dosyası(Installer) ile gelmiş bunlar. Sen farkında olmadan bilgisayarına arka planda yüklenmiş veya paket kurulum penceresinde bir tik'i kaldırmayı unutup kurulum işlemini tamamlamış olabilirsin.

WebCompanion daha önce yüklediğin bir paket dosyası ile bilgisayara sessizce kurulan browser hijacking işlemi gerçekleştiren programlardır. Virüs değil sistemine zarar vermez ancak tarayıcını hedef alır. Tarayıcın güncelse büyük ihtimal işlevini yerine getiremeyecektir bu programlar. Genellikle reklam geliri için kullanıyorlar bunu ama tarayıcı trafiğini de toplayabiliyor (Hangi sitelere girdin gibi bu tarz bilgiler)

Location kısmından hangi programlar olduğuna bak ve isimlerini uzantılarıyla birlikte Google'da arat. Tam olarak neymiş, neye aitmiş bul. Bu şekilde bilgisayarına hangi paket aracılığıyla kurulmuş öğrenirsin.

Bilgisayarına daha önce kurduğun bir çeşit paket dosyası(Installer) ile gelmiş bunlar. Sen farkında olmadan bilgisayarına arka planda yüklenmiş veya paket kurulum penceresinde bir tik'i kaldırmayı unutup kurulum işlemini tamamlamış olabilirsin.
Anti-virüs programından seçili dosyaları kaldırdığım için, dediğiniz yolu deneme amaçlı, ne olur ne olmaz diye dosyanın ismini (WebCompanion) arattım ve Lavasoft isimli bir dosyanın içerisindeki WebCompanion dosyasına ait aşağıdaki görseldeki dosyaları buldum. Nasıl kurulduklarını hiç bilmiyorum, ne olur ne olmaz diye bunları da sileceğim. Teşekkür ederim.

Not: Bu dosyalar utorrent kurulurken birlikte kuruluyormuş, birkaç foruma daha göz gezdirirken gördüm. Gerekli bir şey değilmiş, zaten inerken de siz fark etmeden iniyor, kaldırın gitsin.

Bunlara da göz atmanızda fayda var.

Dosya Ekleri

• resim_2025-04-05_204848755.png
    resim_2025-04-05_204848755.png
    5 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Anti-virüs programından seçili dosyaları kaldırdığım için, dediğiniz yolu deneme amaçlı, ne olur ne olmaz diye dosyanın ismini (WebCompanion) arattım ve Lavasoft isimli bir dosyanın içerisindeki WebCompanion dosyasına ait aşağıdaki görseldeki dosyaları buldum. Nasıl kurulduklarını hiç bilmiyorum, ne olur ne olmaz diye bunları da sileceğim. Teşekkür ederim.
Sildiysen artık irdelemeye gerek yok hocam, güvendesin. Tarama sonucunda farkındaysan "PUP Optional" etiketi yer alıyor ve Potentially Unwanted Program yani "Potansiyel İstenmeyebilecek Program" anlamına geliyor. Bu tür programlar genellikle "zararlı" kategorisine girmez. Aklında soru işareti kaldıysa tekrar tarama başlatabilirsin. Geçmiş olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı