Python ile robotik kodlamaya nereden nasıl başlanabilir?

medet63

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, bu aralar robotik kodlamaya bayağı merak salmışım ,kendime küçük basit robotlar yapmak istiyorum ama bunun hakkında hiçbir bilgim yok, nereden nasıl başlamalıyım? (arayüze sahip basit-orta uygulamalar yapabilecek kadar Python biliyorum)

+ onerdiğiniz eğitim varmı?

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar, bu aralar robotik kodlamaya bayağı merak salmışım, kendime küçük basit robotlar yapmak istiyorum ama bunun hakkında hiçbir bilgim yok, nereden nasıl başlamalıyım? (arayüze sahip basit-orta uygulamalar yapabilecek kadar Python biliyorum)

+ Onerdiğiniz eğitim var mı?

Robotik kodlama için daha çok Arduino gibi kartlara ihtiyacınız var onlar da çoğunlukla C++ kullanıyor.

Python ile doğrudan robot yapamazsınız, yazdığınız kodun gerçek dünya ile etkileşime geçecek bir köprüye ihtiyacı var. Arduino gibi kartlar mikrodenetleyici tabanlı olduğu için bu işler için biçilmiş kaftanlar.

Python ile Arduino'yu kontrol de edebilirsiniz ama uğraşmaya değer mi bilmiyorum, Arduino'ya yazılım atıp köle cihaz haline getirmek lazım.

Arayüz kısmına gelirsek ESP-32 gibi kartların dahili Wi-Fi ve Bluetooth özellikleri var onlar için küçük arayüz tasarlayıp kartın Wi-Fi'sine bağlanarak o arayüze erişip kontrol edebilirsiniz, aynı modem arayüzüne girer gibi.

Ama derseniz ki sadece Python istiyorum o zaman bir Raspberry Pi gibi doğrudan Python destekleyen kartlara ihtiyacınız var.

Bu arada MicroPython'u da bir araştırın derim.

Son düzenleme:
Robotik kodlama için daha çok Arduino gibi kartlara ihtiyacınız var onlar da çoğunlukla C++ kullanıyor.

Python ile doğrudan robot yapamazsınız, yazdığınız kodun gerçek dünya ile etkileşime geçecek bir köprüye ihtiyacı var. Arduino gibi kartlar mikrodenetleyici tabanlı olduğu için bu işler için biçilmiş kaftanlar.

Python ile Arduino'yu kontrol de edebilirsiniz ama uğraşmaya değer mi bilmiyorum, Arduino'ya yazılım atıp köle cihaz haline getirmek lazım.

Arayüz kısmına gelirsek ESP-32 gibi kartların dahili Wi-Fi ve Bluetooth özellikleri var onlar için küçük arayüz tasarlayıp kartın Wi-Fi'sine bağlanarak o arayüze erişip kontrol edebilirsiniz, aynı modem arayüzüne girer gibi.

Ama derseniz ki sadece Python istiyorum o zaman bir Raspberry Pi gibi doğrudan Python destekleyen kartlara ihtiyacınız var.

Bu arada micropython'u da bir araştırın derim.

Raspberry Pi fiyat bakımından Arduino'ya göre daha pahalı ondan almayı düşünmüyorum şimdilik şu resimdekileri alıp kucuk bir araba yapıp Arduino'yu bunun uzerinden uygulamalr yaprak ogrenmeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda projelerimi ilerletme gibi bir şey olursa C++ ogrenmeye veya raspberry pi bakarım şimdilik Python da Arduino'yu kodlayabilecegimiz bir kutuphane uzerinden ilerlemeyi dusunuyorum. Önerdiğin Arduino kursu var mı peki? Cevabın için çok teşekkür ederim. + resimdeki parçalarla bir araba tasarlayıp kodlayabilirmiyim eksik varmı?

Dosya Ekleri

• resim_2024-11-12_140023025.png
    resim_2024-11-12_140023025.png
    276,1 KB · Görüntüleme: 19
Raspberry Pi fiyat bakımından Arduino'ya göre daha pahalı ondan almayı düşünmüyorum şimdilik şu resimdekileri alıp kucuk bir araba yapıp Arduino'yu bunun uzerinden uygulamalr yaprak ogrenmeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda projelerimi ilerletme gibi bir şey olursa C++ ogrenmeye veya Raspberry Pi bakarım şimdilik Python da Arduino'yu kodlayabilecegimiz bir kutuphane uzerinden ilerlemeyi dusunuyorum. Önerdiğin Arduino kursu var mı peki? Cevabın için çok teşekkür ederim. + resimdeki parçalarla bir araba tasarlayıp kodlayabilir miyim eksik var mı?

Bunun için ufak bir rehberim var: Rehber: Nasıl Arduino öğrenebilirim / Arduino'ya nasıl başlarım?

Attığınız parçalar ile bir araba yapılabilir ama motorları sürmek için bir motor sürücüye de ihtiyacınız olacak, çünkü Arduino'nun gücü tek başına o motorlara yetmez.

Motor sürücüyü biraz araştırıp ihtiyacınıza göre almanız iyi olur, mesela dört tekerlek de birbirinden bağımsız olsun derseniz dört çıkışlı bir sürücü bakmalısınız ama derseniz ikişer motor aynı yönlere baksa yeter o zaman iki çıkışlı bir sürücü işinizi görür ya da iki çıkışlı bir sürücüden iki tane alabilirsiniz.

Bu arada HC-SR04 ultrasonik mesafe sensörünün ve motor sürücülerin nasıl kullanıldığını da, Lezzetli Robot Tarifleri ve Robotistan gibi YT kanallarının oynatma listelerinde bulabilirsiniz.

Bunun için ufak bir rehberim var: Rehber: Nasıl Arduino öğrenebilirim / Arduino'ya nasıl başlarım?

Attığınız parçalar ile bir araba yapılabilir ama motorları sürmek için bir motor sürücüye de ihtiyacınız olacak, çünkü Arduino'nun gücü tek başına o motorlara yetmez.

Motor sürücüyü biraz araştırıp ihtiyacınıza göre almanız iyi olur, mesela dört tekerlek de birbirinden bağımsız olsun derseniz dört çıkışlı bir sürücü bakmalısınız ama derseniz ikişer motor aynı yönlere baksa yeter o zaman iki çıkışlı bir sürücü işinizi görür ya da iki çıkışlı bir sürücüden iki tane alabilirsiniz.

Bu arada HC-SR04 ultrasonik mesafe sensörünün ve motor sürücülerin nasıl kullanıldığını da, lezzetli robot tarifleri ve robotistan gibi YT kanallarının oynatma listelerinde bulabilirsiniz.

Rehbere baktım ciddden yararlı biligler içeriyor rehberde yazdıgın robo90 kanalındaki egitime baslayıp oyle ilerleyeceğim yardımların için çok teşekkür ederim. (eğer unutmazsam ilk projemi senle paylaşmak isterim hoşça kal)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı