Python yazım yanlışı

if'in İ'si büyük.
yıl değil yil yazacaksın.
<= böyle kullanılır. =< bu yanlış.
sürekli if else yerine if elif elif elif else kullan.

Şimdilik bunları fark edebildim.

Hemen yapıyorum.

Çok yazım yanlışı yapmışsın, açtığın parantezleri kapamamışsın, print içinde virgül eksikleri var vs. Kısacası hata değil, birden çok hatan var. Önce kendi kodunu, sonra benim attığımı incele. Ayrıca 6 - 10 arası *1.25, else yine 1.25. Daha dikkatli yazman gerekiyor :)

Hemen yapıyorum.
Kodunuzun birçok kısmında hata var. Sadece yazım hatası değil mantık hatası da var.

Tanımlamadığınız bir değişkeni kullanamazsınız. Satır 5'te "yıl" kullanmaya çalışmışsınız ancak değişkenin esas adı "Yil".

Hata değil ancak yukarıda zaten "integer"a dönüştürdüğünüz girdiyi tekrar int() fonksiyonu ile yazmanızı gerek yok. Ayrıca maaş özelinde float bir değer gelmesi oldukça olası olduğu için float() fonksiyonunu kullanmak daha mantıklı olabilir.

print() fonksiyonuna tekrar göz atmanızı öneririm çünkü yazmaya çalıştığınız şey print() fonksiyonu içinde hataya neden olacaktır.

"if-elif-else" konusuna çalışın. Bu örnek için sizi rahat ettirecektir.

Python büyük küçük harflere duyarlıdır. Bu yüzden "yil" ile "Yil" aynı şey değildir.

Ayrıca satır 9'daki else kısmında koşula bağlı olarak hiçbir şey değişmiyor çünkü yapılan işlem aynı: yenimaas=int(maas)*1.25. Bu direkt olarak bir hata olmasa da mantıklı değil.

Size ilk tavsiyem burada geçen her konuya tekrar çalışmanız. Buna ek olarak ".format" metodunu öğrenip kullanmaya çalışın. Bu sayede daha temiz görünen bir kod elde edersiniz.

Bir başka önerim ise kodunuzu kendiniz "Debug" etmeye çalışın. Python interpreter bir dil olduğu için bu işlemi rahatça yapabilirisiniz. Python nerelerde hata yaptığınızı, nasıl yaptığınızı hatta nasıl düzelteceğinizi bile söyleyebilir.

Eğer yapmak istediğinizi yanlış anlamadıysam şöyle bir kod yazdım. Gözümden kaçmış bir hata varsa benimki de çalışmayabilir ancak sorun yoksa benim kodumla kendi kodunuzu karşılaştırıp nerelerde hatalar yaptığını kendiniz anlamaya çalışın.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı