Q-Fan Control ile kasa fanlarını tamamen durdurmak

Burzum

Kilopat
Katılım
17 Kasım 2014
Mesajlar
70
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba. Kasamda biri önde biri arkada toplamda 2 adet kasa fanı bulunuyor. Fanlar en fazla 1500RPM hızında ve en düşük dönüş hızını %20 yaptığımda bile fanlar 1300RPM civarında çalışıyor ki zaten fanları %20 dönüş hızının altına alamıyorum. BIOS üzerinden Q-fan Control ayarı ile DC moda alıp fan off seçeneğini seçtim ve işlemci 50°c ye geldiğinde kademeli olarak artacak şekilde ayarladım. Yani kasa fanları 50°c altında tamamen duruyor ve 50°c üstünde kademeli bir şekilde hızlanarak çalışıyor. Gürültüden şikayetçi olduğum için böyle bir şey yaptım. Şimdi sadede gelirsek, bunun herhangi bir zararı olur mu?

-Anakart: ASUS TUF B450M Pro s
-İşlemci: Ryzen 3600.
-RAM: 2x8 3200MHz Adata XPG Gammix D30.
 
Olmaz. Yalnız dikkat edilmesi gereken sadece CPU sıcaklığı değil, ekran kartından çıkan sıcak havanın tahliye edilmesi ve temiz hava alması adına da önem arz ediyor bu iki fan. Eğer GPU sıcaklıklarınız da normalse sorun yok.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Olmaz. Yalnız dikkat edilmesi gereken sadece CPU sıcaklığı değil, ekran kartından çıkan sıcak havanın tahliye edilmesi ve temiz hava alması adına da önem arz ediyor bu iki fan. Eğer GPU sıcaklıklarınız da normalse sorun yok.

Ekran kartı 50°c civarında ve zaten ekran kartı ısınmayınca fanlar çalışmıyor, ısınınca da otomatik çalışıyor, yani kendisi default olarak öyle. Anakart 48°c ve depolama birimleri de 35°c civarında. Zaten oyun falan oynayınca ve sisteme biraz yüklenince işlemci 50°c oluyor ve kasa fanları çalışıyor. Benim derdim PC boştayken ya da ne bileyim Google, YouTube falan gibi sitelerde dolanırken o gürültüyü çekmemek. Oyun açınca zaten oyuna odaklandığımdan fanların sesi rahatsız etmiyor ve farkında olmuyorum. Cevabın için teşekkürler.
Sorunu hallettim ve kasa fanlarını tamamen kapatmadan da sessiz kullanabiliyorum. Eğer BIOS ayarlarından kasa fanlarını PWM moda alıp optimize all seçeneğini seçerseniz kasa fanları daha hızlı çalışıyor ve daha sonra DC moda alsanız bile ne yaparsanız yapın hızı istediğiniz kadar düşüremiyorsunuz. Mesela ben kasa fanları PWM modda çalışırken optimize all seçeneğini seçtiğimi fark ettim haliyle kasa fanlarımı en düşük seviyeye alsam bile 1300 RPM civarında çalışıyordu. Yapmanız gereken kasa fanlarını DC moda aldıktan sonra optimize all seçeneğini seçmek. Ben böyle yapınca kasa fanlarını 700 RPM civarına kadar düşürebildim ve kasa fanlarını kapatmadan da sessiz bir şekilde kullanabiliyorum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı