R 5600 OC ayarları nasıl olmalı?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhaba. Dark X127'den Phanteks glacier One 280 MP modeline geçiş yaptım. Şimdi sizlerin de tavsiyeleri ile güzel bir OC veya curve optimizer yapmayı düşünüyorum.

Sistemim:
Palit Gamingpro RTX 3070.
Ryzen 5 5600.
Gigabyte X570S Gaming X
Crucial Ballistix 16x2 GB RGB.
Sharkoon CA300T.
High Power 750W 80+ Bronze.
Phanteks Glacier One 280 MP.

Son düzenleme:
Hocam bu sistemler silikon bazlı sistemlerdir yani ben size 1 Volt düşürün desem mesela bende çalışırken sizde sorun çıkartabilir. Yani bu işi sizin kendiniz rehberler aracılığı ile bulmanız lazım.

Her ayar herkeste değişiklik gösterir. Deneme yanılma ile bulmalısınız.

Kulaktan dolma bilgiler ile deneyerek yaparsanız voltajı ayarlayamayıp kartın yanmasına sebep olabilirsiniz. Bilindik bir bilgisayarcıya götürüp yaptırmayı deneyebilirsiniz.

Hocam bu sistemler silikon bazlı sistemlerdir yani ben size 1 Volt düşürün desem mesela bende çalışırken sizde sorun çıkartabilir. Yani bu işi sizin kendiniz rehberler aracılığı ile bulmanız lazım.

Her ayar herkeste değişiklik gösterir. Deneme yanılma ile bulmalısınız.
Biliyorum bunları tabii ki ama örnek bir rehber bulmakta zorlanıyorum.

Ryzen Master ile AutoOC ve Curve Optimizer Per Core testi açtım. Test bittiğinde yapılması gereken nedir? BIOS'ta kaydetmek gerekiyor mu?

Ayrıca BIOS resetleyip sonra PBO ve CPB otomatik olarak ayarladım.

Son düzenleme:
Hocam OC veya voltaj müdahalesinden sonra ekran kartı stres teste sokulup frekans değerleri ve sıcaklık değerleri incelenmeli. Eğer sıcaklık çok artıyorsa OC iptal edilmeli. Mavi ekran alınıp alınmadığı kontrol edilmeli. Isıdan dolayı frekans kısıyor mu test edilmeli. Stres testinde her şey belli olur. HWMonitor ile ısı ve frekans değerlerini kontrol edebilirsin. Tabii Afterburner'de olabilir. Stres testi için bir sürü uygulama var.

Bpo OC u için öncelikle çekirdeklerinin kalite sıralamasını öğrenmeniz gerekiyor. Yani en iyi çekirdeğin ve en kotu çekirdeğin hangileri bilmen gerekiyor. Bunu bir arastir nasıl öğrenebilirsin. Öğrendikten sonra bpo OC'a başlayabilirsiniz. Voltaj ve SoC voltaj Auto da kalabilir kararli olduğu bir ayar bulduktan sonra ince ayarlara geçilebilir. Kararlı olduğunu ben Prime95 testinde anlıyorum. Hizli olmasi adına CPU-Z bench sekmesinde skorlari takip edip iyi olup olmadığına bakabilirsiniz. Kotuye godiyorsa ayari aksi yöne dogru ayarlarınız ama bayağı uzun bir iş. Kolay gelsin.

BIOS ayarlarından anlıyorsan AMD Overclocking'e girip oradan Precision Boost Overdrive sekmesine gir. Precision Boost Overdrive'ı "Advanced" yap. Sonra PPT değerine 120, TDC değerine 90, EDC değerine ise 100 ver. Max CPU clock override +200 yap. Platform thermal throttle limit'i 95 yap. Curve optimizer sekmesine gir All cores seçip sonrasında negative seçip değere 10 ver. Kaydet çık.

BIOS ayarlarından anlıyorsan AMD Overclocking'e girip oradan Precision Boost Overdrive sekmesine gir. Precision Boost Overdrive'ı "Advanced" yap. Sonra PPT değerine 120, TDC değerine 90, EDC değerine ise 100 ver. Max CPU clock override +200 yap. Platform thermal throttle limit'i 95 yap. Curve optimizer sekmesine gir All cores seçip sonrasında negative seçip değere 10 ver. Kaydet çık.
Hemen deniyorum hocam. Kendi yaptığım ayarlar ile SmallFFTs yaptım 75 derecede sabitledi ama gelin görün ki 4, 5 ve 6. çekirdek 2 adet fatal error verdi. Şimdi sizin dediklerinizi yapacağım.

Burada amaç ne zaten güçlü bir işlemci değil mi 5GHz 6GHz yapsanız 2katımı performans artacak bütün çekirdekleri 6GHz yapmanızlazım.
OC yapmayı öğrenmek, aldığım sıvı soğutmayı daha verimli kullanmak, işlemcinin darboğazını ortadan kaldırmak ve tabii ki kişisel bir haz.

Düzenleme:
Throttle limit: 95
Curve Optimizer: All Core - 10
Max Cpu BCO: 200
PPT: 120
TDC: 90
EDC: 100

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı