R3 1300X sistem 10-15 dakikada açılıyor

• Konuyu başlatan Cozus
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 377

Cozus

Hectopat
Yer
Anavrin
Daha fazla  
RAM
Corsair 8GB 3000 Mhz CL16
SSD veya HDD modeli
Kingston 120 GB SSD, 1TB 7200 RPM HDD
Ekran kartı
Sapphire İtx Rx 570
Anakart
Gigabyte ab350m ds2
İşlemci
AMD Ryzen 3 1300x
Bilgisayar eskiden normal 10-20 saniyede açılırken 4-5 aydır bu şekilde. 10-15 dakika oldu, tabii ki ilk zamanlar daha azdı ama artık çok arttı ve can sıkmaya başladı. Bazen nadir de olsa normal açılıyor. Güç kaynağından kaynaklı olduğunu düşünüyorum çünkü açılırken aynı zaman da güç kaynağı gürültülü bir şekilde sanki ölme yakınmış gibi bir fan sesi var, sonradan o fan sesi de düzeliyor ama devam ettiği de oluyor. 10-15 dakika sonra bekledikten sonra genellikle açılırken işlemci soğutucunun ışık git gel yapıyor ve mouse, klavye, monitör geliyor. Bunun güç kaynağından emin olmak istiyorum çünkü güç kaynağı fiyatları arttı ve boşa para vermek istemiyorum. (disklerimi kontrol ettim bir HDD bir SSD var ama ikisinin de sağlık durumu iyi)

Güç kaynağı: Corsair CV550 550W 80+ Bronze PSU.

Güç kaynağından ise önerebileceğiniz fiyat performans güç kaynağı var mı?

Dosya Ekleri

• IMG_20230105_153908507.jpg
    167,6 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_20230105_153917653.jpg
    103,5 KB · Görüntüleme: 41
Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer açılırken bu sorunlar olup oyuna falan girdiğinde sorun olmuyorsa problem güç kaynağı değildir, sistem en çok elektriği yük altında çekeceği için yük altında kapanıp kapanmadığına bak çünkü psu açılış süresini etkilemez, psuda bir yetersizlik varsa genelde sistem direkt kapanır, en azından çoğu zaman. Sistem Ssd üzerine kurulu ise SSD'yi tamamen doldurmadığından emin ol çünkü boyutu 120 gb fark etmeden çok doldurursan açılma süresine etkisi olur. Bahsettiğin çevre ekipmanların gidip gelmesine bağlı olarak bir ihtimal anakartın üzerinde bir problem de olabilir, BIOS sürümünü kontrol et. Aklıma başka bir şey gelmedi verdiğin bilgiler ile olabilecek bir soruna karşı ama acele edip hemen bir PSU alma, oyunlarda falan PSU'yu bir yüke sok durum ne bak.

Son düzenleme:
Evet denedim ama bir etkisi olmadı.
PSU ile ilgiliyse max 1000 TL

SSD %50 boştu format attıktan sonra ama aynı sorun devam etti. Bilgisayarı RDR 2 ve GTA 5 de test ettim zamanın ama herhangi gibi bir şey olmadı zaten bu oyunlarda darboğaz yaşadığım için işlemci değiştireceğim artı olarak da RAM alacağım.

Eğer yük altında dediğin gibi kapanmadıysa sorunun PSU kaynaklı olduğunu ben pek sanmıyorum. Açılırken yaşattığı problemi yük altında hayli hayli yaşatır ve sistemi kapatır anakart genelde psu kaynaklı sorunlarda. Bence bir şey satın almadan önce sorunun sebebini başka yerlerde aramalısın. Bir ihtimal bu klavye, mousedaki açılıp kapanmalardan dolayı anakartta problem olabilir belki ama kesin bir şey demek denemeden zor.

Teşekkür ederim bazı bilgisayara bağlı kabloları çıkartıp öyle testler deneyeceğim.

Bugün farkettim ki ekran kartı bilgisayar açılırken fanı dönmeye çalışıyor ama bir şey engel oluyor geç açılmanın sorunun bu olabileceğini düşünüyorum.
Yük altındayken bir sıkıntı yok düzgün bir şekilde dönüyor ekran kartı fanı.

Ekran kartı görüntüsü ve psu sesi

Son düzenleme:
Ekran kartlarının fanları sistem ilk çalıştığında en yüksek devirde döner, sonra normal devrine geçer BIOS aktif olduktan sonra, bu değildir sorununun sebebi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…