R3 3300X & RTX3060 sistemde underclock darboğazı azaltır mı?

553501

Decapat
Makaleler
3
Ryzen 3 3300X + RTX3060 sistemim var.
İşlemcimi 4.2GHz overclock yapmama rağmen darboğazda pek ilerleme göremedim.
Ekran kartımı underclocklasam darboğaz azalır mı?

4.2 GHz 3300X için bir overclock değil, çünkü işlemci zaten stok haliyle 4.3 GHz görebiliyor boost ile. Overclock yaptım diyebilmen için 4.3 GHz'in üzerine çıkman gerekiyor.

Ve evet, ekran kartını underclocklarsan tabii ki darboğaz azalır.

4.2 GHz 3300X için bir overclock değil, çünkü işlemci zaten stok haliyle 4.3 GHz görebiliyor boost ile. Overclock yaptım diyebilmen için 4.3 GHz'in üzerine çıkman gerekiyor.
Tüm çekirdekleri manuel olarak 4.2Ghz olarak çalıştırıyorum. 4.3Ghz üstüne çıkamadım bile. Voltaj'ı vs. tutturamadım, sistem stabilizasyon uyarısı veya mavi ekran verip durdu.

Tüm çekirdekleri manuel olarak 4.2Ghz olarak çalıştırıyorum. 4.3Ghz üstüne çıkamadım bile. Voltaj'ı vs. tutturamadım, sistem stabilizasyon uyarısı veya mavi ekran verip durdu.
Boost hızında zaten çoğu durumda tüm çekirdekleri 4.3GHz yapmaz. Sen de manuel çarpan ve voltaj vererek tüm çekirdekleri arttırmak yerine Curve Optimizer vs. ile tekli çekirdekleri arttırırsan o zaman oyun performansın daha yüksek olur.

Ryzen 3 3300x Curve Optimizer desteklemiyor.

Ryzen 3 3300x Curve Optimizer desteklemiyor.
Zen 2'de destek var diye hatırlıyordum, yokmuş. Yine de manuel çarpan yerine PBO ayarlarıyla oynamak oyunlar için daha mantıklı kalıyor.

PBO'yu Auto'dan Enabled yapınca giriş gecikmesi baya düştü. 40ms'tan 8-9ms.
Frekans için offset verdiğiniz zaman tercih edilen çekirdeklerin maksimum boost frekansı artar. Tabii soğutma ve silikon performansına göre biraz değişebiliyor işlemcinin davranışı.
FPS ne kadar değişir?
Ekran kartı zaten kullanılmadığı için, darboğaz seviyesinin altına düşürmediğiniz sürece düşmez.

Olması gereken FPSten ne kadar düşük alırım? Mesela şuan darboğaza rağmen 70-80 alıyorsak buna ne olur?

Olması gereken FPSten ne kadar düşük alırım? Mesela şuan darboğaza rağmen 70-80 alıyorsak buna ne olur?
Yine 70-80. Darboğazı göstermelik bitirmeye yarar UC yapmak, gerçekten darboğazı ortadan kaldırmak için işlemci performansını arttırmamız lazım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…