Çözüldü R5 1600 AF 1650 sistem kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

noWictor

Decapat
Bilgisayarım son zamanlarda sürekli kapanıyor. Kapanma sıklığını daha iyi anlamanız için şu şekilde açıklayayım: Örneğin hiç oyun oynamadığım zamanlarda çok nadir kapanırken, Valorant oynadığım zamanlarda oyun süresi içinde 1 defa kadar kapanma yaşanıyor. Bu kapanma durumu Red Dead Redemption 2 oynarken ise 2-3 defa gördüm. Mount & Blade II: Bannerlord'u direkt açamıyorum; oyunu açtığım gibi yüklenme ekranında bilgisayar kapanıyor.

Aşağıda mevcut sistem özelliklerimi paylaşıyorum:

Sistemim:
Ekran kartı: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1650 OC 4 GB 128bit GDDR5.
İşlemcim: AMD Ryzen 5 1600 AF.
RAM: Corsair 8 GB (2 tane) MHz baktığımda 2133 sonucuna ulaştım CMD'den.
Anakart: Gigabyte A320M S2H.
SSD: Adata Ultimate SU630 240 GB SSD.
HDD: Seagate 1 TB.
PSU: FSP500-60AHBC
Kasada 4 adet RGB fan var. 1 tane de işlemcinin üzerinde var.

Kullandığım ekipmanlar:
Klavye: Preo mygame MG43.
Mouse: Logitech G402.
Monitör Aryond A27 v1.2 240 Hz.
Kulaklık: HyperX Cloud II 7.1 kablolu.

Ayrıca, ekran kartı ve işlemci sürücülerini düzenli olarak güncelliyorum. Bilgisayarımın sıcaklık değerlerini oyunlara girdiğimde, GeForce'un uygulaması üzerinden kontrol ediyorum. Sıcaklık değerlerinin 65 ila 75 derece arasında gidip geldiğini görüyorum. Oyun oynamadığım süreçlerde ise sıcaklık 50 derece veya daha aşağısında seyrediyor.

Sorunumun nedenini belirleyebilir ve alternatif bir çözüm önerisi sunabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

Çözüm

Şu anda durumumu size açıklayayım. Bilgisayarı uzman birine teslim ettim. Kendisi özenli çalışan biriymiş tek tek temizlediği fanlara kadar fotoğraflarını attı bana az önce. Sorunun ne olduğunu bilmediğimiz için ve işi yapan kişiyle öğleden sonra iletişime geçtiğimiz için bilgisayarın bir gün onda kalmasını makul bulduk yarın alırsınız bu gece yaparım dedi. Şu anda bilgisayar onda hâlâ uğraştığını belirtti. Ve PSU almam lazım.

ZALMAN ZM600-TXII 600W 80 PLUS GÜÇ KAYNAĞI fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

Buna ne dersiniz?

FSP HYPER H3-550 80+ PRO 550W Güç Kaynağı - Gaming.Gen.TR

Bunu da buldum.

Arkadaşlar son durumu bildiriyorum. PC'nin güç kaynağı ömrünü doldurduğu için sürekli kapanma yapıyormuş. Ayrıca fanlarda biraz kirlilik oluştuğu ve en son termal macun süren kişi dandik bir macun kullandığından dolayı bilgisayar aşırı ısınıyordu. Bir güzel temizliği yapıldı ve yeni güç kaynağı takıldı. Eskiden strese soktuğumda 15. saniyede 80 dereceleri geçen işlemcim şimdi 45. saniyede en fazla 73 gördü. Aynı zamanda 16. saniyede otomatik kapanan bilgisayarım 45. saniyeye kadar hiçbir sorun görmedi ki zaten 45. saniyede de ben durdurdum. Kısacası sorun çözüldü. İlgilenenlere ilgileri için teşekkürler. İyi günler.
Güç kablosunda bir sıkıntı olabilir.

Evde bir kablo daha olacak onu takıp deneyeceğim ve geri dönüş sağlayacağım.

Anlık olarak kablo değişimini gerçekleştirdim ve bu şekilde bilgisayarı açtım. Şu anda çalışıyor. Daha önce yaptığımda kapandığı şeyleri deneyeceğim. (oyun oynamak, Google'da gezmek gibi) sonuçları size iletirim.

Güncelleme: En son mesajımdan bu yana bir süre denedim. Sorun hala devam ediyor. Fakat önceden günde 10 defa kapanıyorsa kabloyu değiştirdiğimden beri 3 defa falan kapanmıştır. Bir azalma söz konusu fakat çözüm olmadı.

Son düzenleme:
Deneyin
Yeni kablo alın. Başka bir kabloyla bu kadar azaldı ise yeni kablo iş görür diye düşünüyorum.

Yakınınızda veya tamirciye gidin orada başka PSU ile test yaptırın. İlk önce sorun ama yapılıyor mu diye.

Merhaba bugün bilgisayarı bir uzmana götürdüm. Öncelikle bilgisayarı tertemiz yaptı. Özenle çalışmış gerçekten. Ve Power Supply'ın ölü olduğunu ömrünü tamamladığını söyledi. Elinde 2 adet PSU olduğunu alabileceğimizi fakat dilersek de internetten alabileceğimizi söyledi. Elindeki PSU'ları atıyorum.
1. kaliteli dediği: https://www.hepsiburada.com/power-b...JhCth9mbabAV1RSg-mAaAu0XEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

2. orta kalite dediği: https://www.hepsiburada.com/powerbo...0T8781tE7XK89n80N5kaAgapEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Kendisinden almamı mı önerirsiniz yoksa internetten daha kalite bir marka mı tercih etmeliyim?

İkisi de vasatın altı. Rampage PSU bile daha iyi. İnternetten alın bütçe söyleyin önereyim. İkincisinde 80 Plus bile yok.

Bilgisayar konusunda çok bilgim yok OCCT dediğiniz nedir?

Stabilite testi. Power testini çalıştırdıktan sonra ortadaki istatistik kısmından 5V ve 12V kısmını takip edip ekran görüntüsü alır mısınız?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…