R5 1600 AF ve RX 5500 XT darboğaz mı yapıyor?

oTToman16

Centipat
Arkadaşlar merhaba.
PC'yi kendim topladım anlarım da bu işten. Her parçayı sorunsuz taktım fakat oyun oynarken bir iki defa ekran gitti, PC kilitlendi. Tüm parçalarım sıfır. Acaba darboğaz mı yapıyor da kapanıyor PC? Bazen de oyun oynarken sorunsuz 1-2 saat oynuyorum, sorun yok.

Sistem:
  • ASUS Prime B450M-K
  • Ryzen 5 1600 AF 12nm
  • Sapphire Pulse RX 5500 XT 8 GB 128 Bit
  • XPG D30 3000 MHz 2x8 RAM
  • 128 SSD var Crucial
  • Toshiba P300 2 TB HDD
  • 600W 80+ Xigmatek Power
Sizce neden yapıyor olabilir? Tüm parçalar sıfır. PSU bağlantıları hepsinde doğru. Hatta Driver'ler güncel. Hatta CS:GO'da 280-300 civarı FPS alıyorum. GTA 5'te 110-120 arası FPS alıyorum. Sorun yok gibi ama iki kere oldu. Sizce nedendir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu bahsettiğiniz durum 2 ihtimali aklıma getirdi. Birincisi PSU kaynaklı olabileceği ki pek sanmıyorum. İkinci olarak AMD ekran kartı sürücü problemi. Darboğaz bahsettiğiniz durumu oluşturan bir şey değildir. Bence sorunu yazılımsal kısımda arayın. Bu arada overclock yaptıysanız stabil olmayan overclock da bu duruma sebep olur.

Bu bahsettiğiniz durum 2 ihtimali aklıma getirdi. Birincisi PSU kaynaklı olabileceği ki pek sanmıyorum. İkinci olarak AMD ekran kartı sürücü problemi. Darboğaz bahsettiğiniz durumu oluşturan bir şey değildir. Bence sorunu yazılımsal kısımda arayın. Bu arada overclock yaptıysanız stabil olmayan overclock da bu duruma sebep olur.
Yok overclock yapmadım henüz daha 1 haftalık ama yanıtlarınız için teşekkür ederim bakalım tekrar gözlemleyeceğim. Olmadı tekrar mı format atsam.
Sorununun ne olduğunu tam bilmiyorum ama işlemcin o ekran kartını çok rahat besleyecek bir işlemci. Sorun darboğaz değil
Psu geldi aklıma. 3 sene önce almıştım yada tekrar format atıp yeniden mi driveri kurayım. Yarınımız için teşekkür ederim.
Aslında overclock yapmayı düşünüyorum ama sıvı soğutucu alayım öyle. Videolarını izledim R5 1600 AF overclock ile 4.4 ghz e kadar çıkıyor. Birde işlemci 2666 mhz destekliyor. Ama ram lar 3000 mhz. Bios da dram kullanımı 2666 yazıyor ama. Üst kısımda 3000 mhz yazıyor. Ekran görüntüsü paylaşabilirim isterseniz

Son düzenleme:
Yaşadığınız sorunun darboğaz ile alakası yok. İşlemci overclock yapmana gerek yok zaten çok rahat besliyor. DDU ile ekran kartı sürücünü sil 20.2.2 sürümünü yükle. BIOS güncelle chipset güncelle XMP açıksa kapatıp öyle dene aklıma gelenler bunlar.

Yaşadığınız sorunun darboğaz ile alakası yok. İşlemci overclock yapmana gerek yok zaten çok rahat besliyor. DDU ile ekran kartı sürücünü sil 20.2.2 sürümünü yükle. BIOS güncelle chipset güncelle XMP açıksa kapatıp öyle dene aklıma gelenler bunlar.
Teşekkürler bir deneyeceğim. Bir kaç gün sonra deneyim lerimi tekrar yazacağım.

Arkadaşlar merhaba.
PC'yi kendim topladım anlarım da bu işten. Her parçayı sorunsuz taktım fakat oyun oynarken bir iki defa ekran gitti, PC kilitlendi. Tüm parçalarım sıfır. Acaba darboğaz mı yapıyor da kapanıyor PC? Bazen de oyun oynarken sorunsuz 1-2 saat oynuyorum, sorun yok.

Sistem:
  • ASUS Prime B450M-K.
  • Ryzen 5 1600 AF 12nm.
  • Sapphire Pulse RX 5500 XT 8 GB 128 Bit.
  • XPG D30 3000 MHz 2x8 RAM.
  • 128 SSD var Crucial.
  • Toshiba P300 2 TB HDD.
  • 600W 80+ Xigmatek Power.
Sizce neden yapıyor olabilir? Tüm parçalar sıfır. PSU bağlantıları hepsinde doğru. Hatta Driver'ler güncel. Hatta CS:GO'da 280-300 civarı FPS alıyorum. GTA 5'te 110-120 arası FPS alıyorum. Sorun yok gibi ama iki kere oldu. Sizce nedendir?

1. ıhtimal ekran karti Driver problemi.
2. ıhtimal (bana gore daha düşük) PSU problemi.
Yuzde 80 Driver kaynaklidir DDU ile Driver'ı silip başka bir sürum Driver kurabilirsiniz ben de ayni sorundan muzdariptim 19.9.2 surumunu kurdum 5 gundur kapanmadi ekran. Ayrica PSU'da sorun olup olmadigini kesinlestirmek icin OCCT indirip PSU testi yapabilirsiniz.

Yuzde 80 Driver kaynaklidir DDU ile Driver'ı silip başka bir sürum Driver kurabilirsiniz ben de ayni sorundan muzdariptim 19.9.2 surumunu kurdum 5 gundur kapanmadi ekran. Ayrica PSU'da sorun olup olmadigini kesinlestirmek icin OCCT indirip PSU testi yapabilirsiniz.

Şimdi yine yaptı ekran kartından olduğunu düşünüyorum. Çünkü ekran direk kilitleniyor. Siyah ekran geliyor arka da ki oyun sesleri böyle anlık gelip gidiyor birkaç kez. Sonra 15 20 saniye sonra PC reset atıyor. Sıfır ekran kartı neden bunu yapar ki. PSU'dan da oyun açınca ses geliyor aşırı. Ama sanırım fanı gevşek dokununca ses gidiyor yani bastırınca. Şimdi dediklerimizi yapacağım kaldırıp yeniden kuracağım inşallah düzelir.
DDU ile kaldırdım. Yeni Driver versiyonu olan adrenalin 19.12'yi kurdum bakalım şimdi deneyeceğim. Benim anlamadığım. Bu ekran kartları çıkalı 4 5 ay kadar oldu ama 19.12 versiyonu çıkış tarihi 27/04/2019 normal mi bu anlamadım pek ama kurdum bakalım deneyeceğim.

Ayrıca ooct yi kurdum PSU test e bastım işlem %100 ekran kartı %100 85 derecelere çıktı. 12 dk falan bekledim ama. Bişey olur diye kapattım testi. Normal mi bunlar beklemeli miyim C.
Olmadı ya aynı sorun devam etmekte. Nasıl yapabilirim bunu nedendir.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı