R5 1600 sistemde uygulama veya Browser'ların aniden crash yemesi

alsachestrava

Femtopat
Daha fazla  
Herkese merhaba arkadaşlar.

Geçen günlerde uzun süredir bilgisayarıma format atmadığımı fark ettim. Çok fazla oyun/dosya yükleyip silmiştim ve yeniden sıfırdan başlamak istiyordum. Format öncesi yaşadığım en büyük sorun Firefox'da sitelerin açılmasının 5-6 saniye yerine 20-30 saniyede gibi ya da Yt'da ses ayarlama tuşunun laglanması gibi problemlerdi. Her neyse, geçen gün buradaki rehberdeki dosya doğrultusundaki Windows 10 dosyası ile formatladım. Hiçbir sorun yaşamadım formatlama esnasında. Hatta bahsettiğim problemlerden kurtuldum hızlandı bilgisayarım ancak bu sefer şöyle bir problem ortaya çıktı. Tam olarak anlamadığım anlarda ve genellikle basit durumlarda uygulamalarım ve sekmelerim crash yiyor. Örneğin, Firefox'da 7. 8. sekmeyi açınca her sefer olmamak şartıyla bir anda anlamsız crash yiyorum. Yavaşlama ya da donma gibi problem olmadan direkt sanki ben kapatmışım gibi Firefox kapanıyor. Açtığımda crash yediğimi söylüyor. Bunun dışında Spotify + browser açtığımda yine her sefer olmamak şartıyla crash yiyiorum. Ya Spotify kapanıyor ya da yukarıda dediğim gibi Firefox. Spotify'ın penceresi simsyah ya da bembeyaz oluyor ve hareket ettirilmiyor. Aynı şey oyunlarda da mevcut. Long Dark oynarken 45. dakikalarda oyunum bir anda kapandı.(Daha önce saatlerce oyun oynadığımda kapanmayan bilgisayarım) bir andan teams açıkken Firefox açınca ikisi de kafayı yiyor. Neredeyse 1 sene önce aldığım bir oyun bilgisayarından bahsediyorum. Daha önce saatlaerce hardcore oyun oynadığım/ Witcher gibi oyunlarda Ultra'da en fazla 5-10 FPS farkıyla cayır cayır oynatan bilgisayarım daha doğru dürüst oyun oynamadan böyle problemler çıkartmaya başladı. Aynı anda 2 tane browser açıp oradan çalışan bir adamdım ben artık onu da yapamıyorum. Birkaç defa şu uyarıya maruz kaldım sekme crash yerken. Hatada "out of Memory/ Memory'de yer açın" tarzında bir şeyler yazıyordu.(Her seferinde değil) ben de ister istemez RAM'imden şüphelendim. G.Skill'in 8 GB RAM'i var bende. Technopat'in RAM arızası kontrol etme videolarını izledim. Ne Windows bellek hata tanımlayıcısında ne de Event Log'da bir hata görünmüyor.

Sorunun ne olduğu ve nasıl çözüleceği hakkında destekleriniz bekliyorum arkadaşlar.

PC specs.
R5 1600.
RX 570.
Gigabyte B450M S2H.
G.Skill 8 GB RAM 2600HZ.

Öncelikle formattan sonra yaşanan bu problemlerin genelde 2 sebebi olur, driverları güncellerken program kullanmak ya da indirdiğiniz Windows dosyasının değiştirilmiş bir versiyon olması. Yerinde olsam öncelikli olarak, temiz bir Windows dosyası indirip temiz bir şekilde kurallarak uygun format atardım ardından da driverları elle kurup. Firefox yerine de Microsoft Edge'yi şiddetle tavsiye ederim.
Format dosyasına buradan ulaşabilirsin: Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum - Technopat Sosyal
Formatı bu şekilde attığından da emin olmalısın:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca tek tek donanım testleri de yapmanız yararınıza olacaktır. Örneğin HDD, RAM öncelikli olarak başlayın. Nasıl test edeceğinizi Youtube Technopat kanalında var.

Öncelikle formattan sonra yaşanan bu problemlerin genelde 2 sebebi olur, driverları güncellerken program kullanmak ya da indirdiğiniz Windows dosyasının değiştirilmiş bir versiyon olması. Yerinde olsam öncelikli olarak, temiz bir Windows dosyası indirip temiz bir şekilde kurallarak uygun format atardım ardından da driverları elle kurup. Firefox yerine de Microsoft Edge'yi şiddetle tavsiye ederim.
Format dosyasına buradan ulaşabilirsin: Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum - Technopat Sosyal
Formatı bu şekilde attığından da emin olmalısın:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Ayrıca tek tek donanım testleri de yapmanız yararınıza olacaktır. Örneğin HDD, RAM öncelikli olarak başlayın. Nasıl test edeceğinizi Youtube Technopat kanalında var.

Format şeklini daha öncede burdan ve bu şekilde yapmıştım. Şimdi de aynen bu şekilde yaptım.

Driver için herhangi bir uygulama kullanmadım. Anakart ve ekran kartımın driverlerını kendim kurdum.

Daha önce dediğiniz tarzda bir işlem yapmadım. Hdd ram öncelikli başlatmak ne demek? donanım testleri için hangi programları kullanmalıyım? öneri verebilirseniz memnum olurum

Öncelik derken ilk olarak o donanımları test edin demek istedim.
RAM testi için : Biraz uzun sürebilir

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı