R5 2600 için stok soğutucu yeterli mi?

A. Berat ERDEM

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Makine mühendisi
AMD Ryzen 5 2600 stock soğutucu kullanıyorum. Sizce yeterli mi?
Sistemimin
Anakart MSI X470 GAMING Plus
RAM Corsair Vengeance LPX 8 GB 3000MHz DDR4 4 kanal 32 GB
Ekran kartı Sapphire Nitro+ RX 5700 XT 8 GB 256 Bit
PSU Zalman ZM700-XL
M. 2 SSD Samsung 970 Evo Plus 500 GB
Kasa Aerocool clyn RGB
Monitör ASUS VG279Q
İşlemci yeterli mi? Stok soğutucu işimi görür mü?

Stok soğutucu yeterli de o sistemi 1080P kullanıyorsanız ciddi bir işlemci darboğazı var demektir. Ben stok soğutucu ile kullanıyorum Prime 95 çalıştırmadığım sürece 75 dereceyi geçmiyor ama en hafifinden bile olsa OC için yetersiz bir soğutucu.

Sistemine bakılırsa O.C işi ile uğraşacaksınız sanırım. Bu yüzden yeterli gelmez. Şöyle söyleyeyim şuan kış ayında olduğumuz için macunu falan yeniyse kasa içi de temiz ise biraz götürür fakat yaz ayında yetmez. Eğer O.C işi ile uğraşmıyorsanız stok hızlarda yeterli.

@55superx Prime95, işlemcinin voltaj değerleriyle oynayan bir yazılım. Tavsiye etmem. AIDA64 gibi yazılımların benchmarklarını kullanın. Ek olarak normal şartlarda yeterli bir soğutucudur. Belki 100-200 MHz overclock edersiniz, yukarsına yetersiz gelecektir.

4.0 GHz ile bile boşta 65 derecelere fırlıyor. Oyuna girmeye cesaret edemeden stok hale döndürdüm. Kısaca bu soğutucuyla düzgün overclock yapılmaz.

Stock soğutucu yetersiz olsa fabrika tarafından tüketiciye sunulmaz, yani yeterlidir. Ancak Overclock yapacaksanız yetersiz kalabilir. Yeterli olmasındaki tek etken soğutucunun türü de değildir, kasanızın hava akışının doğru ve yeterli olması gerekir.

Stok soğutucunun normal koşullarda yeterli olduğunu düşünüyorum biraz gürültülü olmasına rağmen. Render alma gibi işlemci kullanımının yüksek olduğu işlemlerde uzun sürenin sonunda thermal throttling sorunları yaşayanlar var.

3.9'da bende 63 dereceyi geçmiyor. Kasa CM MBox 3

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…