R5 2600 RTX 2060 Sistemde Yavaşlığın Sebebi Nedir?

goodes1905

Megapat
Arkadaşlar, halihazırda yaklaşık 2 senedir kullandığım sistemim şu:
Ryzen 5 2600.
RTX 2060.
2x8 3200MHz DDR4 RAM.
FSP Hydro 700W Bronze.
Başlıktaki soruyu sormamın sebebi şu, geçen sene 2K monitör aldım ve halen onu kullanıyorum, internette bazı darboğaz testleri yaptığımda 2K için Ryzen 5 2600'ün RTX 2060'a darboğaz yaptığını gördüm. Kişisel olarak şu vakte kadar birçok oyun oynadım ve bu darboğazın çok da etkisini gördüm diyemem (AC Odyssey'de görmüştüm biraz). Bilgisayarda genel bir problem olarak söyleyebileceğim şey, masaüstünde ya da Chrome'da gezerken ciddi yavaşlamalar oluyor ama bunun sebebinin ne olduğunu anlayabilmiş değilim. Sorum ise basit, sizce yeni bir işlemciye geçmeli miyim? Bu darboğaz mevzusunun, oyunlarda ekran kartı performansını düşürmesinden başka bir olayı var mı ( ekran kartına zarar vermek ya da bahsettiğim internette gezinirken yaşanan kasmalar ile ilgili falan) ona göre yenisini almayı düşünebilirim.

Depolama olarak ne kullanıyorsunuz? SSD? HDD? Çünkü masaüstünde ciddi kasmalar oluyorsa parçalarda değil de disklerinizde sorun olabilir. Hayır darboğaz parçalara zarar vermez. Darboğaz sadece ekran karıtnın tam güçte çalışmamasıdır. Bunun zarar veren bir yönü yoktur. İşlemci değiştirme konusunda ise anakartınızın modeline göre güncel bir işlemciye geçmek mantıklı olabilir.

Alakası olur mu bilmiyorum fakat kendi sistemimde HDD mevcut iken bahsettiğiniz gibi masaüstü ve tarayıcılarda gezinirken yavaş çalıştığını fark etmiştim ve HDD'den kurtulduktan sonra düzeldiğini gözlemledim. Benzer bir durum mu yaşanıyor, HDD'niz var mı bilmiyorum. Belirtmek istedim.

Bunun dışında ise işlemcinizi yükseltseniz tabii ki çok daha iyi olur.

Son düzenleyen: Moderatör:

WD 500GB Blue SN570 GEN3x4 M.2 2280 SSD (3500 MB okuma / 2300 MB yazma) ve 1 TB HDD (modelini hatırlayamadım) kullanıyorum, Windows SSD'ye yüklü. HDD'den SSD'ye ilk geçtiğimde bu bahsettiğim kasmalar azalmıştı, fakat son zamanlarda yine artmaya başladı. Format attığımda düzeliyor düzelmesine de her 7-8 ayda bir format atmayı da ben istemiyorum. Aslında açtığım konudaki asıl merakım bu kasmalardan ziyade darboğaz ile alakalıydı ( internetteki testlerin yalancısıyım), yani kasmalar için acaba darboğazdan mı kaynaklanıyor diye sormuştum yoksa dediğim gibi belki de benim 20-30 tane Chrome tabı açıp bir şeyler yapmamdan dolayı da olabilir bu bahsettiğim kasmalar.​

Anakart olarak da TUF B450 Pro Gaming kullanıyorum bu arada.​

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…