R5 2600 Sistem Donma Ve Kilitlenme Sorunu

Vykwarus

Kilopat
Makaleler
1
Herkese iyi sosyaller,
Yaklaşık 3 ay önce satın almış olduğum sistemde yer yer donmalar yaşanıyordu fakat şu son zamanlarda artmaya başladı. Saatlerce AC: Odyssey, Witcher 3 veya COD: MW gibi oyunları ultra grafiklerde oynamama rağmen hiçbir sıkıntı olmuyordu. Fakat Apex Legends veya DOOM Ethernal veya DOOM 2016 gibi oyunlarda belli bir süre sonra sistem çöküyor bir şey yapamıyorum, "drrrr" diye bir ses yapıyor (sesler takılıyor) ve hiçbir müdahalede bulunamıyorum. Ancak güç düğmesine basılı tutarak kurtarabiliyorum.

Sistem özelliklerim:
-R5 2600
-Gigabyte B450 Aorus pro
-XPG 2x8 GB 3000 Mhz CL16
-1 TB Samsung QVO SSD
-Gigabyte RX 5700 XT 8G-OC
-Cooler Master ML240 v2
- FSP 650w 80+ Bronze PSU

Sistemin Durumu:
-Oyun içerisinde sadece GPU2 sıcaklığım 80-90 arası değişiyor. Onun dışında diğer parçaların sıcaklığı 50'yi bile zor görüyor.
-Bugün yaşadığım bir donma da BİOS içerisinden FAN ayarlarını değiştirdikten sonra F10 ile kaydet ve çık dediğimde yine dondu. Tekrar BİOS'a girdiğimde donma gerçekleşmedi. Güç tuşu ile düzeltebildim.
-SSD sağlığını HD Tune ile kontrol ettiğimde %100 olarak çıktı.
-Memtest86 ile RAM testi yaptığımda hiçbir sorun ve hata bulmadı. (Test 4 saate yakın sürdü)
-Premiere Pro veya HandBrake ile saatler süren işlemler yaparken bir problem yaşamıyorum.
-Oyun yüklerken özellikle diske yazma yaparken PC kullanılmaz hale geliyor.
-BİOS dahil tüm yazılımlarım son sürüm ile güncel.

Nasıl çözeceğimi bilemiyorum artık. Yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'lerde sorun gözükmüyor olsa bile, eğer donmalar sık yaşanıyorsa, RAM'lerin birini söküp o şekilde kullanmayı deneyebilir misiniz? En azından elenmiş olur tamamen. Sorun devam ederse SSD'nin firmware güncellemesini yapmadıysanız yapabilirsiniz.

Hocam ben sadece yaşadığım bir sorunu söyledim macun işlemcide yaşattığı sorunu.

@Özgür Adam Size bir şey demedim zaten. Konu içeriğine cevap olarak yazdım. Dediğiniz de bence mantıklı. SSD'de olabilir sorun. İşlemci macunuyla alakası olduğunu sanmıyorum, eğer onu demeye çalıştıysanız son mesajınızda.

Dediğinizi deneyeceğim. Teşekkür ederim.

SSD ile alakalı o zaman kardeşim yazma okuma indirme işlemlerini SSD yapıyor.
İşletim sistemi ve büyük depoları ayırmak için bir SSD alacağım. O zaman bilgileri güncellerim.

PSU sorunu gibi geldi. Bellekler sağlam, disk sağlam, her şey düzgün.

Anakart genelde bu hataları yapmaz. Oyum PSU’ya.
Ben de o şekilde düşünüyorum. Bütçem o zaman yetmediğinden bunu aldım. 600 watt öenrilen güç kaynağı diyor ekran kartı için fakat 650 watt benimki. Umarım overload olmuyordur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…