R5 2600 Undervolt Yapmalı mıyım?

deactivatedfemo

Hectopat
Merhaba, yakın bir zamanda aldığım hazır sistemin testlerini yaptım ve birkaç sorum var.
Sistem özellileri:
  • AMD R5 2600 Stock
  • Gigabyte B450M S2H
  • Team T-Force Vulcan Z TLZRD48G3200HC16C01 8 GB
  • RX 5500 XT 8 GB
  • Jamesdonkey 240GB SSD
  • Seagate 250GB 7200RPM / 16MB
  • 600W +80
  • Önü mesh 4 Fan(1100~1600RPM), 3 Adet ön ve 1 adet egzoz fan.

Testler 27 ~ 25 derece oda sıcaklığında yan panel kapalı ve Prime95 / FurMark aynı anda çalıştırılarak yapılmıştır.

Işlemci / CPU (35 Dakika):
En düşük 35° / En yüksek 70.3°.

Ekran Karti / GPU (27 Dakika):
En düşük 40° / En yüksek 73°.
(Ekran kartı stock fan ayarlari ile çalıştı. En yüksek %41 ile çalıştı fanlar, sıcaklık 15+ dakika 71° sabit kaldıği için testi sonlandırdım.)

Ek olarak:
SSD, RAM ve Anakart sıcaklıkları için testler var mı bilmiyorum fakat benim yukarıdaki testler sırasında gözlemlediğim kadarı ile 3 bileşenin sıcaklıkları gayet iyiydi.

Danışmak Istediklerim:
(Sistemi stock olarak kullanacağım, overclock düşünmüyorum)

1. R5 2600 Işlemci sıcaklıkları kabul edilebilir ama undervolt yapmayı, Undervolt yapmanın yararını uzun süreçte göreceğimi düşünüyorum. Undervolt yapmalı mıyım? (R5 2600 Undervolt işlemi hakkında bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim)
  2. Mesh ön panel arkası 3 adet bulunan fanlardan birini tahliye için üst kısma takmalı mıyım? Egzoz fanın yetersiz kalması söz konusu mu?
  3. Ekran karti ZeroDB mantığı ile çalışıyor. Test sürecindeki sıcaklık beni rahatsız etmedi ama 70° sıcaklıkta fanın % 35 ~ %40 çalışması bir tık yetersiz gibi geldi. AMD yazılımı üzerinden manuel fan ayarları yapmalı mıyım?
  4. Elimde tam olarak bilmesemde 8 ya da 10Cm'lik 2 adet fan var. Bunları tahliye için üst panele takmam mümkün mü? Üst panel 12Cm'lik 2 adet fan yuvasina sahip.
Ilgilenen herkese şimdiden teşekkürler.

Sıcaklıkların normal ilgilenecek bir sorunun yok.
Sıcaklıkları firmalarin verdigi maksimum değerlere göre kontrol ettiğimde zaten onu farkettim.Benim cevap bulmayı umduğum şey undervolt işlemi.Detaylı bir araştirma yapmadım fakat undervolt işleminin bir zararı olduğunu görmedim.Overclock yapmayı planlamadığim için işlemciyi undervolt yapmak bana mantıklı geldi ve bilgisi olanlardan fikir almak istedim.
75'i geçmesin de, sıkıntı olmaz. Fan ayarını isterseniz yapın, şu dereceye geldiğinde şu kadar çalışsın diye gibi.
Aklımda olan global ayarları varsayılan bırakıp oyunlara göre profil oluşturmak.
Benim R5 2600'ümde ciddi sıcaklık sorunları var yeni almama rağmen.Bir iki gün içerisinde değiştireceğim."Silicon Lottery" dediğmiz olaya kalıyor bu da.
Teknoloji şans işi klişesini yapmak istemezdim ama şanssızlık sanırım seninki.Umarım kısa sürede çözüme kavuşursun.

Sıcaklıkları firmalarin verdigi maksimum değerlere göre kontrol ettiğimde zaten onu farkettim.Benim cevap bulmayı umduğum şey undervolt işlemi.Detaylı bir araştirma yapmadım fakat undervolt işleminin bir zararı olduğunu görmedim.Overclock yapmayı planlamadığim için işlemciyi undervolt yapmak bana mantıklı geldi ve bilgisi olanlardan fikir almak istedim.

Aklımda olan global ayarları varsayılan bırakıp oyunlara göre profil oluşturmak.

Teknoloji şans işi klişesini yapmak istemezdim ama şanssızlık sanırım seninki.Umarım kısa sürede çözüme kavuşursun.
Aynen öyle.Sağolun değiştireceğim en kısa sürede.

R5 2000 serisinin BIOS güncellemeleriyle voltajını bayağı düzenlediler 1.22V civarı çalışıyordu yanlış hatırlamıyorsam sizin değerlerinizde hayli normal R5 3000 serisinde bu değer 1.475V gibi saçma bir değer bu yüzden bence ellemeyin hiç değerleriniz iyi görünüyor.

Sadece durum değerlendirmesi yaptım.
Güç seçeneklerinden güç tasarrufu moduna alabilirsin. Oyun oynayan biriysen sistemin ideal zaten çok güçlü olmadığından performans düşürmen mantıklı olmaz.

R5 2000 serisinin BIOS güncellemeleriyle voltajını bayağı düzenlediler 1.22V civarı çalışıyordu yanlış hatırlamıyorsam sizin değerlerinizde hayli normal R5 3000 serisinde bu değer 1.475V gibi saçma bir değer bu yüzden bence ellemeyin hiç değerleriniz iyi görünüyor.
Teşekkürler sanırım almak istediğim cevap buydu.Şuan hatırlamıyorum tam kac V ile çalıştığını.Bios güncellemesi ile ilgili ufak bir araştırma yaparım sonrasında değerlerime göre hareket ederim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı