R5 2600X CPU sıcaklığı yanlış ölçüyor

Just_ Game

Hectopat
Daha fazla  
Başlıkta da belirttiğim üzere çok büyük bir ihtimalle CPU sıcaklığı yanlış ölçüyor, tabii şimdi bu bilgiye nasıl ulaştın diyeceksiniz konuyu şöyle özetliyim, her zamanki gibi Rainbow six oynuyordum sol üsttede Afterburner açık ara sıra bakıyorum CPU 70 derece 69 derece 71 derece gibi rakamlarda seyrediyor CPU fan da %80 lerde çalışıyor ve sesi kulaklığıma rağmen çok iyi bir şekilde duyuluyor fakat PC birden kapandı ilk önce elektrikler kesildi sandım fakat kesilmemişti PC'yi yeniden açıyım dedim ve daha masaüstüne gelemeden bilgisayar yine kapandı sonra aklıma aylar önce yaptığım çok küçük bir OC işlemi geldi hemen onu kaldırdım ve BIOS'tan CPU sıcaklığını kontrol ettim 40 dereceydi yani gayet normaldi ardından işlemi kaydedip PC'yi yeniden açtım. Masaüstüne geldiğimde AIDA64 programını çalıştırdım ve gördüğüm şey CPU diode ve CPU'nun sıcaklığı 85 hatta 90 derece olduğu idi ve CPU 3.7 GHz gibi değerlerde çalışıyor idi, tekrar Rainbow six açıyım dedim ve sıcaklık 100 dereceleri gördü fakat garip bir şekilde sıvı soğutmanın radyatörü buz gibi hava üflüyordu. PC'yi hemen kapadım ve sıvı soğutmayı çıkardım CPU'yu da çıkardım ve termal macunu yenileyip ve sıvı soğutmanın iyice oturduğundan emin olup tekrar çalıştırdım. BIOS'ta sıcaklık yine 40 derece idi ardından masaüstüne geldim ve yine AIDA64 programını açtım bu sefer CPU sıcaklığı 50-40 derece arsı gidip geliyordu ve normal gözüküyordu. Tekrar Rainbow'da bir test edeyim dedim ve CPU sıcaklığı anında 90 derecelere fırladı oyun içindeyse sıcaklık 100 dereceleri gördü, MSI Command Center'a girdim ve hemen pump ve CPU fan'ı %100 yaptım ama bir sorun vardı benim çok net duyduğum o fan sesi şimdi %100 de olmasına rağmen sanki %50-40 larda gibi geliyordu, pompa sesi ise duyuluyordu yani sıvı soğutma çalışıyor ama yine arkadan soğuk hava geliyordu. Tekrar BIOS'a girdim ve yüksek sıcaklık uyarısını açtım ve sıcaklığı 90 dereceye ayarladım normalde 90 derece olduğunda beni uyarması gerekiyor ama oyunda yine 100 dereceleri gördüm ve ne bir görsel ne de bir sesli uyarı var. Bunun üstüne 2 seçenek üstünde durdum ya BIOS CPU sıcaklığını yanlış ölçüyor ya da CPU diode bozuldu ama bana ikisi de saçma geliyor çünkü bilgisayar kendini kapamıyor normalde CPU'nun bu kadar ısınması üzerine PC'nin kendini koruma amaçlı kapaması gerekir. Yani CPU gerçekten 90 derece mi, anakart doğru değerleri mi veriyor, yoksa sıvı soğutucu mu arızalı hiçbir fikrim yok hangisinde sorun var onu da çözemiyorum.
@Recep Baltaş

R5 2600X.
MSI B450 GAMING Plus.
Sapphire RX 590 Nitro+
Samsung 970 Evo Plus.
WD 1TB Blue.
2x8 Crucial 3000MHz RAM.
Cooler Master ML 120 Lite

Son düzenleme:
Sorunu çözdüm. AM4 soket anakartlarda üstlerinde 2 adet braket olur bende sıvı soğutucumu normal bir şekilde bu braketlerin üstüne oturtmuştum fakat bugün fark ettim ki braketlerin biri ortadan ikiye kırılmış ve bundan dolayı da sıvı soğutmanın yüzeyi CPU'ya tam temas etmemiş. Yani PC de ki ani kapanma bundan kaynaklı ben oynarken büyük ihtimalle o braket kırıldı ve sıvı soğutma ona tam temas edemeyince CPU sıcaklığı tavan yaptı ve birden PC kapandı. Neyse ki Vatan Computer'da bu braket varmış. Taktığım an sıcaklık normal seviyelere geri düştü.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı