R5 3500X sistem toplama

Bütçe
8000
Eğer sabit bu parçam olmazsa olmaz diyeceğin bir parçan yoksa yardımcı olabiliriz. Sen monitör olarak ne düşünüyorsun?
 
Arkadaşlar anakartı yüksek seçmemin sebebi ileriye dönük 1 yıl sonra sistem yükseltmek istediğimde sadece işlemci ekran kartı RAM vs değiştirerek çözüm bulmak, Intel'de bildiğim kadarıyla her 2 yıla bir anakartları yeni işlemcileri desteklemiyor. İşlemci R5 3500X seçmemin nedeni ekran kartıyla uyumlu olması darboğaz bu kombinasyonda %2 HD %6 2K %9 4K şeklinde oluyor. 3600X tercih ettiğimde bu oranlar artıyor ekran kartı yükseltmem gerekiyor. Bu da bütçem kısıtlı olduğu için tercih etmiş oluyorum. Biraz daha bekleyeyim diyorum lakin piyasa ekran kartı kalmadı ve olanlarında fiyatları çok faiş rakamlara satılıyor.
 
Arkadaşlar anakartı yüksek seçmemin sebebi ileriye dönük 1 yıl sonra sistem yükseltmek istediğimde sadece işlemci ekran kartı RAM vs değiştirerek çözüm bulmak.
Bir yıl sonra yükseltip işlemci, ekran kartı olarak ne alacaksın?
İşlemci R5 3500X seçmemin nedeni ekran kartıyla uyumlu olması darboğaz bu kombinasyonda %2 HD %6 2K %9 4K şeklinde oluyor. 3600X tercih ettiğimde bu oranlar artıyor ekran kartı yükseltmem gerekiyor.
Dediğinizi anlamadım tam açıklayabilir misin?
 
Hocam bilmiyorsam düzeltin. Tercih ettiğim anakart ile tahminim 3, 5 yıl boyunca kullanırım. Sistem yükseltmek istediğim zaman Ryzen yeni işlemcilerini destekler diye düşünüyorum. Ama Intel'de öyle bir şey olmayacağını bildiğim için tercih ediyorum.

Ekran kartı olayı işlemcim yüksek ekran kartı düşük olunca, tam performans alınamıyor diye biliyorum. R5 3600X il yaptığım darboğaz testlerinde HD % 8.59 2K % 10,4 4K % 11.77 şeklinde ekran kartında darboğaz oluşuyor.

Ama R5 3500X de bu oranlar oldukça düşüyor.
 
AMD şu an AM4 soket kullanıyor. Bu soketin son desteği Ryzen 5000 serisi.
İntel ise LGA1200 soket kullanıyor. Bu soketin de son desteği İntel 11. nesil.
Yani yükseltme anlamında arada bir fark yok. 3-5 sene sonra zaten anakart da değiştirirsiniz. DDR5 devri başlayacak çünkü.

İkinci bahsettiğiniz olay ise işlemci düşük ekran kartı yüksek kalırsa oluyor. Yani bahsettiğinizin tam tersi. Buna darboğaz deniyor.
 
Bak şu an Anakart'a 850 TL para verip işlemciyi düşük tutmaktan ise daha iyi bir işlemci alırsın. Anakart'ını bütçen veya durumun olunca alırsın ama işlemciyi kolay değiştiremeyebilirsin. Bildiğim kadarı ile işlemci ve ekran kartları normalden daha çok etkileniyormuş bu kurlardan. Doğru olmayabilir. Dediğin gibi AMD işlemci alma daha ileriye yönelik olur çünkü Intel işlemci soketini her an değiştirebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı