R5 3500X sistemde "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 10

ashp

Decapat
Daha fazla  
RAM
Kingston HyperX 16GB
SSD veya HDD modeli
Kingston A2000 SA2000M8/500G
Ekran kartı
RX5700 XT
Anakart
Asus Prime B450M-K
İşlemci
R5 3500X
Merhaba herkese,
2020 (garanti süresi bitti.) Yılında topladığım sistemimde sık aralıklarla farklı kodlarda mavi ekran hatası almaya başladım. Kodlar sürekli farklı oluyor, her koda baktığımda farklı bir sorundan kaynaklanabileceği yazdığı için kafam karıştı ve bu yüzden konu açtım.
İlk başta uzun süreli kullanım, 3. parti yazılım/uygulama vb. şeylerden kaynaklanabileceğini düşündüm ve format attım. Format attığım ilk gün hiçbir sıkıntı yoktu. Mavi ekranı belirli bir uygulama veya eylemi gerçekleştirirken almıyorum. Tamamen rastgele oluyor, (bazen olmadığı da oluyor 1-2 gün süreyle) ama beklemediğim bir anda tekrar alıyorum ve bilgisayar kendini yeniden başlatıyor. Hata kodları şöyle;

- IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (format atmadan önce aldığım ilk mavi ekran hatası kodu.)
- KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED (formattan sonra)
- APC_INDEX_MISMATCH (formattan sonra)

Minidump: Minidump.rar

Daha önce başına gelmiş, bilgi sahibi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsa çok memnun olurum.

Son düzenleme:
Minidump uzerinde tam olarak sorunu belirleyemedim, ama size birkac onerim var.

BIOS surumunuzu guncelleyin, 3604 surumune guncelleyin.

Ekran karti surucunuz guncel degil ise guncelleyebilirsiniz.

Corsair yazilimini kaldiriniz.

"DISM" komutlarini uygulayin.

Dediklerimi yaptiktan sonra tekrar mavi ekran alirsaniz minidump dosyasini paylasmaya devam ediniz.

Minidump uzerinde tam olarak sorunu belirleyemedim, ama size birkac onerim var.

BIOS surumunuzu guncelleyin, 3604 surumune guncelleyin.

Ekran karti surucunuz guncel degil ise guncelleyebilirsiniz.

Corsair yazilimini kaldiriniz.

"DISM" komutlarini uygulayin.

Dediklerimi yaptiktan sonra tekrar mavi ekran alirsaniz minidump dosyasini paylasmaya devam ediniz.
OCCT üzerinden donanımsal testlerde hiç bir sorun/uyarı vb. almadım. (13 dakika süreyle testleri gerçekleştirdim.) SFC /scannow komutunu da gerçekleştirdim ilk başta hata olduğu uyarısı geldi sanırım düzeltildi, komutu tekrarladığımda hata olmadığına dair uyarı aldım.
Format sonrası tüm yazılımların güncel versiyonunu kurmuştum. Şimdi tekrar formatlayacağım ve takip edeceğim tekrar mavi ekran yaşanacak mı diye...

Öneri ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Minidump dosyasında Discord vs. yazıyor ama gerçekten anlayamadım sorun neden kaynaklanıyor, donanımsal testlerde de sıkıntı olmadığı gözüküyor. Saçma sapan bir durum...

Minidump dosyasında Discord vs. yazıyor ama gerçekten anlayamadım sorun neden kaynaklanıyor,
PROCESS_NAME: Discord.exe , siz sanirim bundan bahsediyorsunuz. Sorunu tam olarak belli eden kisim Process Name degil. Minidumpi anlamaya calisip hatayi kendiniz bulmaya calismaniz guzel bir sey, bu tarz insanlarin oldugunu gorunce seviniyorum.

BIOS guncellemenizi gercekten tavsiye ederim. Dediklerimi uygulayin anlik olarak durumlari paylasirsiniz zaten.

PROCESS_NAME: Discord.exe , siz sanirim bundan bahsediyorsunuz. Sorunu tam olarak belli eden kisim Process Name degil. Minidumpi anlamaya calisip hatayi kendiniz bulmaya calismaniz guzel bir sey, bu tarz insanlarin oldugunu gorunce seviniyorum.

BIOS guncellemenizi gercekten tavsiye ederim. Dediklerimi uygulayin anlik olarak durumlari paylasirsiniz zaten.
Sorunun kaynağını bulup çözmek istediğimden araştırıp çözmeye çalıştım ama işte olduğu kadar. :) SFC ve DISM komutlarından sonra bir sorun yaşamadım, dünden beri açık bıraktım bilgisayarı. Dediğiniz gibi Corsair yazılımını kaldırdım, tekrar yapacak mı diye bekliyorum şu an. Eğer tekrar yaparsa minidump dosyasını alıp paylaşacağım ardından BIOS güncelleyip tekrar formatlarım. İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim.
25.05 tarihinde tekrar mavi ekran hatası aldım. Bu sefer kod "kernel security check failure."
Minidump: Minidump 25.05.rar
25.05 tarihinde tekrar bir mavi ekran hatası aldım. Kod bu sefer "kernel security check failure."
Minidump: Minidump 25.05.rar yardımınızı bekliyorum.

3-4 gündür yine düzenli yaşamaya başladım sıkıntıyı.

25.05 Minidump: Minidump 25.05.rar
27.05 Minidump: 27.05.rar

Yardım ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:
BIOS surumunuzu guncellememissiniz, guncelleyin derim. Memtest86 testini yapin, sonuclarini da paylasirsiniz. Olay goruntuleyicisi raporunuzu paylasin bakalim:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı