R5 3500X Soğutma önerisi

@Bayhan

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar herkese. Yaklaşık 7 ay önce alltaki sistemi topladım. Biraz aceleye getirdim çok araştıramadım o yüzden. Fakat şuanki sıcaklık değerlerinden hiç memnum değilim. İşlemcim oyunlarda veya çalıştırdığım yazılımlarda 75-76 derecelere kadar çıkıyor. Ekran kartım ise 80-85'i görebiliyor. Kasanın içindeki kablolar gayet düzenli. Şu an kasanın arkasında tek bir fan var. Fan sayısını arttırmam yeterli olur mu yoksa sıvı soğutma gibi şeyler gerekir mi, çok bilmiyorum soğutma işlerini. Bütçem 1000TL ne önerebilirsiniz?

Sistem:
Cooler Master Master Case Pro 3 USB 3.0 Mini Tower Kasa
Cooler Master Elite V3 600W 120mm Fanlı PSU
Corsair 16 GB Vengeance LPX Siyah 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit RAM
ASUS TUF GeForce RTX 2060 OC 6 GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı
ASUS B450M Dragon 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart (BEYAZ KUTU)
AMD Ryzen 5 3500X 3.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci MPK
Thermaltake UX100 ARGB 120mm İşlemci Hava Soğutucu

Merhabalar herkese. Yaklaşık 7 ay önce alltaki sistemi topladım. Biraz aceleye getirdim çok araştıramadım o yüzden. Fakat şuanki sıcaklık değerlerinden hiç memnum değilim. İşlemcim oyunlarda veya çalıştırdığım yazılımlarda 75-76 derecelere kadar çıkıyor. Ekran kartım ise 80-85'i görebiliyor. Kasanın içindeki kablolar gayet düzenli. Şu an kasanın arkasında tek bir fan var. Fan sayısını arttırmam yeterli olur mu yoksa sıvı soğutma gibi şeyler gerekir mi, çok bilmiyorum soğutma işlerini. Bütçem 1000TL ne önerebilirsiniz?

Sistem:
Cooler Master Master Case Pro 3 USB 3.0 mini Tower kasa.
Cooler Master Elite V3 600W 120mm fanlı PSU.
Corsair 16 GB Vengeance LPX siyah 3000MHz CL16 DDR4 Single kit RAM.
ASUS TUF GeForce RTX 2060 OC 6 GB GDDR6 192 Bit ekran kartı.
ASUS B450M Dragon 4400MHz(OC) DDR4 soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX anakart (beyaz kutu)
AMD Ryzen 5 3500X 3.6GHz 35MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm işlemci MPK.
Thermaltake UX100 ARGB 120mm işlemci hava soğutucu.

Hocam TUF serisi ısınan bir seri diye biliyorum.

Kasanızın 2 adet 140mm fanla birlikte gelmiş olması lazım. En bütçe dostu olacak şekilde, bir adet daha 140mm fan ekleyerek önde 2 ve arkada 1 adet egzoz fanı olmak üzere düzenleyebilirsiniz. Ayrıca 3.5 inç HDD kullanmıyorsanız, 3.5 inç yuvanın çıkarılması kasa içi sıcaklığı düşürecektir.

Ayrıca 1000TL bütçeniz olduğunu göz önünde bulundurarak soğutmada oldukça başarılı olan iCue 465X kasayı öneririm. Piyasa değeri neredeyse 4 basamaklı fiyatlarda olan Corsair LL120 fanlar dahil olarak geliyor ve oldukça şık bir kasa :)
Normal mi yani bu değerler ? İşlemci yine de çok değil mi
Hayır, normal değil. Sisteminiz gereğinden fazla ısınıyor. Bir tahminde bulunup, sisteminizin ısınmasının asıl sebebinin ekran kartı olabileceğini söyleyeceğim fakat bize hiçbir test sonucu sunmadığınız için sağlıklı bir yorum değil bu.

Kasanızın 2 adet 140mm fanla birlikte gelmiş olması lazım. En bütçe dostu olacak şekilde, bir adet daha 140mm fan ekleyerek önde 2 ve arkada 1 adet egzoz fanı olmak üzere düzenleyebilirsiniz. Ayrıca 3.5 inç HDD kullanmıyorsanız, 3.5 inç yuvanın çıkarılması kasa içi sıcaklığı düşürecektir.

Ayrıca 1000TL bütçeniz olduğunu göz önünde bulundurarak soğutmada oldukça başarılı olan iCue 465X kasayı öneririm. Piyasa değeri neredeyse 4 basamaklı fiyatlarda olan Corsair LL120 fanlar dahil olarak geliyor ve oldukça şık bir kasa :)

Hayır, normal değil. Sisteminiz gereğinden fazla ısınıyor. Bir tahminde bulunup, sisteminizin ısınmasının asıl sebebinin ekran kartı olabileceğini söyleyeceğim fakat bize hiçbir test sonucu sunmadığınız için sağlıklı bir yorum değil bu.
Teşekkür ederim cevap için. Test sonucundan kastınız nedir ? Bir de önerebileceğiniz bir fan var mıdır ? Çünkü kasa içinde yollamadılar bana fan.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı