R5 3500X ve RX 580 gücünü düşürerek soğutma

mertkush

Decapat
Daha fazla  
Merhabalar,

AMD Ryzen 3500X işlemcim 3,6 GHz ve 3,9 GHz arasında çalışıyor ve yük sırasında sıcaklığı 75 derecelere çıkıyordu.
Radeon RX 580 ekran kartım yük sırasında 78-79 derecelere çıkıyordu.

Birçok forum ve bilgilendirmelerde bu değerlerin yük altında normal olduğunu okudum ama içim soğumadı desem yeridir.

Muhtemelen sıcaklıklardan dolayı ekran kartı ve işlemcide ısınma problemi yaşadığım için bilgisayarı güç tasarrufu moduna alıp aynı zamanda MSI Afterburner programı yardımıyla ekran kartımın Power limit ayarını %10 düşürdüm.

İşlemcim en düşük durumda %5 olarak ayarlı olduğu için boştayken 2,20 GHz, işlemci yükü isteyen durumlarda ise eski hızında seyrediyor ve ortalama 65-68 derecelerde oluyor
Ekran kartım ise boşta 30 derece, yük altında ise sıcaklığı 73 dereceye kadar çıkıyor.

Yaz döneminde bu değişiklikler ile bilgisayarımı kullanmaya devam etmek istiyorum ama uzun ömürde bu değişimlerin, yani örnek olarak; ekran kartı power limit düşürme, işlemci gücünü gerekmedikçe düşükte kullanma bir zarara yol açar mı?

Not: Ekran kartında yaptığım değişiklilikten dolayı 15-20 FPS arası değer kaybettiğim oyun ve uygulamalar oldu fakat etkilemedi denilebilir.

Son düzenleme:
Ben kesin bir yönlendirme yapmak istemem ama RTX 2080S kartım 85 dereceyi gördüğü için MSI Afterburner üzerinden Temp. Limiti ve güç limitini doğru orantıda 65 derece ve %50 güç'e düşürdüm artık kartım 68 dereceyi asla aşmıyor çok serin çok sessiz çalışıyor ve test sonuçlarım mükemmel. ( fan ayarı önermiyorum gürültüyle uğraşılmaz.)

Ayrıca belirtmek isterim o işlemci için 75 derece buz gibi denebilir. 85'i geçmiyorsa onun gücünü düşürme sadece ekran kartını düşürmek yeterli.

Buyrun. Uzun zamandır böyle kullanıyorum. Zararını görmedim.

Görsellerde görüldüğü gibi FPS farkı neredeyse yok ama kartım artık 20 derece daha serin çalışıyor.

Hatta bu deneyimim üzerinde konu açabilirim ilerde ama üşendim :).

Dosya Ekleri

• undervoltlu.PNG
    undervoltlu.PNG
    45,3 KB · Görüntüleme: 45
  • undervoltsuz.PNG
    undervoltsuz.PNG
    45,1 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Ekran kartı için fan ayarı yapabilirsin termal macun da 3-5 derece düşürebilir değişmemişse. İşlemci için daha güçlü bir soğutucu alabilirsin güç düşürmek bana mantıklı gelmiyor yani kendi fikrim bu.

Belirttiğiniz gibi kullanıcı ayarlı fan kontrolü ile çalıştırıyorum. Ortam koşulları göz önüne alındığında mantıklı bir seçim oluyor.
Ben kesin bir yönlendirme yapmak istemem ama RTX 2080S kartım 85 dereceyi gördüğü için MSI Afterburner üzerinden Temp. Limiti ve güç limitini doğru orantıda 65 derece ve %50 güç'e düşürdüm artık kartım 68 dereceyi asla aşmıyor çok serin çok sessiz çalışıyor ve test sonuçlarım mükemmel. ( fan ayarı önermiyorum gürültüyle uğraşılmaz.)

Ayrıca belirtmek isterim o işlemci için 75 derece buz gibi denebilir. 85'i geçmiyorsa onun gücünü düşürme sadece ekran kartını düşürmek yeterli.

Buyrun. Uzun zamandır böyle kullanıyorum. Zararını görmedim.

Görsellerde görüldüğü gibi FPS farkı neredeyse yok ama kartım artık 20 derece daha serin çalışıyor.

Hatta bu deneyimim üzerinde konu açabilirim ilerde ama üşendim :).
Ben de sizin gibi MSI Afterburner üzerinden yaptım, yukarıda da belirtmiştim. Kartım ısındığı için %10 güç düşürüp 80 limit koydum. İşlemci hakkında yaptığınız yoruma gelirsek 2.20 GHz ile internette gezerken 40 derece görmek içimi rahatlatıyor. Belirttiğiniz gibi bir güç düşürme işlemini kaldırdığımda işlemcim boştayken 50-60 derece arası bir sıcaklık görüyor. Aslında bu sıcaklık beni rahatsız etmiyor ama uzun süre açık kaldığı durumlarda ve ek olarak yük bindiğinde 75 derecenin daha üstüne çıkacak olması beni korkutuyor diyebilirim. Limitlerini zorlamaya gerek duymuyorum diyebilirim.

Son düzenleme:
Merhabalar,

AMD Ryzen 3500X işlemcim 3,6 GHz ve 3,9 GHz arasında çalışıyor ve yük sırasında sıcaklığı 75 derecelere çıkıyordu.
Radeon RX 580 ekran kartım yük sırasında 78-79 derecelere çıkıyordu.

Birçok forum ve bilgilendirmelerde bu değerlerin yük altında normal olduğunu okudum ama içim soğumadı desem yeridir.

Muhtemelen sıcaklıklardan dolayı ekran kartı ve işlemcide ısınma problemi yaşadığım için bilgisayarı güç tasarrufu moduna alıp aynı zamanda MSI Afterburner programı yardımıyla ekran kartımın Power limit ayarını %10 düşürdüm.

İşlemcim en düşük durumda %5 olarak ayarlı olduğu için boştayken 2,20 GHz, işlemci yükü isteyen durumlarda ise eski hızında seyrediyor ve ortalama 65-68 derecelerde oluyor.
Ekran kartım ise boşta 30 derece, yük altında ise sıcaklığı 73 dereceye kadar çıkıyor.

Yaz döneminde bu değişiklikler ile bilgisayarımı kullanmaya devam etmek istiyorum ama uzun ömürde bu değişimlerin, yani örnek olarak; ekran kartı Power limit düşürme, işlemci gücünü gerekmedikçe düşükte kullanma bir zarara yol açar mı?

Not: Ekran kartında yaptığım değişiklilikten dolayı 15-20 FPS arası değer kaybettiğim oyun ve uygulamalar oldu fakat etkilemedi denilebilir.

Dostum bu videoya bakmanı tavsiye ederim
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı