R5 3600 3200 MHz RAM ile 4.2 GHz çalışıyor

DazeN

Picopat
Daha fazla  
BIOS ekranından sanırım CPU Speed yazan yerde 3.6 GHz yazıyordu ve RAM'ler 2666 MHz görünüyordu. RAM'leri 3200 MHz'e alınca CPU Speed 4.2 GHz'e çıktı. GTA Online'da 4.0 GHz'nin altına inmedi gibi. BIOS'ta bir yanlışlık mı var, yoksa zaten böyle mi olması gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz? Eğer BIOS'ta bir sorun varsa tam detaylı bir şekilde anlatır mısınız? Sistemi tanıdık birisi ayarladı ve ben BIOS'a nasıl gireceğimi bile bilmiyorum. Sadece yaparken gözüme çarptı. Bu arada işlemci Ryzen 5 3600.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ekranından sanırım CPU Speed yazan yerde 3.6 GHz yazıyordu ve RAM'ler 2666 MHz görünüyordu. RAM'leri 3200 MHz'e alınca CPU Speed 4.2 GHz'e çıktı. GTA Online'da 4.0 GHz'nin altına inmedi gibi. BIOS'ta bir yanlışlık mı var, yoksa zaten böyle mi olması gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz? Eğer BIOS'ta bir sorun varsa tam detaylı bir şekilde anlatır mısınız? Sistemi tanıdık birisi ayarladı ve ben BIOS'a nasıl gireceğimi bile bilmiyorum. Sadece yaparken gözüme çarptı. Bu arada işlemci Ryzen 5 3600.

Overclock çekilmiş. Yani AMD Ryzen 3600 işlemciniz 3.6GHz'den 4.2GHz'ye, RAM'ler içinde 2666 MHz'den 3200 MHz'ye hız aşırtması olmuş. Sisteminizin normal frekanslarından daha yükseklere çıkartılması aslında overclock. Yeterli soğutmaya sahipseniz yapılabilir. Ancak stok soğutucu ile pek sağlıklı olmadığı yönünde bazı yorumlar okumuştum. Ne kadarı sağlıklıdır, değildir biraz incelemekte fayda var sanırım.

Overclock çekilmiş. Yani AMD Ryzen 3600 işlemciniz 3.6GHz'den 4.2GHz'ye, RAM'ler içinde 2666 MHz'den 3200 MHz'ye hız aşırtması olmuş. Sisteminizin normal frekanslarından daha yükseklere çıkartılması aslında overclock. Yeterli soğutmaya sahipseniz yapılabilir. Ancak stok soğutucu ile pek sağlıklı olmadığı yönünde bazı yorumlar okumuştum. Ne kadarı sağlıklıdır, değildir biraz incelemekte fayda var sanırım.
Stok soğutucum var. Overclock olayını nasıl düzeltebilirim?

Sıcaklıklarınız ne durumda? Sistem çok ısınmıyorsa böyle kalması daha iyi olacaktır.

Sıcaklık değeri yüksek olmadığı sürece sorun olmaz. Muhakkak sıcaklık değerleriniz normal ise aşırı ısınma yaşamıyorsanız bu değerlerde sistemi kullanmak elbette iyi olacaktır. Ancak sisteminizE çokça yük bindirmiyorsanız bu Overclock işlemine pek gerek yok bence. Bende aynı işlemciyi kullanmaktayım şimdilik sadece RAM değerlerimi yaptım keza oda yapılması gerekli bir işlem. Ama sisteme çok yüklenecek bir amacım olmadığından ve stok soğutucu ile kullandığım için o.c işlemine pek yanaşmadım. Aslında bunu tek atışlık bir kurşun gibi görüyorum, son olarak ince bir işlem sıcaklık değerleri stabil, voltaj ayarları vb. gibi. Ben sistemimi şimdiden daha fazla performans sergileyip (elimdeki stok fan ile, keza yeterli olmadığını) yorma taraftarı değilim. Ancak iyi bir soğutma sağlıyorsam ve kasa buna elverişli ise neden olmasın. Dediğim gibi tercih meselesi. Dilerseniz forum içinden ve netten detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Bu konuda çokça bilgisi olan arkadaşlarımız mutlaka yardımcı olacaktır. Doğrudan sizi yanlış yönlendirmek istemem.

Sıcaklık değerlerine bakabilmem için önerebileceğiniz bir uygulama vs. var mı?

AMD Ryzen Master
İşlemcinin bütün durumlarını kontrol edebilirsin.

►Core Temp
Yine işlemcinizin sıcaklığı, iş yükü ve güç tüketimi gibi çeşitli bilgileri sunan başka bir program.

Her ikisi de sıcaklık değerleri ve vb durumları analiz edip sunmakta.
Detaylar için netteki videolara da bakabilirsiniz. Programların kullanımı hakkında.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı