R5 3600 + ASUS B350 overclock yapılamıyor

anilcaliskan

Megapat
Makaleler
1
Selamlar.

R5 3600 CPU'yu ASUS B350M-A üzerinde kullanıyorum. Garip bir şekilde hiçbir şartta OC yapamıyorum. BIOS'tan performans moduna çekip ASUS'un kendi otomatik ayarları ile sabit 3.95MHz'e boostlamaya çalışsam bile bir süre sonra bilgisayar açılmıyor ve birkaç tur açılıp kapandıktan sonra beni BIOS'u sıfırlamak zorunda bırakıyor.

Acaba B350 kartım ufakta olsa OC yapmak için uygun mu değil?

R5 3600 bildiğiniz üzere stock olarak 1.45V gibi saçma bir değer ile geliyor, hani bunu hiç düşürmeden 4.0 gibi bir değere sabitlemeye çalışsam bile yapamadım.

Ek olarak kasa içerisinde işlemci fanı dışında 8 adet fan mevcut, kasa önden hava alıyor.

OC yapmak istememin nedeni müzik prodüksiyon üzerine çalışmalar yapıyorum ve bazen +100 kanal müzik projeleri geliyor bunların içerisinde işlemciyi fazlasıyla kullanan onlarca eklenti oluyor doğal olarak her zaman biraz daha fazla performansa ihtiyaç doğabiliyor.

BIOS sürümüm ASUS tarafından yayınlanan son sürümde. Bugüne kadar birçok deneme yapmama rağmen tek başarabildiğim bir miktar(-0.200 kadar) voltajı düşürerek undervolt yapabilmek. Bu undervolt işlemi dışında her durumda bilgisayar bir süre sonra beni BIOS ayarlarımı sıfırlamak ve ilk ayarlara dönmek durumunda bırakıyor. Buna ASUS'un kendi optimal modundan performans moduna geçirmek de dahil.

Sistemim:
CPU: R5 3600.
Anakart: ASUS B350M-A.
GPU: Sapphire Nitro+ RX580 8 GB.
HDD: 512 GB M.2 SSD + 3 TB 7200 RPM HDD.
RAM: 2x8 Corsair 8 GB Vengeance DDR4 3000MHz CL16 (ikili olarak satılan tek paket şeklinde gelen RAM'lerden)
PSU: FSP Hydro HD600.

Anakartın kendi sunduğu ayarlar değil de kendiniz ufak ufak deneye deneye stabil değere ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Ryzen Master programı ile masaüstündeyken deneme yanılma yapalım.Hangi değerlerde mavi ekran yedik not edelim. Silicon Lottery diyip bunun hakkı 3.8 demek yanlış olur. İnternette 4.6ghz 1.34v stabil çalıştıran elemanlar var. Saygılar

Anakartın kendi sunduğu ayarlar değil de kendiniz ufak ufak deneye deneye stabil değere ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Ryzen Master programı ile masaüstündeyken deneme yanılma yapalım.Hangi değerlerde mavi ekran yedik not edelim. Silicon Lottery diyip bunun hakkı 3.8 demek yanlış olur. İnternette 4.6ghz 1.34v stabil çalıştıran elemanlar var. Saygılar
Selamlar, Ryzen Master ile uğraştım aslında biraz. Mavi ekran yemeden atlatsam ve hatta stres testine soksam bile orada kapanmamasına rağmen bir süre sonra kendine res atıyor ve BIOS sıfırlamak durumunda kalıyorum. İnternet üzerinde bahsettiğiniz gibi düşük voltaj değerleri ile yüksek GHz değerlerine ulaşan kişiler var fakat benim gözlemlediğim bu değerlere daha iyi bir anakart ile ulaşıyorlar. Benim gördüğüm videolarda minimum b450 kartlar oluyor genelde, buda beni doğal olarak acaba B350 kartlar OC için yetersiz mi sorusuna yönlendiriyor.

Son düzenleme:
Anlıyorum . BIOS'un sunduğu OC profilinde bile bilgisayar sorun çıkarıyorsa bu durumda sorunla alakalı herhangi bir fikrim yok maalesef. Sıcaklık değerleri ne durumda oluyor peki? Bir de kapanmadan önce herhangi bir mavi ekran hatası alıyor muyuz ?

Anlıyorum . BIOS'un sunduğu OC profilinde bile bilgisayar sorun çıkarıyorsa bu durumda sorunla alakalı herhangi bir fikrim yok maalesef. Sıcaklık değerleri ne durumda oluyor peki? Bir de kapanmadan önce herhangi bir mavi ekran hatası alıyor muyuz ?
Sıcaklıklar normal düzeyde 55'i geçmiyor genel olarak bilgisayar stres testinde bile 70 derece civarlarında oluyor. Fan sayısı baya yüksek kasada, işlemci fanı dışında 3 giriş 5 çıkış fanı var önden arkaya akış olacak şekilde. Mavi ekran almıyorum direk siyah ekran oluyor kasa ve fanlar çalışmaya devam ediyor bir süre öyle kaldıktan sonra kendine res atmaya başlıyor ve BIOS'u sıfırlamam gerektiğini söyleyen farklı bir ekran geliyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı